Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-HowIntrebari din Domeniu

Diurna – cui se acorda, in ce limite si cu ce cost?

diurna

Un salariat care se deplaseaza in interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de cazare si transport, dar si la o indemnizatie de delegare numita si diurna.

Nu doar salariatii pot primi diurna.

Cine poate primi diurna?

  • angajatii din cadrul firmei
  • administratorii (mentionati in actul constitutiv sau in contractul de administrare/mandat)
  • directorii care activeaza in baza unui contract de mandat
  • managerii, in baza contractului de management

Ce costuri (taxe) antreneaza pentru o companie acordarea diurnei?

Exista mai multe situatii:

1. Daca diurna zilnica este sub un anumit plafon setat prin Codul fiscal, cheltuiala cu diurna este deductibila

Acest plafon este stabilit astfel:

a) In tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice (H 714 din 13 septembrie 2018) privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasirii in interesul serviciului). Concret, acest lucru inseamna 20 lei/zi*2,5 = 50 lei.

Asadar, daca angajatiipleaca in delegatie in tara pot primi o diurna deductibila de maxim 50 lei/zi. Desigur, poti sa le acorzi mai mult, insa ce depaseste 50 lei/zi aduce niste costuri suplimentare, asa cum vom vedea la punctul 2.

b) In strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (HG 518/1995). Exista un tabel cu diurnele in valuta valabile pentru fiecare tara pe baza caruia se poate determina diurna deductibila in strainatate.

HG 518/1995 poate fi gasita aici.

2. Daca diurna zilnica este peste plafonul descris la punctul 1, partea care depaseste plafonul este considerata venit asimilat salariilor pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS, Contributia asiguratorie pentru munca).

Asadar, daca o entitate acorda anajatilor o diurna de 60 lei/zi:

  • 50 lei/zi este cheltuiala deductibila
  • 10 lei/zi este venit asimilat salariilor (aceasta inseamna ca in luna in care apare acest venit se majoreaza salariul brut cu aceasta suma si se determina apoi toate taxele salariale la acest nou venit brut)

Acest tratament fiscal se aplica indiferent daca entitatea este platitoare de impozit pe profit sau microintreprindere:

Iata mai jos o lista de lucruri bine de stiut despre diurna:

  • diurna se acorda pe zile calendaristice
  • se acorda atat pentru deplasari in tara, cat si in afara tarii
  • diurna interna se acorda doar in cazul in care delegarea se realizeaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de cinci km de localitatea in care salariatul isi are locul permanent de munca
  • pentru acordarea diurnei nu trebuie prezentate documente justificative (facturi, bon etc). Aceasta se mentioneaza doar pe decontul de deplasare sifiecare angajat este liber sa utilizeze banii asa cum doreste, desi scopul acesteia este de a acoperi necesarul de hrana si pentru transport
  • diurna se poate plati in numerar fara a tine cont de plafoanele stabilite prin Legea 70/2015, aceasta incadradu-se la exceptii (art. 5 alin. b)
  • in cazul deplasarilor externe, pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore
  • pe perioada cat salariatul este in deplasare si primeste diurna, nu va avea dreptul sa primeasca tichete de masa

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

239 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *