Un salariat care se deplaseaza in interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de cazare si transport, dar si la o indemnizatie de delegare numita si diurna.
Nu doar salariatii pot primi diurna.
Cine poate primi diurna?
- angajatii din cadrul firmei
- administratorii (mentionati in actul constitutiv sau in contractul de administrare/mandat)
- directorii care activeaza in baza unui contract de mandat
- managerii, in baza contractului de management
Ce costuri (taxe) antreneaza pentru o companie acordarea diurnei?
Exista mai multe situatii:
1. Daca diurna zilnica este sub un anumit plafon setat prin Codul fiscal, cheltuiala cu diurna este deductibila
Acest plafon este stabilit astfel:
a) In tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice (H 714 din 13 septembrie 2018) privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasirii in interesul serviciului). Concret, acest lucru inseamna 20 lei/zi*2,5 = 50 lei.
Asadar, daca angajatiipleaca in delegatie in tara pot primi o diurna deductibila de maxim 50 lei/zi. Desigur, poti sa le acorzi mai mult, insa ce depaseste 50 lei/zi aduce niste costuri suplimentare, asa cum vom vedea la punctul 2.
b) In strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (HG 518/1995). Exista un tabel cu diurnele in valuta valabile pentru fiecare tara pe baza caruia se poate determina diurna deductibila in strainatate.
HG 518/1995 poate fi gasita aici.
2. Daca diurna zilnica este peste plafonul descris la punctul 1, partea care depaseste plafonul este considerata venit asimilat salariilor pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS, Contributia asiguratorie pentru munca).
Asadar, daca o entitate acorda anajatilor o diurna de 60 lei/zi:
- 50 lei/zi este cheltuiala deductibila
- 10 lei/zi este venit asimilat salariilor (aceasta inseamna ca in luna in care apare acest venit se majoreaza salariul brut cu aceasta suma si se determina apoi toate taxele salariale la acest nou venit brut)
Acest tratament fiscal se aplica indiferent daca entitatea este platitoare de impozit pe profit sau microintreprindere:
Iata mai jos o lista de lucruri bine de stiut despre diurna:
- diurna se acorda pe zile calendaristice
- se acorda atat pentru deplasari in tara, cat si in afara tarii
- diurna interna se acorda doar in cazul in care delegarea se realizeaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de cinci km de localitatea in care salariatul isi are locul permanent de munca
- pentru acordarea diurnei nu trebuie prezentate documente justificative (facturi, bon etc). Aceasta se mentioneaza doar pe decontul de deplasare sifiecare angajat este liber sa utilizeze banii asa cum doreste, desi scopul acesteia este de a acoperi necesarul de hrana si pentru transport
- diurna se poate plati in numerar fara a tine cont de plafoanele stabilite prin Legea 70/2015, aceasta incadradu-se la exceptii (art. 5 alin. b)
- in cazul deplasarilor externe, pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore
- pe perioada cat salariatul este in deplasare si primeste diurna, nu va avea dreptul sa primeasca tichete de masa
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Bun? ziua, se poate acorda diurn? externa unui angajat care are masa, cazare ?i transport asigurat? ?i dac? da c?t ?i ce lege se aplica?
VA multumesc
Buna ziua,
Multumim pentru atentia cu care ne cititi!
Diurna externa este reglementata de Codul muncii, Codul fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
In HG gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara. Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private. Mentionam ca o entitate poate acorda diurna si peste nivelul acesta, insa se va impozita suplimentar.
Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca/ individual aplicabil.
Asadar, diurna este o suma care se acorda in plus fata de cheltuielile de cazare si transport.
Indemnizatia zilnica de masa acopera micul dejun, pranz, cina, bauturi, gustari precum si cheltuielile cu deplasarea in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea persoana.
Va trebui sa stabiliti din documente care este suma aferenta mesei , si daca este inferioara pe zi plafonului mai sus calculat, diferenta se poate acorda ca si diurna.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca deplasarea are loc in strainatate, la „parent-company” si aceasta se ocupa de toate cheltuielile de masa/ cazare/ transport, mai este necesara oferirea diurnei? Care ar fi valoarea acesteia?
Buna ziua Irina,
Chiar daca efectuati o delegatie la o entitate afiliata care suporta costurile asociate, credem ca din perspectiva societatii din Romania, angajatul are dreptul la diurna. Art 44 alin (2) din Codul muncii prevede ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua.
In cazul unui sofer care face o deplasare externa si pleaca de la sediul firmei la ora 8 si ajunge in granita la ora 22 caz in care delegarea are peste 12 ore primeste diurna interna si nu primeste tichete de masa? De la trecerea frontierei pana la retur, primeste diurna externa, iar din granita pana la sediul firmei primeste diura interna?
Daca deplasarea pana in granita este sub 12 ore, primeste tichete si nu primeste diurna?
Buna ziua,
Regula este ca daca se primeste diurna, nu se mai primesc tichete de masa. La plecare, daca durata este peste 12 ore, se primeste diurna. La intoarcere, daca durata este sub 12 ore, nu se mai primeste diurna, dar va putea primi tichet de masa.
Mult succes!
Se acord? aceast? diurn? ?i la pfa( liber profedionist) care face munca de teren ?n ?ara?
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata,
PFA nu poate primi diurna in derularea activitatii sale. Diurna poate fi primita de salariati sau administratori.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!
Va multumesc frumos
Buna ziua,
constat o fractura logica aici: in calitate de PFA, Persoana fizica este in fapt administrator al entitatii deoarece este mentionat in actul constitutiv (implicit). De asemenea PFA-ul nu se poate angaja pe sine deoarece nu poate fi subordonat siesi, deci de ce nu se poate califica pentru acordarea de diurna?
Buna ziua,
Art. 68 alin (4) din Codul fiscal mentioneaza: ? Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:
…g) sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare;
h) sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport, altele decat cele prevazute la alin. (7) lit. k);”
Astfel, analizand cele doua puncte, noi consideram ca diurna proprietarului PFA nu se include printre cheltuielile deductibile.
Zi frumoasa!
Buna seara. Daca un angajat are 3.5 zile de delegatie. Mentionez ca se acord a60 Ron/zi.Cum se calculeaza suma care se impoziteaza? 3 zilex42.5= 127.5 Ron. 3 zile *60-180 Ron. Suma impozitata (180Ron-127.5Ron +30 Ron)=82.5 Ron? Sau 3.5?42.5 Ron=148.75 Ron. 3.5?60 Ron=210 RON. Suma impozitata = 210 Ron-148.75 Ron=61.25 Ron.
Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata,
Dat fiind faptul ca angajatul are 3.5 zile de delegatie, adica 3 zile intregi si inca 12 ore (24/2 =12), diurna se va acorda pentru 4 zile de delegatie (conform art. 11 din HG nr. 1860/2006 -pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore).
Astfel ca, calculele ar trebui sa arate cam asa:
Zile delegatie: 4 zile
Diurna deductibila prevazuta de lege: 42.5 lei/zi
Diurna acordata de societate: 60 lei/zi
Suma impozabila: (60 lei/zi * 4 zile) – (42.5 lei/zi * 4 zile) = 240 lei – 170 lei = 70 lei.
*prima paranteze reprezentand diurna pe care dvs. o acordati pentru perioada de delegatie
*a doua paranteza reprezentand diurna maxima deductibila, potrivit legii pentru perioada de delegatie.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!
Buna ziua,
Care va fi nivelul diurnei deductibile pentru deplasarile in starinatate/zi incapand cu 1 ian 2019. Inteleg ca pentru deplasarile in tara va fi 2.5 * 20 lei, respectiv 50 lei.
Multumesc!
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata,
Incepand cu data de 01.01.2019 potrivit Hotararii nr. 714/2018, persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru beneficiaza de o alocatie zilnica de delegare compusa din:
– o indemnizatie de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea;
– o alocatie de cazare, in cuantum 230 lei/zi, in limita careia trebuie sa isi acopere cheltuielile de cazare.
Astfel ca, asa cum mentionati si dumneavoastra incepand cu data de 01.01.2018, valoarea deductibila a diurnei pentru deplasarile in tara va fi de 2,5 * 20 = 50 lei mai mare cu 7,5 lei fata de cat este in prezent 42,5 lei.
In ceea ce priveste valoarea deductibila a diurnei externe, momentan nu s-a publicat niciun act normativ care sa schimbe modul de calcul al acesteia pentru 2019.
Plafonul pentru strainatate este de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (HG 518/1995).
Exista un tabel cu diurnele in valuta valabile pentru fiecare tara pe baza caruia se poate determina diurna deductibila in strainatate.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos,
O zi frumoasa!
ce acordam salariatiilor care se intorc din delegatie sambata si incadreaza sub 12 ore?
Buna ziua,
Din pacate, intrebarea si informatiile furnizate de dumneavoastra nu sunt complete pentru a va putea furniza un raspuns potrivit.
Va rugam sa ne oferiti mai multe detalii cu privire la delegatie: daca a fost interna sau externa, care au fost data si ora plecarii, precum si data si ora sosirii etc.
Multumim!
Zi frumoasa!
buna ziua,
Se poate acorda diurna pentru administratori stabili?i potrivit actului constitutiv, pentru alte cheltuieli in afara de cazare si transport ?
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata,
Un administrator (potrivit actului constitutiv/contractului de administrare/mandat) care se deplaseaza in interes de serviciu in alta localitate, in tara si in strainatate are dreptul conform art. 76 alin.
(2) litera m) si n) la indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Astfel ca, pe langa cheltuielile de cazare si transport, administratorii au dreptul la o indemnizatie de delegare (diurna) care este menita sa acopere cheltuielile cu hrana si cele de intretinere efectuate cu ocazia deplasarii in interes de serviciu.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos,
O zi frumoasa!
Bun? seara, temeiul legal in baza caruia se acorda diurna administratorului firmei este art.76 alin 2 lit m , respectiv alin 4 , lit j, cod fiscal sau/si altul(altele); daca da care sunt acestea?Mul?umesc frumos!
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata,
Asa cum ati mentionat si dumneavoastra, articolele de lege care stabilesc faptul ca administratorii pot primi diurna sunt:
-Art. 76 alin. (2) litera m) si n) din Codul Fiscal;
-Art. 76 alin. (4) litera j) si k) din Codul Fiscal;
Speram ca raspunsul nostru va este de folos,
O zi frumoasa!
Bun? ziua! Am ?i eu 2 intrebari: La ?ntoarcerea din delega?ie trebuie sa prezint la casierie bonul fiscal de la restaurantul unde am m?ncat banii de diurna? ?i dac? ?n ultima zi din delega?ie ?nsemn?nd peste 15 ore, nu am m?ncat nimic trebuie sa ?napoiez banii firmei pt diurna mea.?
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata,
1. Pentru diurna nu este nevoie sa prezentati documente justificative – fiecare angajat este liber sa utilizeze banii aaa cum doreste, desi scopul acesteia este de a acoperi necesarul de hrana ?i pentru transport.
Data si ora placarii, respectiv data si ora sosirii vor fi cele evidentiate pe ordinul de deplasare – in functie de acestea se va calcula si valoarea diurnei de care puteti beneficia pentru perioada in care s-a dispus delegarea.
2. Chiar daca dumneavoastra nu v-ati folosit de banii primiti drept diurna, nu trebuie sa ?i ?napoiati firmei, fiindca este dreptul dumneavoastra.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos,
O zi frumoasa!
Buna ziua,
O societate are are angajati muncitori constructori pe sediul dintr-o localitate, dar acestia isi desfasoara activitatea in program de 8 ore, pe santiere aflate la o distanta mai mare de 5 km. fata de sediu. Impreuna cu deplasarea spre locul de munca si intoarcerea la domiciliu unii depasesc 12 ore/zi. Considerati ca au dreptul la diurna?
Multumesc frumos.
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata,
O conditie necesara prevazuta de lege pentru a primi diurna este ca distanta pe care se deplaseaza angajatii sa fie mai mare de 5 kilometri fata de localitatea in care se afla locul de munca.
Delegarea inseamna exercitarea temporara a atributiilor de serviciu in afara locului de munca a salariatului, din dispozitia unilaterala a angajatorului. Dat fiind caracterul unilateral, delegarea se poate face pe o perioada de 60 de zile intr-un interval de 12 luni, si se poate prelungi, cu acordul angajatului, cu cel mult 60 de zile.
Consideram ca situatia dvs. nu se refera la o delegare (caracter temporar), ci la o clauza de mobilitate (angajatul isi desfasoara activitatea frecvent in diverse locuri stabilite de angajator), astfel ca nu se poate vorbi despre acordarea indemnizatiei de delegare/deplasare.
Potrivit Codului Muncii, prin clauza de mobilitate partile in contractul colectiv de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
Aspectele cu privire la locul de desfasurare efectiva a activitatii angajatilor si a clauzei de mobilitate (daca locul de munca nu este fix) trebuie specificate in contractul individual de munca/contractul colectiv de munca.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos,
O zi frumoasa!
Buna seara,
Se poate acorda unui angajat diurn? si in acelasi timp sa i se deconteze bonuri de masa si cazare?
Multumesc .
Buna ziua,
Multumim pentru atentia cu care ne cititi!
