Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Regimul strainilor in Romania, AMEF automate comerciale – Cronica antreprenoriala

regimul strainilor

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. ITM Salaj, au anuntat intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu, noutati legislative cu privire la regimul strainilor, mai precis pentru incadrarea in munca sau detasarea acestora pe teritoriul Romaniei. Aspectele importante ale modificarii fac referire la dreptul de sedere temporara in scop de munca, lucratorii cu calificatii inalte si avizele de angajare. Angajatorii care vor solicita avize de angajare conform OG 25/2014, vor fi nevoiti sa indeplinesca mai multe conditii: unele generale si altele specifice, care sunt in functie de tipul de lucrator pentru care avizul va fi solicitat.

O conditie impune angajatorului ca prestarea efectiva sa fie pe teritoriul Romaniei a activitatilor compatibile cu functia pentru care se va solicita incadrarea in munca a persoanei de cetatenie straina de minimum un an. De asemenea, revine o obligatie de a incheia contractul individual de munca in termen de 15 zile lucratoare de cand persoana straina a ajuns pe teritoriul Romaniei sau de la obtinerea noului aviz de angajare. Daca acest termen nu este respectat, constituie contraventie numai daca nu se datoreaza culpei strainului. O alta conditie prevede obligarea angajatorului sa nu fi fost infiintata firma sau sa nu se deruleze in scopul principal mentionat, doar pentru a facilita intrarea strainilor pe teritoriul Romaniei.

Lucratorul inalt calificat este redefinit in lege si impune incadrarea strainului cu un contract individual de munca pe cel putin sase luni si un salariu minim echivalent a castigului salarial mediu brut.

2. Antreprenorii au mai multe posibilitati de optimizare fiscala, mai precis au la dispozitie o serie de facilitati fiscale de care pot beneficia fara a fi supusi unui risc fiscal. Cateva dintre acestea sunt:

– reduceri ale impozitului pe profit sau pe venitul microintreprinderilor la societati cu capital propriu pozitiv si ajustat in crestere de la o perioada la alta. Aceste reduceri pot ajunge pana la 15% din valoarea impozitului anual. Aceste masuri au fost introduse prin OUG 153/2020 si se vor aplica pana in 2025.

– scutirea de la impozit a profitului reinvestit pentru anume categorii active cum ar fi: echipamentele tehnologic, activele care reprezinta retehnologizare, calculatoarele electronice si echipamentele periferice etc.

– acordare de beneficii extrasalariale, fiindca beneficiaza de un tratament fiscal mai favorabil decat salariul. Exemple: tichete de masa, vouchere de vacanta, tichete de cresa, tichete culturale, cursuri de pregatire profesionala, decontari ale transportului inspre si dinspre locul de munca.

3. Incepand cu anul 2024 s-a introdus un nou regim fiscal cu referire la veniturile din chirii. Ultimele modificari au fost introduse prin OUG 115/2023. In situatia in care veniturile din chirii sunt primite de o persoana fizica:

– se va deduce o cota forfetara de 20% la calculul impozitului pe venitului din chirii

– daca chiriasul este persoana juridica si proprietarul persoana fizica, impozitul va fi retinut, declarat si platit lunar la buget de catre chiriasul persoana juridica.

4. Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau de prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care functioneaza pe baza de plata cu cardul si de acceptatoare de bancnote sau monede, au o obligatie de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF).

Asadar, incepand cu data de 1 octombrie 2024, acei operatori economic care nu vor respecta obligatia de a asigura dotarea aparatelor automatelor comerciale corespunzator cu AMEF, in vederea datelor fiscale transmise catre sistemul informatic al ANAF, vor putea fi sanctionati cu:

– amenda cuprinsa intre 8.000 de lei – 10.000 de lei

– confiscarea sumelor nejustificate

– suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestarea serviciilor, pana cand unitatea va fi dotata cu AMEF si prezentarea dovezii de plata a amenzii.

5. ANAF a publicat doua materiale informative:

a) un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala.
Ghidul este disponibil aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid%20privind%20tratamentul%20FRUMUSETE%20actualizat%202024.pdf
b) un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care au venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal.
Ghidul este disponibil aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid%20chirii%202024.pdf

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *