Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. Incepand cu 11.11.2023 se aplica reguli noi privind tranzactiile cu numerar, reguli implementate prin OUG 98 publicata pe data de 10.11.2023. Prin acest ordin se abroga prevederile L 296/2023 care urma sa intre in vigoare chiar de la data de 11.11.2023.
Se revine la vechile plafoane la tranzactii cu numerar, cu 3 exceptii:
a) vom avea un plafon al casieriei de 50.000 lei
b) avansurile spre decontare se vor putea face in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoana
c) creditarile societatii de catre asociati se vor putea face doar prin instrumente fara numerar.
Celalalte plafoane nu se mai modifica in sensul reducerii, asa cum s-a publicat prin Legea 296/2023. Ele raman la nivelul anterior acestor modificari fiscale, asa cum au fost implementate initial prin Legea 70/2015.
2. Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate dupa noua formula.
3.Incepand cu data de 11 noiembrie 2023 prin Legea 296/2023 au fost introduse noi masuri de prevenire si combatere a activitatilor economice ilicite.
Prin activitate economica ilicita se intelege activitatea economica desfasurata de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare, precum si activitatea economica desfasurata cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta.
Sunt interzise efectuarea de activitati economice de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare si efectuarea de activitati economice in perioada in care acestea sunt suspendate.
Este interzisa efectuarea de activitati economice cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta (factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative prevazute de lege care stau la baza inregistrarii in contabilitate, in format fizic sau electronic), indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii.
Constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune, nerespectarea prevederilor privind efectuarea de activitati economice cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii si se sanctioneaza cu:
a) amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei daca este savarsita de persoane fizice, respectiv cu
b) amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei daca este savarsita de persoane juridice.
Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contraventia prevazuta ai sus, se indisponibilizeaza, in vederea confiscarii.
4. Inspectia Muncii, a identificat o firma de paza si protectie la care lucrau 623 de persoane fara forme legale de angajare (munca nedeclarata) sau cu documente de angajare inregistrate dupa inceperea activitatii.In urma controlului au fost aplicate amenzi in valoare totala de 600.000 lei.
In urma controlului s-a constat ca existau:
a) 16 persoane prestau activitate fara a avea incheiate contracte individuale de munca;
b) pentru 308 persoane societatea a transmis in REVISAL contractele individuale de munca dupa data inceperii activitatii;
c) 299 persoane prestau activitate peste norma de munca prevazuta in contractul individual de munca.
Fiecare din aceste contraventii a fost sanctionata cu amenda de 200.000 lei.
5. Ministerul Muncii a publicat in Transparenta decizionala proiectul Hotararii de stabilire a zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2024. Astfel, pentru personalul institutiilor si autoritatilor publice, zilele de 16 august si 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.
6. Ca urmare a verificarilor efectuate in perioada 01-08 noiembrie 2023, inspectorii antifrauda au sanctionat doua din principalele lanturi de magazine de comert cu amanuntul din Bucuresti, cu amenzi in valoare totala de 2.000.000 de lei, pentru depasirea cotei de adaos comercial de maximum 20% la telemea, malai, ulei, oua si paine.
7. Incepand cu data de 1 iulie 2024
Orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.
Noua cota de 70% se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale incepand cu aceeasi data.
8. E-factura va deveni obligatorie incepand cu anul 2024 pe relatia B2B.
Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ti completarile ulterioare.
Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
Prin exceptie nerespectarea acestei prevederi in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nu se sanctioneaza.
Pentru recuperarea zilelor de munca stabilite ca zile libere, institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificarilor stabilite.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.