Un angajat care se deplaseaza in interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de cazare si transport dar si la o indemnizatie de delegare – diurna.
In tara nivelul deductibil al diurnei este – 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin HG pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice (HG 1860/2006). Adica, acest lucru inseamna o valoare de 17 lei/zi *2,5 = 42,5 lei pe zi.
Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca/ individual aplicabil.
Diurna este o suma care se acorda in plus fata de cheltuielile de cazare si transport.
Indemnizatia zilnica de masa acopera micul dejun, pranz, cina, bauturi, gustari precum si cheltuielile cu deplasarea in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea persoana.
Trebuie sa stabiliti din documente care este suma aferenta mesei, si daca este inferioara pe zi plafonului mai sus mentionat, diferenta o puteti acorda sub forma de diurna.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!
Si daca angajatul este obligat sa se deplaseze zilnic pentru desfasurarea lucrarilor la o distanta mai mare de 50km, lucreaza pe perioada deplasarii 12-14 ore si sunt platiti 8 ore, cum se procedeaza?
Buna ziua,
Ar trebui sa studiem prevederile contractului dumneavoastra de munca pentru a putea raspunde. Trebuie analizat daca vorbim de o deplasare sau locul de munca este la 50 km de domiciliu? Ati fost instiintat de aceasta situatie de la angajare sau a intervenit ulterior?
La intrebarea din 11.12.2018 „Se poate acorda unui angajat diurn? si in acelasi timp sa i se deconteze bonuri de masa si cazare?”
ati raspuns : „Trebuie sa stabiliti din documente care este suma aferenta mesei, si daca este inferioara pe zi plafonului mai sus mentionat, diferenta o puteti acorda sub forma de diurna.”
In cazul companiei noastre , salariatul vine cu bonuri fiscale pentru masa servita, unele emise cu CUI-ul firmei noastre, altele fara CUI, insa subliniez ca toate sunt platite cu cardul bancar al companiei emis pe numele salariatului respectiv.
Documentele care contin tva sunt inregistrate la 625- diurna + 4426 tva deductibil. Cele care nu au CUI-ul companiei , direct pe 625.
Intrebarea mea este : La calculul diurnei efective e va fi comparata cu diurna legala, pentru documentele care contin tva , se ia in considerare doar ce intra in contul de cheltuaiala 625 sau se ia 625 + tva -ul inregistrat ca deductibil ?
Multumesc
Buna ziua Cristina,
In opinia noastra se va lua in calcul suma efectiv platita, care contine TVA.
Zi frumoasa!
Buna ziua.
Daca un angajat porneste (conducand 5 ore masina firmei) intr-o delegatie joi dupamasa la ora 14, lucreaza efectiv timp de 3 zile – 8 ore pe zi (vineri-duminica) si se intoarce luni (porneste la ora 8 si conduce 5 ore) la ora 13, pe cate zile ar trebui sa ia diurna? (acordam 42.50 lei diurna pe zi). Aceiasi suma ar trebui sa primeasca si cel care sta in masina langa agent (conducator), dar este plecat in delegatie tot in perioada de mai sus?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata,
Conform art. 11 din HG nr. 1860/2006 – pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Avem urmatoarele informatii cu privire la timpul in care angajatul este in delegatie:
-angajatul pleaca joi la ora 14 in delegatie = 10h < 12 ore -vineri = 24h -sambata = 24h -duminica = 24h -angajatul ajunge luni din delegatie la ora 13 = 5h < 12 ore Total perioada delegata = 3 zile Dat fiind faptul ca angajatul are 3 zile de delegatie, diurna se va acorda pentru 3 zile de delegatie ? 3 * 42.5 lei = 127. 5 lei (conform art. 11 din HG nr. 1860/2006), fiindca nici in ziua plecarii (joi) si nici in ziua sosirii (luni) angajatul nu atinge sau depaseste cel putin 12 ore asa cum este prevazut la art. 11 din HG nr. 1860/2006 pentru a putea beneficia de acest drept. Daca pentru ambele persoane angajate deplasarea este considerata delegatie, atunci ambii vor primi diurna. Speram ca raspunsul nostru va este de folos, O zi frumoasa!
Buna seara! Diurna nu se calculeaza raportat la ora plecarii si considerandu-se cate 1 zi de diurna fiecare interval de 24 ore? Astfel duminica ora 14 fiind 3 zile de diurna iar ultima zi avand mai mult de 12 ore sa se cunatifice si ea ca zi intreaga? total 4 zile?
sau acest calcul este valabil numai la calculul diurnei externe?
Multumesc
Buna ziua,
Potrivit art. 6 din Hotararea nr. 714/2018 ? ?Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare se calculeaza de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare?.
?Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.?
Din cele expuse mai sus, consideram ca daca in ultima zi de delegare interna sunt cel putin 12 ore delegate, atunci se acorda diurna si pentru acea ultima zi, in cazul dumneavoastra considerandu-se 4 zile.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
O zi placuta!
Buna seara,
Nu am gasit niciun tabel actualizat pentru 2018, cu valoarea diurnei.
Ma puteti ajuta cu c?teva informa?ii?
Care este valoarea diurnei pentru Norvegia?
Diurna se acord? la ?nceputul perioadei c?t persoana va fi plecat??
Va multumesc!
Buna ziua.Pot sa acord angajatului in sector privat diurna interna zilnica la plafonul anului trecut de 42.5lei sau obligatoriu trebuie acordata suma de 50 lei pe zi .Multumesc mult
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea dumneavoastra.
In anul 2019, valoarea diurnei deductibila stabilita de lege este de maxim 50 lei/zi, acesta fiind un plafon maxim. Dumneavoastra puteti acorda cat doriti, insa ce depaseste aceasta suma se va considera venit de natura salariala pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS, CAM).
Speram ca raspunsul nostru va va fi de folos.
Zi buna!
Inteleg ca de la 1 ianuarie valoarea diurnei interne s-a majorat de la 17 la 20 lei. Diurna externa a ramas 35 Euro? Cat este maximul diurnei externe deductibile?
Buna ziua,
Asa este, in anul 2019 valoarea diurnei deductibile stabilita de lege este de maxim 50 lei/zi (20 lei * 2,5).
In ceea ce priveste diurna externa, lucrurile au ramas aceleasi. Diurna externa este reglementata de Codul muncii, Codul fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. In HG gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara. Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private.
Speram ca aceste informatii va sunt de ajutor.
Zi frumoasa!
Pentru diurna externa se poate plati si sub nivelul de 35 de euro/zi? (ex. 20 eur)
Diurna se acorda pe zile lucratoare sau calendaristice?
Multumesc!
Buna ziua Florin,
Diurna se stabileste pentru perioada in care angajatul este plecat in delegatie ? zile calendaristice.
In HG 518/1995 gasiti nivelul diurnei aplicabil pentru fiecare tara. Suma respectiva este minumul pe care il puteti acorda iar daca multiplicati acea suma cu 2.5 veti determina nivelul maximal deductibil aplicabil.
O zi frumoasa!
Buna ziua,
daca un sofer pleaca la drum la o ora 17 si se intoarce a doua zi la ora 14 , ii acordam diurna ?
Multumesc.
Buna Laura,
Potrivit art. 1 alin. (5) din Hotararea 714/2018, pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare (diurna) se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore. Astfel, in acest caz, avand in vedere ca de la ora 17 ziua X pana la ora 14 ziua X+1 sunt 21 de ore de delegatie (mai mult de cele 12 ore prevazute de lege), consideram ca angajatul are dreptul la diurna.
Sper ca raspunsul nostru sa va fie de ajutor.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
care este termenul legal de plata catre angajat a diferentelor de cheltuieli (diurna + transport) rezultate dintr-o delegare in strainatate?
Va multumesc.
Buna ziua,
Multumim ca ne urmariti cu atata interes.
Pentru a raspunde intrebarii dumneavoastra, plata diferentelor de cheletuieli catre salariatii delegati in strainatate se face la intoarcerea acestora in tara. In ceea ce priveste existenta unui termen legal de plata a acestora, va rugam sa consultati Hotararea nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Sper ca aceste informatii sa va fie de ajutor.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am o firma de constructii, unde la CIM la angajati au trecut la locul de munca -beneficiari.
Angajati isi desfasoara activitatea foarte rar in localitate, activitatea lor desfasurandu-se in mare parte pe santiere la distanta de 50 km – 300 km de localitatea unde isi are firma sediu. Atunci cand sunt plecati in delegatie, stau cam 2 saptamani, dupa care revin acasa . Li se acorda diurna pe toata perioada ( zile calendaristice) si bani pentru cazare.
Acum vin si va intreb, daca au dreptul la diurna si cazare, daca au trecut in CIM locul de munca – beneficiari, deoarece am auzit si citit mai multe versiuni si nu stiu daca au sau nu dreptul la diurna si cazare.
Va multumesc.
Buna Stefania,
In opinia noastra, pentru a beneficia de diurna ar trebui ca angajatul sa fie in delegatie/detasare, respectiv sa presteze activitatea in afara locului prevazut in contractul de munca.
Cum angajatii din constructii sunt mobili, lucru specificat in CIM, consideram ca nu pot beneficia de diurna.
In ceea ce priveste cazarea insa, apreciem ca acordarea aceasteia este justificata de activitatea respectiva (pe santier) si compenseaza faptul ca angajatul nu isi desfasoara activitatea in locul in care isi are domiciliul.
Sper ca raspunsul nostru va este util.
Zi frumoasa!
Bun? sera sunt ?ofer comunitar pe dup? 3,5 t lucrez pe comunitate ?ntre 45 ?i 50 de zile (asa considera angajatorul ?i dispeceratul luna calendaristica) conduc ?n medie cam 500 de ore odihna nu o mai pun la socoteala ce diurna ?i ce salar ar trebui sa ofere angajatorul unui angajat contact ul de munca fiind ?nregistrat ?n RO
Buna Vladut,
Multumim pentru intrebarea adresata.
Salariul brut minim pe economie in Romania este in momentul de fata 2.080 lei si este pentru luna calendaristica. Negocierea conditiilor de munca trebuie sa o faceti individual cu angajatorul dumneavoastra, respectand si prevederile legale in ce priveste perioadele de odihna in activitatea de transport.
Zi frumoasa!
Buna seara ! O firm? are angajati de la o distan?? de 100 km asigur?nd transportul zilnic cu autocar ! Lucr?torii au dreptul la o compensa?ie b?neasca in acest caz ? Si sub ce form?? Multumesc !
Buna ziua,
Multumim ca ne urmariti.
Consideram ca ar trebui sa verificati ceea ce este mentionat in contractele individuale de munca, mai exact sa verificati ce este indicat la locul de munca – locatia unde se desfasoara activitatea.
Pentru a beneficia de diurna, ar trebui ca angajatul sa fie in delegatie/detasare, respectiv sa presteze activitatea in afara locului prevazut in contractul de munca.
Sper ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna!Am urm?toarea situatie:angajat efectueaz? o deplasare pe ruta Constanta-Bucuresti,drept pentru are i se pl?te?te o diurn?. Indemniza?ia de hrana pentru o zi i se re?ine. Angajatul solicit? ?i ore suplimentare,spun?nd a a stat ?n delega?ie 12 ore si nu 8 ore at?t at este norma. E firesc s? ?i acord ore suplimentare ?n situa?ia n care prime?te diurna?Precizez ca i se re?ine indemniza?ia de hrana pe ziua delega?ii. Multumesc si astept raspuns.
Buna ziua Nicoleta,
Exista pentru insitutiile publice Hotararea nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului care a fost in vigoare pana la data de 31.12.2018, ea fiind inlocuita de la 01.01.2019 de Hotararea nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului.
In Hotararea nr. 1860/2006 se mentiona la art. 4 urmatorul aspect: ?Persoana aflata in delegare trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru al unitatii la care se efectueaza delegarea. Pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare?, insa in Hotararea nr. 714/2018 (cea actuala) nu mai este prevazut nimic cu privire la acest aspect.
Mentionam faptul ca aceste Hotarari se aplica pentru insitutiile publice.
Pe de alta parte, in Codul Muncii la art. 120/122/123 este mentionat faptul ca: ?Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.?
Consideram ca in legislatie nu este mentionat clar (negru pe alb) un raspuns pentru situatia mentionata de dumneavoastra de aceea, va recomandam sa mai adresati aceasta intrebare si autoritatilor competente in acest domeniu.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos,
Zi frumoasa!
Personalul bugetar pentru care s-a dispus delegare pe functie in alta localitate decat cea de domiciliu si pentru care primeste diurna, are dreptul la indemnizatia de hrana prevazuta la art. 18 din Legea nr. 153/2017?
Buna ziua Mihaela,
In articolul prezentat sunt expuse prevederi cu privire la entitatile din mediul privat, astfel incat, din pacate, nu va putem oferi un raspuns sigur in ceea ce priveste sistemul public.
Zi frumoasa!
