Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1.ANAF a publicat pe data de 29.04.2024 un ghid al asociatiilor, fundatiilor si federatiilor, persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.
Asociatia este subiectul de drept privat constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal.
Fundatia este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, al unor colectivitati nepatrimonial.
Ghidul poate fi gasit aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_ONG_2024%20.pdf.
2.Un alt ghid publicat de ANAF pe data de 26 aprilie 2024 este Ghidul RO e-Transport.
Ghidul prezinta obligatiile de raportare, contraventiile si sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii prevederilor legale.
Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Acest ghid se regaseste aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/RO_%20e_Transport_2024.pdf
3.Pe calendarul zilelor libere legale, mai figureaza pana la finalul anului 2024 urmatoarele:
– 1 iunie (sambata) – Ziua Copilului
– 23 iunie (duminica) – Rusalii
– 24 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
– 15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului
– 30 noiembrie (sambata) – Sfantul Andrei
– 1 decembrie (duminica) – Ziua Nationala a Romaniei
– 25 decembrie (miercuri)
– 26 decembrie (joi) – Craciunul
Desi legea garanteaza tuturor angajatilor dreptul la zile libere cu ocazia sarbatorilor legale, anumite categorii de angajati pot sa-si desfasoare activitatea si in aceste zile. Exceptia se aplica angajatilor din unitati sanitare, din domeniul alimentatiei publice, ordine publica, precum si celor care lucreaza in sectoare unde activitatea nu poate fi intrerupta din cauza procesului de productie sau a specificului activitatii, cu conditia ca salariatilor sa li se asigure compensarea fie cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile fie cu un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
4.Registrul de evidenta fiscala reprezinta un document obligatoriu pe care firmele platitoare de impozit pe profit sunt obligate sa il intocmeasca.
Acesta se utilizeaza pentru evidentientierea modului in care s-a determinat rezultatul fiscal, inregistrand veniturile impozabile si cheltuielile aferente desfasurarii activitatii economice intr-un an fiscal specific.
Rezultatul fiscal se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform normelor contabile, la care se aplica scaderi pentru veniturile neimpozabile si deducerile fiscale, iar ulterior se adauga cheltuielile nedeductibile.
Platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu au obligatia sa tina acest registru. Obligatia le revine doar platitorilor de impozit pe profit.
5.ITM Salaj reaminteste intr-un comunicat ca odata cu incalzirea vremii, santierele de constructii iau amploare, fie ca este vorba despre proiecte de constructii de poduri, pasaje, blocuri de locuit sau case, fie de lucrari de reabilitare a cladirilor existente.
Munca in domeniul constructiilor ii expune pe lucratori la o mare varietate de pericole si riscuri care pot duce la producerea de vatamari corporale, imbolnaviri profesionale sau chiar la accidente grave.
Principalele riscuri sunt:
– caderea lucratorului de la mare inaltime
– accidentele provocate de manevrarea unui utilaj
– electrocutarea lucratorului
– accidentarea in timpul efectuarii unei sapaturi
– afectiunile dorsale, provocate de manipularea unor materiale grele
– afectarea auzului, cauzata de zgomotul puternic
Pentru asigurarea conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au obligatia sa elaboreze instructiuni proprii, conform prevederilor Legii nr. 319/2006 si a normelor metodologice H.G. nr.1425/2006, tinand seama de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca.
Conform cerintelor legale, angajatorul trebuie sa ia masuri astfel incat lucratorii sa primeasca toate informatiile necesare privind riscurile pentru securitatea si sanatatea in munca, masurile si activitatile de prevenire si protectie atat la nivelul intreprinderii, cat si la nivelul fiecarui post de lucru, concretizate sub forma de informatii si instructiuni specifice locului de munca.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.