Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. Un nou salariu minim de 3.300 lei se va aplica de la 1 octombrie 2023 potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Muncii pe data de 20 septembrie 2023.
Mai precis, incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,96 lei/ora.
2. Pe data de 19 septembrie 2023, Ministerul de Finante a publicat un amplu proiect de masuri fiscale care are ca principale prevederi urmatoarele:
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
Se propune modificarea cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor astfel:
a) cota de 1% se va aplica de catre microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2 de mai jos.
b) se reintroduce cota de 3% pentru microintreprinderile care:
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activitati de editare a altor produse software, 6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile profesionale cu personalitate juridica, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 – Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 – Activitati de asistenta stomatologica, 8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
Impozitul pe profit
Societatile platitoare de impozit pe profit care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat un impozit minim pe cifra de afaceri sunt obligate la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
TVA
a) Se propune cresterea TVA de la 9% la 19% la livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.
b) Mentinerea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii, cinematografe si evenimente culturale
Facilitati fiscale
Se propune limitarea acordarii facilitatilor fiscale pentru persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor din IT pentru un singur contract individual de munca pe baza optiunii exprimate, in scris, prin declaratie pe propria raspundere la angajator/platitor, dupa caz. Se limiteaza aplicarea facilitatilor pana la 31 decembrie 2028, la fel ca in constructii, agricultura si industria alimentara.
In constructii, agricultura si industria alimentara se elimina scutirea de la plata contributiilor sociale de sanatate.
Tichete de masa
In loc de tichete de masa angajatorul va putea sa acorde sumele direct in bani, in aceleasi conditii, limite si destinatii. Insa se propune ca atat tichetele, cat si contravaloarea lor in bani sa fie supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Impozitul pe bunuri imobile si mobile de valoare mare
Se propune introducerea unui impozit special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare care se va datora de catre persoanele fizice care au in proprietate cladiri rezidentiale situate in Romania daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei si de asemenea de catre persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Impozitul se va calcula la valoarea care depaseste plafoanele, cota fiind 0.3%.
Venituri a caror sursa nu a fost declarata
Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de autoritatile fiscale a caror sursa nu a fost identificata se vor taxa cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.
E-factura
Se propune instituirea unui sistem de raportare a facturilor in perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2024, fara aplicarea de sanctiuni in primele trei luni si trecerea la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-factura in relatia B2B incepand cu 1 iulie 2024.
E-Sigiliu
Se propune instituirea Sistemului national RO e-Sigiliu in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei. Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor determinarea potentialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent daca acestea sunt aflate in tranzit sau au ca destinatie finala un operator economic de pe teritoriul national.
Ministerul Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Vamala Romana, asigura managementul datelor si informatiilor existente in Sistemul national RO e-Sigiliu, cu respectarea prevederilor art. 11 din Legea nr. 07/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.