Legea la care faceti referire HG 714/2018 se adreseaza sistemului public… titlul exact: „HOT?R?RE Nr. 714/2018 din 13 septembrie 2018 privind drepturile ?i obliga?iile personalului autorit??ilor ?i institu?iilor publice pe perioada deleg?rii ?i deta??rii ?n alt? localitate, precum ?i ?n cazul deplas?rii ?n interesul serviciului”
Buna ziua,
Asa este, reglementarile sunt stabilite pentru sistemul public, insa se aplica si pentru sistemul privat (fiind un ghid si pentru societati). Spunem acest lucru, deoarece pentru sistemul privat nu exista legislatie care sa prevada aspecte cu privire la delegarea/detasarea personalului angajat intr-o alta localitate in interes de serviciu.
O zi placuta!
Buna seara.sotul meu lucreaz? c? ?i excavatorist la o distan?? mare,in deplasare.i se acord? 200 de lei diurna( de luni p?n? s?mb?t??program 7-18. Prime?te salariu o data la 2 s?pt?m?ni ?i atunci i se retrage banii de diurna.este normal sa i se retrag? ace?ti bani fiind ?n deplasare? Va mul?umesc
Buna ziua Roxana,
In situatia dumneavoastra, trebuie analizate prevederile contractului de munca referitoare la locul desfasurarii activitatii, fiindca daca se prevede ca locul derularii este diferit in functie de santierul pe care lucreaza, atunci in opinia noastra nici nu ar fi indreptatit la diurna.
Pe de alta parte, este posibil ca in cazul in care diurna primita depaseste diurna maxim deductibila, sa fie reflectata diferenta prin statul de plata in vederea impozitarii – este un artificiu de calcul: se mareste brutul si apoi se scade din net suma, doar cu scopul de a putea calcula taxele corect.
Va recomandam sa discutati cu un contabil, si sa ii aratati statul de plata si contractul de munca.
Sper ca aceste informatii sa va fie de ajutor.
Zi frumoasa!
As dori o lamurire cu privire la pontarea in zilele de delegatie cu diurna ,respectiv daca acele zile in care sunt trecut cu 8 ore se contabilizeza la numarul de ore efectiv lucrate.Caz concret . din 160 ore regie mi-au fost scoase 2×8 ore pt. 2 zile pe motiv ca am primit diurna .daca este corect si in baza carei legi.
Buna ziua,
Potrivit art. 44 alin. (2) din Codul Muncii – „Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”
Pe de alta parte, in art. 111 din Codul Muncii sunt mentionate urmatoarele – „Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.”
Sa nu uitam si de faptul ca „Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.”
Date fiind cele mentionate mai sus, consideram ca in ceea ce priveste pontarea, nu schimba cu absolut nimic faptul ca angajatul se afla in delegatie – pontarea se va face normal. De mentionat este faptul ca nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de sosire din delegatie este considerat timp de lucru, ci doar intervalul de timp in care angajatul presteaza efectiv munca, se afla la dispozitia angajatorului si isi indeplineste sarcinile si atributiile din fisa postului.
In concluzie, pentru cele doua zile in care dumneavoastra erati in delegatie, angajatorul ar fi trebuit sa va ponteze si sa va plateasca salariul pentru cele 8h/zi * 2 zile de delegatie = 16h de munca efectiva, chiar daca s-a acordat diurna.
Daca dumneavoastra ati fi efectuat munca suplimentara in timpul delegatiei, atunci aceste ore suplimentare, la fel, ar fi trebuit consemnate in pontaj si platite suplimentar.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
In cazul in care unui salariat (companie privata) i se deconteaza 2 zile de diurna externa pentru o depasare in Franta ( 2 zile *35 eur cf HG 714) si concomitent salariatul deconteaza si transportul in localitate (taxi in valoare de 180 eur), diferenta ce depaseste limita deductibilitatii, resectiv suma de 75 eur (35*2= 70 eur diurna + 180 taxi= 250 eur pt 2 zile, 250-87.5*2= 75 eur) trebuie impozitata salariatului impreuna cu toate contributiile?
Multumesc
Buna ziua Mirela,
Multumim pentru interesul cu care ne urmariti.
Salariatul care se deplaseaza in interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de cazare si transport, dar si la o indemnizatie de delegare – diurna. Asadar, transportul nu se cumuleaza cu diurna.
Diurna se ia singura in calculul deductibilitatii. Pentru Franta, nivelul maxim deductibil este 35 eur*2.5 =87,5 eur/zi.
Art. 76 Cod fiscal prevede ca Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
?indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;?
Astfel, in cazul dumneavoastra nu se depaseste acest nivel.
Sper ca raspunsul nostru va este de folos.
Zi frumoasa!
Buna ziua. As vrea sa imi spuneti va rog ce diurn? trebuie s? primeasc? un sofer care lucreaz? ?n spa?iul comunitar ? Fac precizarea c? ?n func?ie de comanda acum poate fi in Belgia,i-a micul dejun,pr?nzul in Germania,iar cina prin Cehia,Austria,Franta sau cine sti unde. Va rog sa ma credeti ca nu glumesc absolut deloc. Am ?nc?rcat in Spania iar in 24 de ore trebuia sa descarc in nordul Germaniei.
Buna ziua Ionut,
Diurna externa este reglementata de Codul muncii, Codul fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
In HG gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara. Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private. Mentionam ca o entitate poate acorda diurna si peste nivelul acesta, insa se va impozita suplimentar.
Speram ca aceste informatii va sunt utile.
Zi frumoasa!
Bun? ziua,
Pentru o societate comercial? exist? o sum? minim? pe care trebuie s? o pl?teasc? angajatului aflat ?n delega?ie cu titlu de diurn??
HG 714/2018 vorbe?te de personalul autorit??ilor ?i institu?iilor publice. Exist? vreun text de lege care face aplicabil acest HG ?n domeniul privat? ?n?eleg c? ?n Codul fiscal se vorbe?te de suma maxim? deductibil?. Alte prevederi referitoare la minimul datorat de o SC un angajat exist??
Mul?umesc!
Buna ziua Arina,
Plafonul in tara este de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice (HG 1860/2006). Acest lucru inseamna 20 lei/zi *2,5 = 50 lei pe zi. Asadar, daca angajatii pleaca in delegatie in tara, pot primi o diurna deductibila de maxim 50 lei/zi. Se poate acorda si mai mult, insa ce depaseste 50 lei/zi aduce niste costuri suplimentare.
Din pacate, pentru mediul privat nu exista o lege care sa reglementeze acest aspect. Putem lua ca reper/ghid ceea ce este mentionat in Hotararea nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului.
Trebuie sa tinem cont si de ceea ce se mentioneaza in Codul Fiscal si Codul Muncii cu privire la acest aspect.
Speram ca raspunsul nostru sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Buna seara . am si eu o intrebare :
Daca un angajat face cele 12 ore necesare pentru diurna , si primeste diurna ce se intampla cu munca peste program ? 8 ore program normal si restul de ore nu sunt ore suplimentare ?
ce ar trebui sa primeasca angajatul : ore libere sau bani pentru munca extra ?
Buna ziua,
Potrivit art. 111 din Codul Muncii sunt mentionate urmatoarele: ?Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare?.
Potrivit art. 120 din Codul Muncii ? ?Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.?
Atentie! Nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de sosire din delegatie este considerat timp de lucru, ci doar intervalul de timp in care angajatul presteaza efectiv munca, se afla la dispozitia angajatorului si isi indeplineste sarcinile si atributiile din fisa postului.
Daca angajatul a efectuat munca suplimentara in timpul delegatiei, atunci aceste ore suplimentare se pot compensa astfel:
– compensarea prin ore libere platite ? art. 122 din CM: „Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.”
Compensarea prin acordarea unui spor la salariu ? art. 123 din CM: „In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila, cf. celor mai sus mentionate, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.”
Speram ca informatiile furnizate sa va fie de ajutor.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am urmatoarea speta, anagajat in romania, contract mobil , poate primi diurna pentru o delegare de 10 zile in georgia? Se impoziteaza diurna?
A doua intrebare pot acorda cazare( inchiriat aparatament de catre firma) in localitatea in care firma are sediu daca angajatul are contract de munca mobil?
Multumesc frumos!
Buna ziua Andreea,
Pentru a putea beneficia de diurna, ar trebui ca angajatul sa fie in delegatie/detasare, respectiv sa presteze activitatea in afara locului prevazut in contractul de munca. Trebuie sa verificati cum este mentionat in CIM la sectiunea ?locul de munca?, fiindca daca spuneti ca locul de munca specificat in CIM este mobil, atunci consideram ca nu poate beneficia de diurna.
Diurna externa este reglementata de Codul Muncii, Codul Fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. In HG gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara. Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private.
In ceea ce priveste cazarea insa, apreciem ca acordarea aceasteia este justificata de faptul ca angajatul nu isi desfasoara activitatea in locul in care isi are domiciliul.
Speram ca raspunsul nostru sa va fie de folos.
O zi placuta!
Pe perioaeda c?t se acord? indemniza?ia de delegare (20 lei/zi) se acord? ?i indemniza?ia de hran?, cea care a ?nlocuit tichetele de mas? la institu?ii publice ?i este de dou? salarii minime brute pe ?ar?/12 luni -introdus? prin Legea 153/2017?
Buna ziua Camelia,
Va multumim ca ne urmariti cu atata atentie. Din pacate, in ceea ce priveste mediul public – salarizarea personalului platit din fonduri publice, nu va putem oferi un raspuns concret.
O zi placuta!
Buna ziua,
Am domiciliul ( adresa trecuta in CI) in Bucuresti dar locul de munca in Cluj, unde am si resedinta ( viza de flotant). In cazul deplasarilor de la Cluj in Bucuresti, am dreptul la cazare si diurna? Chiar daca am domiciliul in Bucuresti, am inchiriat apartamentul si stau la hotel sau la cunostinte pe perioada deplasarilor.
Multumesc.
Buna ziua Mihai,
Daca in contractul individual de munca este mentionat faptul ca locul dumneavoastra de munca este in Cluj-Napoca iar dumneavoastra sunteti trimis in delegatie in Bucuresti de catre firma (in interes de serviciu), atunci consideram ca aveti dreptul la diurna si la decontarea cheltuielilor cu cazarea si transportul.
Indemnizatia de delegare este menita sa acopere cheltuielile cu hrana si cele de intretinere, prilejuite de transferul salariatului intr-o localitate noua.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
O zi placuta!
Multumesc frumos, dar cred ca nu a fost inteleasa intrebarea mea. Nu este vorba de o deplasare intr-o localitate noua, asa cum mentionati, ci in localitatea de domiciliu! Va rog sa aveti in vedere acest fapt.
Se aplica sau nu HG 714/2018, art.13? „Persoana care are locul permanent de munca in alta localitate decat aceea in care isi are domiciliul nu beneficiaza, pe timpul cat este trimisa in delegare sau detasare in localitatea de domiciliu, de alocatie de delegare sau indemnizatie de detasare si cazare gratuita. Acestei persoane i se deconteaza numai cheltuielile de transport, conform art. 7 si art. 10-12”.
Cu aceasta speta speciala doresc clarificari.
Multumesc.
Buna ziua Mihai,
Se pare ca s-a inteles gresit intrebarea.
Potrivit art. 13 din Hotararea nr. 714/2018 ? ?Persoana care are locul permanent de munca in alta localitate decat aceea in care isi are domiciliul nu beneficiaza, pe timpul cat este trimisa in delegare sau detasare in localitatea de domiciliu, de alocatie de delegare sau indemnizatie de detasare si cazare gratuita. Acestei persoane i se deconteaz? numai cheltuielile de transport, conform art. 7 ?i art. 10-12.?
Avand in vedere ca aveti domiciliul in Bucuresti, iar deplasarea in interes de serviciu se realizeaza din Cluj in Bucuresti, din acest articol rezulta faptul ca nu aveti dreptul la diurna si la decontarea cheltuielilor de cazare, ci doar a cheltuielilor de transport.
Daca era vorba despre deplasarea intr-o alta localitate (in afara celei de domiciliu), atunci se decontau toate aceste cheltuieli.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
O zi placuta!
Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind pontajul in cazul in care un angajat este plecat in delegatie si se intoarce in cursul noptii sau chiar dimineata, ex ora 7 sau 8 am.
In ziua respectiva trebuie sa se prezinte la munca?
Daca durata transportului este de peste 8 ore, este inuman sa il obligi sa vina la munca, insa dpdv al legii teoretic ziua urmatoare este zi de lucru pt care primeste si bon de masa.
in mod normal angajatul poate sa-si ia co si sa nu vina, insa pe de alta parte avand in vedere ca a calatorit in interes de serviciu nici nu il poti obliga sa isI consume din zilele de co, sau poate ajunge in situatia in care nu mai are zile de co.
Va rog sa ma ajutati cu prevederie legale in care sunt clarificate astfeL de aspecte sau sa ma lamuri dvs cum este corect a se proceda.
Va multumesc frumos
Jeanina
Buna ziua Jeanina,
Din pacate, legislatia in vigoare nu prevede atat de exact, aspectele regasite in speta dumneavoastra.
Consideram ca daca delegarea a luat sfarsit iar conform programului de munca angajatul trebuie sa fie prezent la munca, atunci acest lucru trebuie sa se intample. Cum spuneti si dumneavoastra, angajatul poate sa solicite zi de concediu de odihna pentru acea zi, daca doreste.
In mod normal, pentru a nu se ajunge la aceasta situatie neplacuta, angajatorul trebuie sa asigure si sa deconteze cazare angajatului trimis in delegare, astfel incat sa nu se afle noaptea pe drumuri.
Art. 44 alin. (2) ? ?Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.?
Va recomandam sa studiati toate prevederile prezentate in Codul Muncii cu privire la delegare, HG nr. 518/1995, Hotararea nr. 714/2018 si sa va consultati in acest sens si cu contabilul dumneavoastra.
O zi placuta!
buna ziua.
Diurna externa se calculeaza:
1. ca interval de 24 ore de la ora plecarii iar ultima zi este considerata 1 zi de diurna daca sunt min 12 ore pana la ora sosirii in tara sau juma de diurna daca sunt sub 12 ore?
sau
2. in functie de ora plecarii/sosirii, daca este pana ora 12 PM se considera 1 zi de diurna si dupa ora 12:00 jumare de zi?
Va multumesc
Jeanina
Buna ziua,
Potrivit art. 7 alin (3) din HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in cazul diurnei externe, pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel:
? 50% pana la 12 ore si
? 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
O zi placuta!
Buna,
Este foarte vag ceea ce este trecut in lege. Daca se poate o clarificare pe un exemplu clar: 2 zile consecutive de delegatie in fiecare zi 17 ore. Cat este valoarea diurnei daca luam in calcul cei 35 de euro minim pentru DE/zi ?
Buna ziua,
Pentru calculul diurnei externe este importanta ora plecarii si cea a sosirii.
Iata un exemplu: un angajat este delegat in strainatate, in Londra, avand urmatorul traseu:
? pleaca cu taxi spre aeroport in 9 ianuarie 2020 ora 07:00
? ia avionul care decoleaza la 09:55
? se intoarce in 22 ianuarie 2020, avionul aterizand la ora 10:30
Pe decontul de cheltuieli include si diurna calculata pentru 13 zile si jumatate (din 09 ianuarie ora 09:55 pana in 22 ianuarie ora 09:55 sunt 13 zile, iar pentru ultima zi de la 09:55 la 10:30 fiind sub 12 ore se va considera jumatate de zi), adica 87,50 EUR x 13,50 = 1.181,25 EUR. De asemenea, sunt importante urmatoarele aspecte: perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei.
In cazul calatoriilor cu trenul sau masina, se va lua in considerare momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Speram ca aceste informatii sa aduca putina claritate.
Multumim ca ne urmariti si va dorim o zi frumoasa!
Buna ziua.Am lucrat detașat din data de 1 aprilie și mi-am dat demisia revenind în tara pe data de 26 aprilie.Detasarea și încetarea contractului de muncă s-a efectuat pe data de 27 aprilie.Eu teoretic ar trebuie sa fiu platit și sa iau diurna de detașare până pe data de 26 aprilie.Corect? Mulțumesc
Buna ziua Cristian,
Pe perioada detasarii contractul este activ si beneficiaza de toate drepturile salariale inclusiv de dreptul la diurna. Deci pana la data demisiei, beneficiati de toate aceste drepturi.
Zi frumoasa!
Am si Eu o nelamurire,poate angajatorul sa-mi dea o diurna sub cei 35 de euro ptr strainatate ptr ca lucrez in strainatate cu contract pe Romania cu 30 euro diurna.Lucrez in Italia
Buna ziua,
Trebuie sa respectati cuantumul indemnizatiei de delegare pentru fiecare tara din tabelul prevazut in Hotararea nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Pentru Italia, diurna minima este de 35 de euro/zi.
O zi placuta!
In dedutul articolului este scris: un salariat care se deplaseaza in interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de cazare si transport dar si la o indemnizatie de delegare numita si diurna.
Intrebarea mea este: salariatul cand isi desfasoara activitatea in localitatea de resedinta si se hraneste pe cheltuiala proprie, la domiciliu, primeste bonuri de masa, iar cand este in deplasare nu. Diurna se plateste pentru fatul ca salariatul isi desfasoara activitatea in alta localitate decat cea de resedinta mai mult de 12 ore, incluz?nd si transportul, pentru ca nu se platesc si ore suplimentare fata de cele 8 ore de munca conform codului muncii.
Buna ziua Victor,
Nu suntem siguri ca am inteles foarte bine intrebarea dumneavoastra, insa speram ca detaliile oferite mai jos sa va aduca lamuriri cu privire la acest subiect.
Indemnizatia de delegare este menita sa acopere cheltuielile cu hrana si cele de intretinere, prilejuite de transferul salariatului intr-o localitate noua.
Cum spuneti si dumneavoastra, pe parcursul delegarii salariatului ii vor fi decontacte cheltuielile de cazare si transport, iar pe langa acestea va primi si diurna, daca sunt respectate celelalte conditii de acordare mentionate in Hotararea nr. 714/2018.
Nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de sosire din delegatie este considerat timp de lucru, ci doar intervalul de timp in care angajatul presteaza efectiv munca, se afla la dispozitia angajatorului si isi indeplineste sarcinile si atributiile din fisa postului.
Daca angajatul a efectuat munca suplimentara (ore suplimentare) in timpul delegatiei, atunci aceste ore suplimentare se pot compensa astfel:
– compensarea prin ore libere platite ? art. 122 din CM: ?Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.?
– compensarea prin acordarea unui spor la salariu ? art. 123 din CM: ?In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila, cf. celor mai sus mentionate, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.?
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
O zi placuta!
Buna ziua,
In costul diunei intra si cheltuielile cu transportul, pe care le ai in delegatia respectiva?
Multumesc,
Buna ziua Simona,
Diurna se acorda separat de decontarea cheltuielilor cu transportul si cu cazarea. Aceasta are menirea de a acoperi cheltuielile cu hrana si cele de intretinere, prilejuite de transferul salariatului intr-o localitate noua.
O zi placuta!
Multumesc frumos,
O zi usoara!
Am lucrat la o firma 5 ani, timp in care am efectuat anual 2-3 deta??ri prin Europa, undeva la 8-10 luni pe an timpul in care am stat deta?at. Suma diurnei platite de angajator a fost de 18? pe zi. Exista sansa de a recupera diferenta pana la 35? pe zi?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua Andrei,
Este greu de apreciat posibilitatea de a recupera aceasta suma. Ar trebui analizate conditiile detasarii. Puteti solicita aceasta informatie companiei angajatoare. Daca sunteti indeptatit in ceea ce primeste aceste sume si compania va refuza plata lor, atunci ati putea sa va indreptati impotriva companiei pe cale juridica.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna seara, pentru in contract de voluntariat la un ONG se poate da diurna zilnic? la agent?va mul?umim!
Buna ziua,
Conform legii, pot primi diurna: angajatii din cadrul firmei (contract individual de munca); administratorii (mentionati in actul constitutiv sau in contractul de administrare/mandat); directorii care activeaza in baza unui contract de mandat sau managerii, in baza contractului de management.
In ceea ce priveste contractul de voluntariat, consideram ca acesta nu se incadreaza in situatiile mentionate mai sus, insa va recomandam totusi sa va consultati cu un contabil in acest sens.
O zi placuta!
Buna ziua,
La aceasta data se mai poate acorda maxim 2,5 x diurna stabilita? Caror institutii le este aplicabila? (intitutii publice, regii autonome, srl?)
Multumesc.
Buna ziua Andi,
Pentru entitatile private se aplica inca regula de 2.5 ori nivelul stabilit pentru entitati publice. Pentru entitati publice avem ca noutate in 2019 HG 714/2019 pe care va recomandam sa o cititi.
Zi frumoasa!
Buna ziua? Este diurna obligatorie? Si cine o plateste? Angajatorul sau statul? In cazul angajatorului el isi recupereaza banii din partea statului? Multumesc frumos.
Buna ziua Daniel,
Potrivit art. 44 alin. (2) din Codul Muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare (diurna), in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Diurna este suportata de catre angajator. Aceste cheltuieli nu se recupereaza de la stat.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
O zi placuta!
Buna ziua.
Am o nelamurire cu diurna unui coleg.EL a plecat din tara pe data de 16.03. ora 07.00 de la firma. A iesit din Romania la ora 15.00.A stat in Germania pana pe data de 22.03.2019. si aiesit din Ungaria pe 22.03.2019. ora 07.30.A ajuns la firma la ora 17.30 pe data de 22.03.2019.
As vrea sa stiu daca eu pot sa-ai adun pentru diurna interna cele 8 ore de cand a plecat de la firma si cele 10 ore pentru cand a iesit din Ungaria sia ajuns la firma sa-i pot da o zi de diurna?Pentru ca daca nu, nu pot sa-i dau diurna interna pt. ca nu are 12 ore nici la plecare, nici la intoarcere.Iar extern se aduna orele la total cat a stat in strainatate sau se calculeaza pe zile.De exemplu in prima zi am doar 8 ore extern.Adun toate orele sau calculez pe zile, separat?
Multumesc.
Buna ziua Ioana,
Va recomadam sa consultati prevederile Hotararii nr. 518 din 10 iulie 1995 actualizat? privind unele drepturi ?i obliga?ii ale personalului rom?n trimis ?n str?in?tate pentru ?ndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
?Articolul 7^1
(1) Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea ?n strain?tate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
(2) Pentru fractiunile de timp care nu insumeaz? 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.?
Asadar, nu se ia ca punct de reper momentul plecarii/ajungerii la firma.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Va rog un calcul concret pentru diurna externa:
-iesire din tara 06.05.2019 ora 7
-intrare in tara 08.05.2019 ora 21, diurna externa 35 eur/zi
Multumesc
Buna ziua,
Din 06.05.2019 ora 7 pana in 08.05.2019 ora 7 sunt 2 zile de diurna externa, iar pentru ultima zi de la ora 7 la ora 21 ar mai fi inca 14 ore (fiind peste 12 ore, se va acorda inca o zi de diurna).
Asadar, angajatul respectiv are dreptul la 3 zile de diurna externa, adica la 3 zile * 35 eur/zi = 105 euro/3 zile.
O zi placuta!
Bun? ziua, un ONG poate acorda diurn? voluntarilor, membrilor ?i Consiliului Director ?n cazul ?n care ace?tia se deplaseaz? ?n interesul asocia?iei dar nu sunt angaja?i?
Buna ziua Adrian,
Conform legii, pot primi diurna: angajatii din cadrul firmei (contract individual de munca), administratorii (mentionati in actul constitutiv sau in contractul de administrare/mandat), directorii care activeaza in baza unui contract de mandat sau managerii, in baza contractului de management.
Consideram ca speta dumneavoastra nu se incadreaza in situatiile mentionate mai sus, insa va recomandam totusi sa va consultati cu un contabil in acest sens.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca de ex angajatul pleaca la ora 09AM din Bacau la Bucuresti si ajunge la ora 17 inapoi in Bacau are dreptul la diurna 50lei pt acoperirea cheltuielilor de masa sau personale cf ordin deplasare intern? (nu beneficiaza de tichete de masa sau alte indemnizatii).
Buna ziua Andru,
Din cele mentionate de dumneavoastra, intelegem faptul ca angajatul este plecat in delegare pentru o perioada totala de 8h.
Astfel, potrivit art. 1 alin. (5) din Hotararea nr. 714/2018 ? ?pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore?.
Din textul de lege rezulta faptul ca angajatul nu are dreptul la diurna, fiindca nu este plecat in delegare cel putin 12 ore.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
O zi placuta!
Bun? ziua v? rog s? m? l?muri?i ?i pe mine eu lucrez ca sofer ?i c?nd plec in cursa de exemplu pt 24 ore pe zi se scade orele din timpul programului de munca adic? 8 ore lucr?toare ?i trebuie s? primesc diurna doar pt 16 ore(24 -8 lucr?toare din ziua respectiva )adic? o diurna?mul?umesc
Buna ziua,
Pentru calcularea diurnei se ia in considerare numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare / detasare. Se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
V? rog s?-mi spune?i c?t este diurna c?nd plec pe teritoriul republica moldova (chi?in?u) mul?umesc
Buna ziua,
In HG nr. 518/1995 puteti gasi un tabel cu diurna externa deductibila valabila pentru fiecare tara.
Pentru Republica Moldova diurna minima este de 38 de USD iar diurna maxima deductibila este de 95 USD (2.5 * 38 USD).
Zi frumoasa!
Buna daca am plecat pe data de 20 la ora 05:00 Si m-am re?ntors pe 22 la ora 07:00 cu cazare la c?te diurne am dreptul ? Multumesc
Buna ziua,
Avem urmatoarele informatii:
– data si ora plecarii: 20 luna X la ora 05:00
– data si ora sosirii: 22 luna X la ora 07:00
Se calculeaza 24 ore incepand cu data de 20 luna X ora 05:00 pana in data de 22 luna X ora 07:00 si rezulta 2 zile si 2 ore.
Ceea ce inseamna ca trebuie sa primiti diurna pentru doua zile de detasare.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca ultima zi de deplasare are mai putin de 12 ore (in cazul acesta 2 ore), nu se acorda 1/2 din diurna ?
Multumesc.
Buna ziua Georgiana,
Potrivit art. 1 alin. (5) din Hotararea nr. 714/2018, ?Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.”
Astfel, pentru ultima zi de deplasare, daca sunt mai putin de 12 ore, nu se acorda diurna.
Zi frumoasa!
Buna seara! Sunt de meserie politist si de curand am fost trimis la un curs de schimbare de profil. Cursul a fost unul in tara. La institutia unde am fost cazat (gratis) am platit masa din buzunar si transportul cu masina personala. Durata cursului a fost de 8h/zi de luni pana vineri…doua saptamani. Ma pot incadra la diurna? Si ce trebuie sa fac daca ma incadrez? Va multumesc!
Buna ziua Valentin,
Din pacate, articolul redactat este privit din perspectiva mediului privat, iar in ceea ce priveste mediul public, noi nu va putem oferi din pacate o opinie concreta.
Totusi, va putem recomanda sa studiati prevederile Hotararii nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Va multumesc frumos pentru informatii!
Buna ziua,
Nu este foarte clar in textul Art.44 din Codul muncii durata maxima in care se poate acorda diurna. Sunt mentionate 60 de zile + 60 de zile cu acordul angajatului, dar nu este mentionat daca se pot efectua prelungiri succesive a acestor 60 de zile. (daca se pot depasi 120 de zile pe an, fara a fi impozitata ca si beneficiu salarial)
Va multumesc,
Buna Codrin,
Multumim pentru intrebarea adresata.
Consideram ca din textul legii se intelege faptul ca diurna se acorda pe toata perioada delegarii, iar aceasta poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maxim 60 de zile calendaristice, insa numai cu acordul salariatului.
Se totalizeaza un numar maxim de 120 de zile calendaristice in care angajatul poate fi delegat si poate primi diurna.
In cazul in care angajatul are locul de munca mobil, atunci ar trebui mentionat acest aspect in contractul individual de munca al acestuia (clauza de mobilitate). In astfel de situatii nu se acorda diurna fiindca nu are loc o delegare/detasare ci o clauza de mobilitate.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Bun? ziua,
Sunt marinar angajat la o firm? de crewing din Rom?nia si ?mbarc pe nave str?ine pentru perioade de 3-4 luni
Primesc de la firma de crewing XXXX Eur/lun? prin contract de ?mbarcare si salariul ?n lei (minim pe economie)
As dori s? stiu dac? suma primit? XXXX Eur se consider? in totalitate indemnizatie de str?in?tate (diurn?) neimpozabila
Multumesc anticipat pentru raspuns
Buna ziua,
Domeniul in care dumneavoastra lucrati este unul putin mai special si din pacate nu avem cunostintele necesare privind societatile comerciale care presteaza servicii de selectie si plasare a personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave, de aceea nu va putem formula un raspuns concret.
Ceea ce va putem recomanda este sa consultati reglementarile din Codul Muncii, Codul Fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Aceste baze legale sunt cele care reglementeaza diurna externa.
In HG nr. 518/1995 gasiti un tabel cu nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara. Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Din c?te ?tiu a?a se ?nt?mpl? ?n cazul tuturor celor ce muncesc ?n str?in?tate.Primesc in tara o sum? de bani drept salariu…mai mare sau egal cu salariul minim ?i ceea ce primesc in str?in?tate este de fapt diurna ptr tara respectiva.
Buna ziua,
pentru un director de agentie care se duce in Tunisia in infotrip ce include transport si cazare all inclusive se mai da diurna?daca da care este minimum legal?
Multumiri
Buna ziua Carmen,
Diurna externa este reglementata de Codul muncii, Codul fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
In HG nr. 518/1995 gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara (aceasta baza legala este un ghid si pentru institutiile private, fiindca nu exista o alta baza legala in acest sens).
Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private. Mentionam ca o entitate poate acorda diurna si peste nivelul acesta, insa se va impozita suplimentar.
Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca/ individual aplicabil.
Asadar, diurna este o suma care se acorda in plus fata de cheltuielile de cazare si transport.
Indemnizatia zilnica de masa acopera micul dejun, pranz, cina, bauturi, gustari, precum si cheltuielile cu deplasarea in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea persoana.
Din moment ce directorul de agentie are asigurat transportul, cazarea si toate mesele (sistem all inclusive), atunci consideram ca nu mai este nevoie sa primeasca diurna.
Zi frumoasa!
Buna ziua, daca parasesc zilnic localitatea, mai putin de 12h pe teritoriul tarii, pot beneficia de 50% din diurna?
Buna ziua Florin,
Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
In situatia dumneavoastra, daca sunteti degat pentru o durata mai mica de 12 ore, atunci nu puteti beneficia de diurna.
Va recomandam sa studiati art. 1 alin. (5) din Hotararea nr.714/2018 in acest sens.
O zi placuta!
Un colectiv artistic merge Intr o deplasare ?n Bulgaria.Li se ofer? cazare de c?tre partenerul strain urm?nd a institu?ia sa achite diurna de 32 de euro/zi conform legii.Din luna ianuarie se acorda indemniza?ia de hrana de 347 lei…conform timpului efectiv lucrat.Va rog sa mi spune?i care este p?rerea dumneavoastr?.Pe langa diurna interna?ional? pentru cele 6 zile li se mai calculeaz? ?i indemniza?ie de hrana pentru zilele respective? Va mul?umesc.
Buna ziua Mihaela,
Diurna este dreptul fiecarui salariat, angajat in baza unui CIM intr-o societate comerciala din Romania, care este trimis de catre angajator sa indeplineasca cerintele postului intr-o alta locatie decat cea in care societatea isi desfasoara in mod obisnuit activitatea. Pe intreaga perioada a deplasarii, conform legislatiei in vigoare, angajatul este indreptatit la o indemnizatie de delegare (diurna), plus cheltuieli de cazare si transport.
Conform prevederilor legale in vigoare, indemnizatia de delegare este menita sa acopere cheltuielile cu hrana si cele de intretinere, prilejuite de transferul salariatului intr-o localitate noua.
Din cele mentionate mai sus, consideram ca este suficienta acordarea diurnei, scopul acesteia fiind practic acela de a acoperi cheltuielile cu hrana si cu intretinerea angajatului delegat.
O zi placuta!
Va multumesc .
Buna ziua. Pentru fiecare zi calendaristica am inteles ca se acorda diurna, si mentionez ca am lucrat in Franta. Dar pentru zilele de concediu medical legal sau nelegal se acorda diurna?
Buna ziua Ion,
Pentru zilele de concediu medical nu se acorda diurna.
Zi frumoasa!
BUNA ZIUA,
Am o intrebare se poate plati un an intreg diurna pt deplasarea in strainatate a aceluias muncitor, deoarece atat este perioada contractului…?
Buna ziua Alina,
Termenul maxim pentru care se poate acorda diurna este legat de perioada maxima posibila a delegarii / detasarii. Va redam art. 44 din Codul Muncii:
„(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”
si art. 46:
„(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”.
Asadar, daca vorbim de o delegare de 1 an, consideram ca va puteti incadra in termenele de la art. 44 si beneficia de diurna, cu acordul salariatului pentru prelungire dupa implinirea a 60 de zile.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Pentru o delegatie in afara tarii cu plecare din localitatea de domiciliu la ora 8.30 cu un autobuz si urmat de o o continuare a c?l?toriei cu avionul de la ora 14.30 nu se acorda pentru aceasta zi diurna?
Maria
Buna ziua,
Pentru a va putea oferi un raspuns concret cu privire la numarul de zile pentru care aveti dreptul la diurna, trebuie sa ne mentionati exact data si ora plecarii din localitatea de domiciliu si data si ora sosirii din delegatie.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Administratorul (si unicul salariat) unei societati ce are ca obiect de activitate „transporturi rutiere de marfuri” face curse zilnic in diverse localitati ce se afla la distante mai mari de 50 km. Aceste curse nu sunt regulate, nu este un traseu stabilit, ele se fac la solicitarea beneficiarului .
In unele zile pot fi mai multe curse catre aceeasi localitate (dus -intors, dus-intors). Daca durata deplasarii dureaza mai mult de 12 ore, administratorul are dreptul la diurna ? (in intervalul de 12 ore, el revine in localitatea de unde a plecat)
Multumesc.
Buna ziua,
In opinia noastra, pentru a beneficia de diurna, ar trebui ca angajatul sa fie in delegatie/detasare, respectiv sa presteze activitatea in afara locului de munca prevazut in contractul de munca.
Avand in vedere ca este vorba despre o activitate de transport, aceasta presupune mobilitate permanenta, lucru care ar trebui specificat in CIM (loc de munca mobil) si consideram ca nu se poate acorda diurna.
Va recomandam sa va consultati si cu contabilul dumneavoastra in acest sens.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
In cazul in care angajatul pleaca in deplasare la ora 07.00 si se intoarce la ora 17.00 (ajunge la punctul d elucru la ora 09.00, lucreaza pana la 16.00 apo pleaca) prin urmare sunt 10 ore din care 7 ore sunt lucrate si 3 ore drumul, cum va fi platit?
In zilele in care are 12 ore (07.00-19.00) ii acordam diurna.
Dar cand are mai putin de 12 cum il pontam si cum il platim?
Va multumim!
Buna ziua Cristina,
Pe perioada deplasarii, angajatul trebuie platit conform contractului individual de munca. Se vor considera ore lucrate orele in care angajatul a prestat efectiv munca (in cazul dumneavoastra de la ora 09.00 la ora 16.00).
Daca se efectueaza ore suplimentare de munca efectiva, atunci acestea trebuie platite suplimentar, conform legii.
Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore. Astfel, daca angajatul este in delasare cel putin 12 ore, atunci va primi diurna.
Zi frumoasa!
Buna ziua. La fiecare 2 luni mi se face o Dispozitie de delegare la un loc de munca aflat la 50 de km de locul meu permanent de munca. Deci delegarea este de 60 de zile. In fiecare zi plec la locul unde am delegarea si ma intorc inapoi in localitatea unde am locul permanent de munca (fiindca acolo am si domiciliul). Unitatea imi deconteaza transportul cu auto personal (7.5 l benzina la 100 km). Merg o ora, muncesc 8 ore si mai fac o ora pe drum la intoarcere. In total 10 ore. In aceasta situatie am dreptul sa beneficiez de indemnizatie de delegare? Ca angajatorul spune ca deoarece mi se plateste transportul dus-intors in fiecare zi si deoarece nu sunt 12 ore pe zi ci doar 8 ore (programul normat) rezulta ca nu am dreptul la indemnizatia de delegare (20 lei / zi). Ce parere aveti? Multumesc.
Buna ziua Tudor,
Potrivit art. 1 alin. (5) din HG nr. 714/2018, pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
In cazul dumneavoastra nu se poate acorda diurna, fiindca durata delegarii pe care o efectuati este sub 12 ore.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Imi puteti spune daca un administrator merge la un curs de 2 zile unde are cazare si masa,mai primeste diurna?…dar tichet de masa pe zilele respective?
Buna ziua Gabi,
Conform legii, administratorii (mentionati in actul constitutiv sau in contractul de administrare/mandat) pot primi diurna.
Pentru cele doua zile de deplasare a administratorului, daca localitatea unde se va deplasa este situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru, atunci consideram ca are dreptul la diurna.
Daca se acorda diurna pentru deplasare, atunci acesta nu va avea dreptul sa primeasca si tichete de masa pentru zilele respective.
Zi frumoasa!
Buna ziua Miruna
Multumesc pentru raspunsurile promte date. Poti te rog specifica legea in care este specificata clar sau interpretativ posibilitatea de a primi decont cazare si cheltuieli transport pentru Administratori? Intreb asta deoarece contabilul meu sustine ca aceasta procedura se aplica in cazul salariatilor. Specific ca am SRL cu 2 asociati din care unul are atributii de administrator SRL-ul nu are angajati… Multumesc si o zi faina echipei
Buna ziua,
Art. 76 alin. (2) litera m) din Codul Fiscal mentioneaza ca sunt considerate venituri de natura salariala:
?m) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, precum si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel (i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in str?inatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.?
Aceasta modificare a fost adusa in 2016 si indirect insemna ca si cei cu functii de administrare pot primi diurna si li se poate deconta cazarea.
Zi frumoasa!
Puteti sa imi spuneti cand se plateste de catre angajator diurna? Inainte sau dupa deplasare in strainatate?
Buna ziua Mariana,
In legislatie nu este mentionat in mod clar acest aspect.
Suntem de parere ca angajatorul poate acorda diurna sub forma de avans la plecarea in deplasare a salariatului si apoi, la intoarcere, se va calcula valoarea exacta care trebuia acordata si se va regla cu diferenta de plata catre angajat sau de restituit catre angajator.
Se poate acorda diurna si dupa intoarcerea din deplasare, insa asta ar insemna ca angajatul sa foloseasca banii personali si abia apoi sa-i recupereze de la angajator.
Prima varianta o consideram mai echitabila.
O saptamana linistita!
Buna ziua! Daca angaja?ii lucreaza pe santiere in ?ar?, tot timpul anului, se poate acorda diurna pe toat? aceast? perioad??
Buna ziua,
O conditie necesara prevazuta de lege pentru a primi diurna este ca distanta pe care se deplaseaza angajatii sa fie mai mare de 5 kilometri fata de localitatea in care se afla locul de munca.
Delegarea inseamna exercitarea temporara a atributiilor de serviciu in afara locului de munca a salariatului, din dispozitia unilaterala a angajatorului. Dat fiind caracterul unilateral, delegarea se poate face pe o perioada de 60 de zile intr-un interval de 12 luni si se poate prelungi, cu acordul angajatului, cu cel mult 60 de zile.
Consideram ca situatia dumneavoastra nu se refera la o delegare (caracter temporar), ci la o clauza de mobilitate (angajatul isi desfasoara activitatea frecvent in diverse locuri stabilite de angajator), astfel ca nu se poate vorbi despre acordarea indemnizatiei de delegare/deplasare.
Potrivit Codului Muncii, prin clauza de mobilitate partile in contractul colectiv de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
Aspectele cu privire la locul de desfasurare efectiva a activitatii angajatilor si a clauzei de mobilitate (daca locul de munca nu este fix) trebuie specificate in contractul individual de munca/contractul colectiv de munca.
Zi frumoasa!
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Cu mare drag!
Buna ziua! Un salariat poate sa primeasca si diurna si indemnizatie de hrana in aceeasi zi? Conform carei legi?
Buna ziua Oana,
Indemnizatia de hrana se acorda in cadrul institutiilor publice, din pacate insa nu cunoastem reglementarile in domeniul public privind aceasta situatie.
Zi frumoasa!
Buna ziua ,
Daca o firma a suportat cazare , masa si transportul pentru o delegatie cu angajati ei .
Mai este obligata sa le acorde si diurna ?
Mentionez ca cheltuielile cu masa au fost mai mari decat maximul de diurna ce se poate acorda pe zi /angajat.
Multumesc!
Buna ziua Alexandra,
Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca/ individual aplicabil.
Asadar, diurna este o suma care se acorda in plus fata de cheltuielile de cazare si transport. Indemnizatia zilnica de masa acopera micul dejun, pranzul, cina, bauturile, gustarile, precum si cheltuielile cu deplasarea in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea persoana.
Daca toate cele mentionate mai sus au fost asigurate angajatilor delegati, atunci apreciem ca nu mai este nevoie sa acordati si diurna.
O zi placuta!
Buna Ziua.
Puteti sa ne indicati in ce act legislativ este determinata in cazul deplasarii in strainatate in interes de serviciu ( delegatie ) care este valoarea indemizatiei ( alocatiei ) de cazare – hoetl de exemplu si daca acestea depind de tara unde se face deplasarea.
Va multumesc si cu stima
Csaba
Buna ziua,
Aceste informatii le puteti gasi in Codul Muncii, Codul Fiscal si in HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
O zi placuta!
Bun? seara.am o intrebare…lucrez pe microbuz 8plus 1. …….si fac 2 curse pe zi …diminea?a la 6 la 9 Si noaptea de la 01 la 03 ..pot sa primesc indemniza?ia de delegare ….mentionez ca distan?a este peste 50 km.dus si 50 intors.
Buna ziua,
In opinia noastra, pentru a beneficia de diurna, ar trebui ca angajatul sa fie in delegatie/detasare, respectiv sa presteze activitatea in afara locului de munca prevazut in contractul de munca.
Avand in vedere ca este vorba despre activitate de transport, aceasta presupune mobilitate permanenta, lucru care ar trebui specificat in CIM (loc de munca mobil) si consideram ca nu se poate acorda diurna.
Va recomandam sa va consultati si cu contabilul de la firma in acest sens.
Zi frumoasa!
O zi placuta!
Buna , am o intrebare referitor la plata personal muncitor plecat sa lucreze in afara UE ( Norvegia) . Se va semna contract de munca in Romania ( contract romanesc) , se va plati un salariu brut 3000 ron, iar restul pana la 2500 eur cum se poate plati? Cum va fi impozitat restul de salariu pana la 2500 eur?
Buna ziua, Constantin,
Din pacate, nu va putem raspunde la aceasta intrebare.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Avem urmatoarea situatie. O parte din salariati sunt angajati pe proiecte contractate de catre diferiti parteneri comerciali. Unul dintre aceste proiecte a fost reziliat, punctul de lucru a fost inchis, iar respectivii salariati ar fi trebuit concediati. Datorita faptului ca aveam posibilitatea de a ii redistribui catre proiecte similare, iar colegii nostri au fost de acord (zona din care provin este zona defavorizata / somaj), am incheiat un nou contract de munca cu locul de munca stabilit in alt judet.
Timp de jumatate de luna acestia lucreaza pe respectivul proiect, iar pentru perioada in care sunt acolo am acordat diurna si am acoperit toate cheltuielile cu cazarea, dat fiind ca adresa de domiciliu este in alt judet. Este corecta aceasta abordare?
Incepand cu ianuarie 2020 vom acorda tichete de masa tututor salariatilor, iar in contextul descris nu imi este clar daca s-ar justifica acordarea in continuare a diurnei, ori doar a tichetelor de masa – dat fiind faptul ca ei isi desfasoara activitatea la locul de munca definit cf contractului.
Multumesc pentru raspuns!
Buna ziua Elena,
Trebuie analizate in acest caz prevederile cu privire la locul de munca din contractul de munca. Daca se specifica in contract ca locul de munca este in alt judet, atunci nu se considera ca salariatul face o delegare/detasare si consideram ca nu ar fi indreptatit la diurna. Acesta face practic naveta din localitatea de domiciliu pana la locatia firmei. Daca veti proceda asa, atunci veti putea acorda tichete de masa si atunci nu mai acordati diurna.
Zi frumoasa!
Buna ziua.
in primul rand felicitari pentru site, pentru raspunsurile promte si documentate acordate cititorilor dvs. .
Eu am o nelamurire in ceea ce priveste plata suplimentara pe perioada delegatiei, pe langa indemnizatia de diurna si plata zilei respective.
De exemplu daca cineva este in delegatie si, la solicitarea sefului direct, lucreaza peste timpul normal de lucru inca 3 ore, acestea se vor plati ca timp suplimentar?
Multumesc.
Buna ziua,
Multumim mult pentru aprecieri, ne bucura foarte tare sa putem fi de folos.
Pentru a raspunde intrebarii adresate, facm trimitere la prevederile art. 122 si 123 din Codul muncii, care se aplica indiferent daca angajatul este la locul obisnuit de munca sau in delegatie:
Articolul 122:
(1) Munca suplimentara se compenseaz? prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Articolul 123:
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Zi frumoasa!
Buna seara!
Avem urmatoarele informatii:
-se aproba deplasarea cu auto personal de la Bucuresti la Craiova.
Datele mentionate pe ordinul de deplasare sunt:
? data si ora plecarii din Bucuresti: 20 luna X la ora 06:00
? data si ora sosirii in Craiova: 20 luna X la ora 09:00
– data si ora plecarii din Craiova: 20 luna X la ora 11:00
? data si ora sosirii in Bucuresti: 20 luna X la ora 18:05
Avand in vedere ora plecarii si intoarcerii din delegatie trebuie acordata 1 zi de diurna (se depasesc cele 12 ore cu 5 minute). In conditiile in care traseul Craiova-Bucuresti se parcurge, de regula in 3-4 ore, se poate acorda diurna daca durata deplasarii la intoarcere este putin peste 7 ore (un timp aproape dublu fata de cel normal) ?
Buna ziua,
Pentru calculul diurnei se stabilesc cele 12 ore de la data plecarii din Bucuresti, pana la data inapoierii in Bucuresti – respectiv de la ora 06.00 la ora 18.05. Asadar, indepliniti conditiile pentru diurna, fiind depasite 12 ore. In calculul diurnei nu se tine cont de distanta parcursa intre locatii, ci doar de timpul alocat deplasarii. Astfel, se pot intampla cazuri in care desi distanta poate fi parcursa in mod normal in 3 ore, sa fie necesare 7 ore. In acest caz, cele 7 ore intra in calculul celor 12 ore de deplasare.
Zi frumoasa!
Multumesc mult pentru raspuns!
Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu o informatie. De 18 luni am fost detasat si eu si sotia (lucram la aceeasi firma) la un punct de lucru al companiei situat la cca 500 km de sediul social si de localitatea de domiciliu. A fost un acord verbal, neexistand niciun document semnat de noi prin care ne exprimam acordul in vederea detasarii sau a unei perioade de timp. Pana acum nu am beneficiat de diurna, desi in procedurile interne aceasta este prevazuta, ci doar de decontarea cheltuielilor de cazare.
Deoarece se pare ca detasarea noastra a inceput sa fie privita ca ceva permanent as vrea sa stiu daca este corect sa incepem sa intocmim ordin de deplasare si sa solicitam diurna sau fiind vorba despre un punct de lucru al aceleiasi societati nu avem acest drept.
Mentionez faptul ca ceilalti colegi care vin la punctul de lucru pentru 1-5 zile intocmesc ordine de deplasare.
Multumesc anticipat!
Buna ziua Andrei,
Doua prevederi importante din Codul muncii se aplica situatiei in care va aflati dumneavoastra:
– articolul 42, care arata ca (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca si
– articolul 46, in care se mentioneaza astfel:
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 ?n 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, pentru perioada care depaseste un an, trebuie sa existe acordul ambelor parti. Va trebuie sa discutati cu angajatorul aceste aspecte legale. Pe de alta parte, asa cum se arata la alin. (4) al articolului 46, aveti dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Puteti astfel sa solicitati diurna.
Zi frumoasa!
Buna ziua
as dori un sfat legat de o Delegatie externa.
Biletele au fost achitate de catre o companie. desi evenimentul va avea loc in datele de 4-7 in Portugalia. Am rugat ca biletul sa se cumpere cu alta data pentru a beneficia cateva zile in plus de aceasta ocazie. In aceasta situatie cum se poate include diurna? Dorim sa asiguram celui care pleaca diurna pe perioada evenimentului respectiv din data de 4 pana in 7. Aducem ca dovada Biletele de zbor sau exista o alta solutie? de pilda un act in care compania platitoare de bilet stipuleaza ca asigura biletul, iar pe urma noi sa emitem o decizie interna cu valorile pe care le vo achita….? Multumesc
Buna ziua,
Se intocmeste un decont de cheltuieli in care se calculeaza diurna pornind de la data decolarii si pana la data in care se incheie practic delegatia. Ca document justificativ se aduc biletele de avion de plecare. Apoi, puteti intocmi dumneavoastra un document intern – o decizie in care se arata data incheierii delegatiei. Nu exista un format standard pentru acesta.
Zi frumoasa!
Buna seara ,am o nel?murire in privin?a diurnei externe ,in urma unui control efectuat mi s a Comunicat ca ?ncep?nd cu data de iunie 2016 diurna externa e considerat? venit salarial indiferent dac? dep??e?te sau nu plafonul …ce p?rere ave?i ?personalul era delegat nu deta?at multumesc
Buna ziua,
Daca un angajat este in deplasare pentru mai mult de 120 de zile, diurna primita in perioada de timp ce depaseste 120 de zile este considerata venit de natura salariala si va fi supusa impozitului pe salarii si va fi inclusa in baza lunara pentru contributii sociale obligatorii pe statul de plata.In rest, se include in salarii doar daca depaseste plafonul deductibil/zi.
Zi frumoasa!
Bun? seara, 120 de zile consecutive?
Buna ziua,
Va redam exact articolul de lege – art 44 alin (1): „Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.”
Prin urmare, noi consideram ca perioadele trebuie sa fie succesive.
Zi frumoasa!
Am si eu o antrebare, cat costa diurna pe zi la un roman care lucreaza an Belgia, cu contract an Romania
Buna ziua Giorgio,
Diurna maxim deductibila pentru Belgia este 2,5*35 euro= 87,5 euro/zi.
Zi frumoasa!
Bun? seara!
Dac? o persoan? pleac? ?n delega?ie pentru o zi ?i ?i este oferit? o mas?, la pr?nz de c?tre firma care sus?ine seminarul , mai are dreptul la diurn?? Mentionez c? seminarul are loc la o distan?? de aproximativ 2 ore de mers cu ma?ina. Se pleac? diminea?? la ora 6 ?i se ajunge ?napoi ?n jur de ora 19.
V? mul?umesc!
Buna ziua Nicoleta,
Art. 44 alin. 2 din Codul muncii arata ca ?Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”
In principiu, atunci cand acorda diurna, compania nu mai poate deconta in plus angajatului alte cheltuieli pentru masa. Daca in documentele intocmite de partenerul extern se reflecta faptul ca participantul la curs va beneficia de masa, atunci acordarea diurnei comporta un risc fiscal. Daca acest lucru nu este mentionat, consideram ca puteti acorda diurna.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Am si eu o intrebare legata de bursa la facultate. Pentru a putea primi bursa, una dintre cerinte ar fi sa nu avem venit pe membru de familie mai mare decat venitul mediu 1263 lei net sau cat este acum. Acum noi suntem 6 in familie si daca adunam salariile si le impartim iesim sub limita, dar asta in coditia in care eu am trecut la salarii, salriul mediu 1270 lei net in adeverinta de salariat. Am scos adeverinta de venit de la anaf si nu apare diurna. De la locul de munca pe adeverinta cu salariu nu apare.
Ma puteti lamuri daca este vre o problema in a lua bursa din cauza diurnei?
Daca se pune sau nu diurna la calcularea venitului net (impozabil zuc eu), pe membru de familie.
Am lucrat vara aceasta doar ! Am lucrat sofer de TIR pe comunitate si diurna este de 45 euro pe zi.
Buna ziua,
Dumneavoastra veti prezenta la universitate documentele asa cum au fost eliberate de ANAF si de catre angajator, care vor constitui dovada veniturilor primite , astfel ca daca din aceste documente rezulta venitul calculat sub plafon, consideram ca nu exista motive pentru care sa nu fie acordata bursa.
Diurna poate imbraca atat forma unei cheltuieli deductibile la angajator cat si cea de venit impozabil la angajat pentru sumele care depasec plafoanele. Diurna in cazul transportatorilor este un subiect mai sensibil si trebuie analizate si prevederile contractului de munca pentru a stabili un regim fiscal corect. Insa, asa cum mentionam, atat timp cat documenele nu includ aceasta suma acordata ca diurna, veti putea face dovada incadrarii sub plafon.
Speram ca aceste informatii va sunt de folos.
Zi frumoasa!
Hey! Daca sunt a angajat local, si sunt trimis sa muncesc la 270km distanta de localitatea in care sunt angajat, si mi se ofera cazare si 2 mese pe zi, lucrez 10 ore pe zi, cat ar trebui sa primesc diurna.
Am fost trimis si mi s.a oferit 100lei diurna pentru 10 zile
Buna ziua Costel,
Diurna se acorda pentru acoperirea cheltuielilor de masa si transport in localitatea de deplasare. In cazul dumneavoastra, fiindca ati beneficiat de masa in perioada respectiva, acordarea diurnei implica un risc fiscal. Diurna maxim deductibila din punct de vedere fiscal este de 50 lei/zi, insa entitatea poate decide acordarea diurnei la un nivel inferior.
Va recomandam sa discutati intern cu contabilul companiei politica interna privind diurna.
Zi frumoasa!
Buna ziua! O intrebare, in situatia in care diurna nu este prevazuta expres in contractul individual de munca, angajatul este sofer de autocamion si lucreaza pe comunitate, dar nu a primit diurna, desi a existat o intelegere verbala, exista o obligatie din partea angajatorului de plata a unei diurne minime? Daca raspunsul este afirmativ, care este cadrul legal? Multumesc!
Buna ziua Catalin,
Multumim pentru intrebarea adresata.
Un conduc?tor auto se considera delegat si beneficiaza de drepturile salariatului delegat, inclusiv diurna neimpozabila, in perioada in care este trimis in alt stat membru UE, daca deplasarea acestuia nu se incadreaza in situatiile de detasare transnationala.
Asadar, diurna este un drept care nu se mentioneaza in contractul de munca, ci deriva ca urmare a deplasarilor efectuate de catre salariat. Regula de baza este: conducatorul auto are dreptul la diurna neimpozabila in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice in perioada in care locul muncii prevazut in contractul individual de munca este modificat prin delegare.
Speram ca aceste informatii sa va foloseasca.
Zi frumoasa!
Multumesc pentru raspuns! Puteti sa imi spuneti si cadrul legal aplicabil? Angajatorul a refuzat plata diurnei, desi s-a discutat despre aceasta, insa nu a fost mentionata expres in contract. Din aceste motive, dorim sa stabilim cadrul legal care il obliga pe angajator la plata unei diurne cel putin la valoarea ei minima. Multumesc!
Buna ziua,
Cadrul legislativ aplicabil il reprezinta Legea nr. 16 din 17 martie 2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale (art. 9), Codul muncii art. 43, art. 44, art. 17 alin (2) Codul muncii.
Puteti formula acesta speta sub forma de intrebare adresata ANAF in calitate de persoana fizica (https://www.anaf.ro/asistpublic/) completand online acest formular, dupa care sa prezentati raspunsul angajatorului.
Numai bine!
Cine poate sanctiona angajatorii care nu acorda diurna angajatilor? Unde se poate depune reclamatiile
Buna ziua,
Va recomandam sa sesizati intai angajatorul in scris, apoi puteti sa adresati o sesizare la ITM din localitatea de care apartineti. De asemenea, sumele se pot solicita si in instanta.
Zi frumoasa!
Buna ziua ,revin cu ?nc? o ?ntrebare in perioada 2015-2017 am depus la CNPP bucuresti cereri pt eliberarea Formularului A 1 ,c?nd am depus cererile ne au solicitat sa deta??m din revisal personalul pt care am solicitat formularele ,am primit dup? 2 ani un r?spuns negativ prin care ne anun?au ca nu ne pot acorda din lipsa cifrei de afaceri pe teritoriul Rom?niei ?i daca am avut personal deta?at pe teritoriul Fran?ei cotiza?iile trebuie pl?tite statului francez ,acuma suntem in curs de inspec?ie fiscal? ?i in avizul primit vor sa ne calculeze diurna acordat? ca venit salarial pt perioada deta??ri (personalul a primit diurna legal? plus minimul pe economie )vroiam sa va ?ntreb dac? formularele a 1 nu s au acordat nu se anuleaz? deta?area pt ca oricum pe teritoriul Fran?ei nu eram in regula f?r? A1
Buna ziua Daniela,
Din pacate, nu avem expertiza in ceea ce priveste completarea formularului A1, astfel incat nu putem raspunde intrebarii adresate.
Zi frumoasa!
Buna ziua, firma la care lucreaza acorda diurna la pragul maxim pentru care nu plateste impozit suplimentar. Totusi valoarea maxima actuala de 50lei se da pentru cazurile cind exista cazare peste noapte. In cazurile cind nu exista cazare diurna se acorda la jumatate din valoare doar daca se face dovada unei deplasari de peste 12 ore. Va rog o parere in legatura cu acest ultim aspect.
Multumesc
Buna ziua,
La deplasarile interne, la delegarea de o zi sau ultima zi a delegarii in cazul delegatiei de mai multe zile, diurna se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore. La deplasarile externe, pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda asfel: 50% pana in 12 ore, si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore. Nu ati mentionat daca e vorba de deplasare interna sau externa. Daca ar fi interna, atunci daca nu se insumeaza 12 ore in total pentru delegatie, nu ar trebui sa primiti deloc diurna.
Zi frumoasa!
In perioada delegarii, angajatul se poate intoarce acasa si sa revina a doua zi? Mentionez faptul ca este intocmit un singur ordin de deplasare si este mai economic sa ii acordam deplasarea la si la locul de munca decat sa ii oferim cazare.
Buna ziua,
Angajatul se poate intoarce acasa si sa revina a doua zi, pe decont veti marca toate deplasarile si va trebui sa aveti grija la calculul diurnei – daca perioada pe parcursul fiecarei zile nu depaseste 12 ore nu veti putea acorda diurna interna.
Zi frumoasa!
Buna ziua,angajatul are functia de agent vanzari,angajat cu carte de munca cu 8 ore/zi!De ex, pleaca
(intern)MIERCURI seara si se intoarce VINERI noaptea,pe langa diurna pt 2 zile,este nevoie de plata altor taxe,avand in vedere ca este angajat cu 8 ore /zi?
Buna ziua Eugen,
Angajatul aflat in deplasare in interes de serviciu va primi diurna pentru zilele respective, si desigur, i se vor plati cheltuielile cu cazarea si transportul pe care le-a avut ca urmare a delegatiei. Alte taxe sau obligatii nu exista.
Zi frumoasa!
Bun? ziua,m.ar interesa diurn? aferent? pentru Fran?a, pe o perioad? de 55 de zile,a? vrea sa stiu ce diurn? a? avea dreptul.Multumesc,o zi fain?!
Buna ziua Sergiu,
Diurna maxima deductibila pentru Franta este de 2.5* 35 euro/zi = 87,5 euro/zi.
Weekend placut!
Buna ziua!In cazul in care demisionez ?i sunt plecat in deplasare,Men?ionez ca lucrez ca ?i sofer de autocamion in UE,C?nd am dreptul sa ?mi cer diurna?Mai precizez ca la firma unde lucrez diurna se pl?te?te la termen de 30 de zile.Se poate sa cer diurna in momentul plec?rii?Multumesc
Buna ziua Alexandru,
Multumim ca ne urmariti!
La plecarea din firma se face lichidarea tuturor drepturilor cuvenite salariatului. Asadar, puteti sa solicitati diurna la incheierea contractului de munca.
Zi frumoasa!
buna ziua. un sofer de tir care lucreaza pe comunitate ( spania, italia , franta , germania, olanda) timp de 70 zile consecutiv, cum este calculata diurna ? mai pe scurt va rog cat ar trebui sa fie aceasta diurna in euro. multumesc!
Buna ziua,
In mod obisnuit, la companii, diurna maxima deductibila este de 2.5 ori nivelul pentru institutii publice, astfel ca in tarile mentionate este 2,5* 35 EUR = 87,5 EUR. Nivelul diurnei este astfel intre 35 EUR si 87,5 EUR, insa depinde si de politica companiei.
Diurna se acorda pe zile calendaristice. Deoarece ati mentionat ca aveti 70 de zile consecutive, va atragem atentia cu privire la o alta prevedere legala care arata ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Va recomandam sa discutati si intern la nivelul firmei la care lucrati care este abordarea legata de diurna, fiindca diurna in domeniul in care activitati (transporturi) comporta interpretari diferite.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua. M-ati putea ajuta cu textul de lege in care se specifica faptul ca diurna nu trebuie justificata cu documente justificative? Compania privata la care lucrez sustine ca a modificat procedura, iar indemnizatia zilnica va trebui sa fie justificata si este decontata doar in cuantumul respectiv. Asta inseamna ca daca eu aduc doar un bon de 10 euro pentru mancare pe 3 zile, doar atat imi va fi decontat. Daca nu aduc niciun document justificativ, practic nu primesc diurna. De asemenea, raspunsul angajatorului atunci cand l-am intrebat a fost ca „Legea care prevede diurna este H.G. 518/1995. Acesta lege este cu titul de recomandare pentru companiile private, astfel, societatea nu este obligata sa acorde diurna.” Este legal acest lucru?
Buna ziua Irina,
Nu exista un text de lege in care sa fie mentionata exact aceasta propozitie – ea rezulta din obligatia legala a companiilor, potrivit codului muncii, de a acorda o indemnizatie de delegare (cunoscuta si ca diurna), pentru care nu se prevede obligatia de a justifica cu documente. Desigur, ea se acorda in urma unei delegatii, care se justifica in ansamblul ei cu ordinul de deplasare. Asadar, va redam mai jos prevederile din codul muncii care arata obligatia de a acorda indemnizatie de delegare:
Art 44 alin (2) Codul muncii: „(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”
Legea pe care dumneavoastra ati mentionat-o este referitoare la companiile publice. Diurna este o suma care se acorda pentru a acoperi cheltuieli de masa sau altele asemanatoare pe zi, in perioada delegatiei. Exista o problema de natura fiscala daca se acorda si masa si diurna in acelasi timp. Daca societatea nu acopera cheltuielile de masa, atunci va trebui sa acorde diurna. Va recomandam sa verificati si procedura interna a firmei cu privire la acest aspect.
Zi frumoasa!
Buna ziua. In cazul in care angajatorul refuza plata cheltuielilor de cazare, dar asigura transport, iar eu doresc sa ma mut cu chirie (pe cheltuiala proprie) in localitatea in care imi desfasor activitatea, exista posibilitatea ca angajatorul sa nu imi mai acorde diurna pe motiv ca nu mai fac naveta?
Multumesc frumos!
Buna ziua Mihaela,
Diurna si acoperirea cheltuielilor de transport si cazare se acorda pentru personalul care pleaca in delegatii, in interes de serviciu, nu pentru a acoperi cheltuielile de cazare si transport pentru angajatii care locuiesc in afara localitatii. Prin urmare, consideram ca in situatia dumneavoastra cazarea si diurna nu se pot deconta.
Zi frumoasa!
Bun? seara,
Firma noastr? are sediul ?n Bucure?ti, dar av?nd un client ?n Germania, am f?cut un contract de construc?ie pe 2 ani ?i am trimis 6 tehnicieni s? lucreze ?n Germania. Am solicitat a1 pentru ace?ti angaja?i ?i i-am ob?inut. Le pl?tim salariile ?n Rom?nia ?i 80 de euro diurna pe zi lucr?toare.
1) Din articolul dvs. am ?n?eles c? acest lucru este gre?it ?i ar trebui s? stabilim compensa?ia pe zi calendaristic? (pentru a include toate zilele care sunt ?n Germania, indiferent dac? lucreaz? sau nu, adic? dac? sunt 2 luni consecutive ?n Germania ?i lucreaz? 20 de zile pe lun?. calculul este 60 zile x 80 euro = 4800 euro diurna).
2) pentru c? vor lucra timp de 2 ani (durata ?1) dac?, de exemplu, dep??esc 60 + 60 = 120 zile de compensare, restul va trebui s? intre ?n salarii ?i s? fie impozitat; adic? angajatul A a ?nceput pe 6 ianuarie 2020 ?i lucreaz? ?n Germania timp de 60 de zile ?i apoi se ?ntoarce pentru ?nc? 60 de zile ?i pentru ?nc? 60 consecutiv p?n? la 20 decembrie 2020. Aceasta ?nseamn? c? va fi ?n regul? doar pentru 120 de zile diurna ?n 2020 ?i restul de exemplu, 200 de zile vor fi considerate salariu?
3) c?nd spunem 120 de zile ?n 12 luni te referi la un an calendaristic? adic? din 5 ianuarie 2021, num?rarea ?ncepe de la ?nceput;
Scuze pentru textul mare ?i pentru rom?n?, dar ?nc? nu vorbesc foarte bine limba rom?n? …
Buna ziua Kostas,
In ceea ce priveste situatia descrisa de dumneavoastra, avem cateva clarificari:
1. Diurna se acorda pe zile calendaristice, nu lucratoare. Codul muncii prevede ca ?salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil?, indemnizatie de care poate beneficia pe toata perioada delegarii, de la plecare pana la sosire, aceasta insemnand si zile nelucratoare.
2.Pentru inceput, articolul de lege care reglementeaza delagarea este art. 44 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care arata ca ?Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.? Este un text care ridica intrebari privind modul de aplicare, fiindca putem interpreta textul fie prin aceea ca putem avea maxim 120 de zile de delegare intr-un an, fie ca putem avea prelungiri succesive de 60 de zile, depasindu-se numarul de 120 de zile in 12 luni. Noi consideram ca se aplica varianta cu maxim 120 de zile in 12 luni, ceea ce determina incadrarea diurnei care depaseste cele 120 de zile drept venit de natura salariala.
3. Cand spunem 120 de zile in 12 luni calendaristice nu spunem an calendaristic, ci 12 luni de la momentul in care se pleaca in prima delegatie.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Pentru muncitori constructii, care lucreaza in alt judet decat unde are sediul firma, de luni pana vineri (sambata si duminica vin acasa), se poate deconta diurna? Transportul si cazarea sunt asigurate de angajator( perioada de peste 1 an)
Buna ziua Laura,
Salariatii care se deplaseaza in interes de serviciu au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare. Aceasta indemnizatie, cunoscuta sub denumirea de diurna, se acorda pe zi calendaristica atat pentru deplasarile in interiorul tarii, cat si pentru cele in strainatate, intr-un cuantum stabilit expres de lege.
Legislatia mai prevede ca delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, a unor activitati in afara locului muncii si poate avea o durata de cel mult 60 de zile calendaristice. Delegarea se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului, iar acest lucru trebuie consemnat obligatoriu intr-un document cum ar fi un act aditional la contractul de munca. Sunt importante prevederile contractului de munca cu privire la locul muncii, fiindca delegarea si implicit dreptul la diurna care decurge din aceasta incadrare se realizeaza prin derularea activitatii in afara locului muncii mentionat in contractul de munca.
Asadar, daca locul muncii prevazut in CIM este modificat prin delegare, consideram ca salariatul are dreptul la diurna.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca un salariat trimis intr-un alt oras in interes de serviciu si doarme peste noapte la niste cunostinte/rude ale salariatului , mai are dreptul la cei 230 lei cheltuieli cu cazarea si daca da ce documente trebuie sa intocmeasca cu acel proprietar care l-a gazduit peste noapte?!
Multumesc frumos.
Buna ziua Silvia,
La societatile private, angajatii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu cazarea, transportul si primesc diurna. Este important sa existe documente justificative, astfel ca in cazul in care doarme la rude, nu se va putea emite factura pentru cazare, astfel ca nu se va putea deconta acest cost.
Zi frumoasa!
Nimeni nu a intrebat cate zile din an ai dreptul la diurna neimpozabila? contabila firmei ne-a restrictionat la 120 zile/an acesta diurna neimpozabila de 50 lei/zi este legal?
Buna ziua,
Presupunem ca in cazul dumneavoastra este vorba despre delegare – aceasta este definita ca fiind exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Baza legala – art. 44 din Codul Muncii.
In practica au existat interpretari din partea autoritatilor care au considerat ca perioada nu poate depasi 120 de zile si astfel au considerat diurna aferenta acelor zile drept venit salarial.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Bună ziua,
Vreau să știu dacă diurna externă se calculează pe zi calendaristică sau lucrătoare?
Diurna poate fi mai mică decât diurna I din țara unde se deplasează?
Buna ziua,
Diurna se calculeaza pe zi calendaristica, indiferent ca este vorba despre cea interna sau externa. Valoarea diurnei externe se calculeaza conform tabelului din anexa la HG 518/1995 – in aceasta anexa se prevede nivelul diurnei pentru fiecare tara.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
buna ziua, daca un sofer este angajat cu 4 ore/zi si pleaca in deplasare in strainatate 2-3 zile, i se poate acorda diurna intreaga ca si pentru salariatii cu 8 ore?
Buna ziua Elena,
Da, angajatul cu timp partial are dreptul la diurna intreaga, potrivit art. 44 alin. (2): “Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil” iar potrivit art. 106 alin. (1): “Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.”
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua.
Am si eu o speță.
Am un SRL care se ocupa cu transport persoane. Sediul este la o distanta de 55km fata de punctul de lucru(garajul)
Stiu despre acordarea diurne deductibile de 50 de lei si de cei 230lei/zi pentru detasare
Problemele ar fi urmatoarele:
1. Am soferii (lucratori mobili) care efectuează transport angajati într-o alta localitate decât punctul de lucru (garaj) transportul fiind peste 5 km, se lucrează cam 7 ore într-un interval de 15ore,
simbata si duminica sunt cam 4ore si jumătate în 15 ore, pot acorda cei 50 lei neimpozabili în afara de salariu minim?
2. Am soferi (lucratori mobili) care efectuează transport turistic peste 50 de km (circuit de 7-14 zile) cazați la hotel de către agențiile de turism dar de multe ori fără mese de prânz și cine, întrebarea este ce pot acorda peste diurna de 50 de lei neimpozabili?
3. Pot accede la varianta de detasare si sa acord cei 230lei/zi(aceștia sunt sau nu impozabili, trebuiesc acte justificative)?
Pe scurt ce pot plăti fara a intra în incidenta impozitelor dar sa am si bază legala?
Menționez ca agențiile plătesc către noi prin factura pt lipsa meselor cam 15 euro/ zi dar eu trebuie sa dau mai mult către soferi întrucât ei sunt obligați prin prisma serviciului sa mănânce numai în destinații turistice unde sunt costuri mai mari.
Sunt circuite care incep la ora 17 si se termina în a 7 a zi la ora 09, se poate face detasare pe o astfel de situație, daca da care ar fi plata?
Mulțumesc!
Buna ziua Ileana,
Din pacate, problematica acordarii diurnei este mai complexa si mai greu de detaliat intr-un raspuns pe aceasta cale. Va recomandam sa discutati cu un contabil toate aceste lucruri, pentru a va asigura ca raspunsurile primite sunt exacte si complete.
Zi frumoasa!
Buna ziua, urmează să plecăm în Olanda în delegație. Angajatorul a stabilit o diurna de 20 euro pe zi. Este ok d.p.d.v legal să plătească sub cei 35 de euro cât este stabilit pentru olanda? Mulțumesc!
Buna ziua,
Diurna externa maxima deductibila este la nivelul de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice. Angajatorul poate acorda diurna pana la acest nivel fara a fi supusa impozitului si contributiilor sociale. Consideram ca diurna minima este 35 euro si cea maxima 2,5*35 euro.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Din ce ati mentionat considerati ca diurna minima in cazul unei deplasari in Olanda este de 35 euro, insa care este procedura legala de urmat in cazul in care Compania decide sa ofere o suma sub acest „plafon minim”, in cazul meu 30 euro/zi ? Din discutiile avute intern in cadrul companiei ni s-a precizat ca sumele mentionate in HG 518/1995 sunt informative pentru mediul privat, si nu exista nicio obligatie legala de a respecta valorile minime. Exista o lege clara, care sa ne poata ajuta sa beneficiem de valorile minime din HG 518/1995 ?
Multumesc !
Buna ziua Adrian,
Art. 44 alin (2) din Codul muncii prevede ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Legislatia fiscala mai permite un maxim neimpozabil de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice.
Nu este scris nicaieri in textul vreunei legi ca nivelul minim este cel prevazut pentru institutii publice, insa noi consideram pe baza analizei textelor de lege ca acesta este nivelul minim acceptat. Societatile pot opta sa nu acorde nivelul maxim deductibil – aceasta este o decizie interna – dar consideram ca nu se poate scadea sub nivelul pentru institutii publice.
Zi frumoasa!
Bună seara.
Doresc să aflu dacă sunt in delegație pot beneficia de sporurile aferenta aflate în actul adițional? Sau ele vor fi tăiate conform perioadei de delegare?
Vă mulțumesc.
Buna ziua,
Credem ca aici ar trebui analizate tipurile de sporuri care se acorda – in sensul ca de exemplu un spor de vechime nu ar trebui omis datorita plecarii in delegatie, insa acordarea unui spor de noapte sau de weekend, daca in delegatie nu se presteaza munca de noapte sau în weekend, nu ar avea justificare.
Zi frumoasa!
Bună ziua,vă rog frumos să mă lămuriți și pe mine cu această problemă.Lucrez pe o dubita de 3.5t,punctul de lucru se află în bucurești iar eu îmi desfășor activitatea în județele limitrofe, if ph gr samd am dreptul la diurnă?mentionez că angajatorul mă obligă să fac 150 k minim si 10 respectiv 12 ore zi pt ami da diurnă.este corect cum procedează angajatorul? Vă mulțumesc!
Buna ziua,
Diurna se acorda fiecarui angajat care este trimis intr-o misiune de serviciu, la o distanta de minimum 5 km de localitatea in care angajatul isi are locul de munca si numai daca durata deplasarii este de cel putin 12 ore. In principiu, in interpretarea organelor fiscale, soferii nu au dreptul la diurna intrucat sunt angajati sa efectueze curse astfel incat nu sunt delegati/detasati.
Zi frumoasa!
Buna ziua intr-o companie de transport care efectueaza curse Romania Italia si retur cursa fiind de 5 sau 6 zile care este diurna la 24 de ore si daca se poate da diferentiat in functie de vechimea fiecariu sofer
Buna ziua Tatiana,
Nu ne-ati furnizat suficiente informatii pentru a va putea face un calcul exact, insa va mentionam mai jos cum se calculeaza aceasta, fiindca anul acesta au aparut cateva modificari in acest sens.
Incepand cu veniturile aferente lunii mai 2022, se aplica noi reguli, introduse prin Legea 72 din 31.03.2022. Se introduce un nou plafon pentru sumele care sunt neimpozabile si nespuse contributiilor sociale, in cele doua situatii:
– plafon de 3 salarii de baza corespunzătoare locului de munca ocupat – pentru salariati
– 3 remuneratii prevazute in raportul juridic – pentru administratori
Se aplica atat pentru diurnele externe, cat si interne. Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
Plafonul aferent valorii a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic se calculeaza prin raportarea celor 3 remuneratii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada deplasarii.
Pe scurt, formula de calcul al plafonului pentru care nu se achita taxe salariale: Salariul brut al angajatului * 3 * nr de zile pentru care se cuvine diurna /nr. zile lucratoare din luna.
Zi frumoasa!
Buna ziua,daca sediul unei firme difera de punctul de lucru,ca angajat trebuie sa primesc diurna?Si daca da,trebuie semnat ceva act aditional?
Multumesc de raspuns.
Buna ziua Mihai,
Diurna se acorda fiecarui angajat care este trimis intr-o misiune de serviciu:
• La o distanta de minimum 5 km de localitatea in care angajatul isi are locul de munca;
• Pentru o perioada de maximum 60 de zile calendaristice pe an;
• Numai daca durata deplasarii este de cel putin 12 ore.
Deci daca va deplasati de la punctul de lucru si se respecta aceste conditii, aveti dreptul la diurna interna.
Mult succes!
Buna ziua!
Vă deranjez întrucât am o problemă mai atipică căreia nu i-am găsit soluția în mediul online. Suntem o firmă de IT, sucursala din România a unei companii germane. Anual ne deplasăm toată firma (circa 35 de persoane) în Germania, zic ei în team-building. De fapt în timpul programului lucrăm la sediul firmei. Nu primim nimic, ni s-a argumentat că firma ne asigură și masa și cazarea. Hotărârea 518/1995 zice că dacă ni se asigură masa, tot trebuie să ne dea diurnă la valoarea de 50% din cât e stabilită. Nu pomenește nimic de cazare. Întrebarea este: în condițiile în care avem și masa și cazarea asigurate, este corect să nu primi nimic în aceste deplasări? Mulțumesc anticipat
Buna ziua Aurel,
Aceasta hotarare nr. 518 din 10 iulie 1995 se aplica institutiilor publice.Pentru societati aceasta hotarare este cu titlu de recomandare. Pentru societati sunt valabile prevederile Codului muncii. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemniztie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Asadar, daca se acorda si masa, aceasta este asimilata diurnei dpdv fiscal . Codul muncii nu prevede un anumit nivel minim al diurnei. De asemenea trebuie sa tineti cont ca diurna poate avea si o componenta impozabila, daca se depaseste plafonul zilnic.Asadar, daca presupunem ca o societate acorda si diurna si masa, si impreuna depasesc plafonul, suma care depaseste plafonul este taxabila la salariat. Ar trebui sa fie mentionate aceste aspecte in regulamentul intern sau in contractul colectiv.
Mult succes!