Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Calculul termenului de transmitere in RO e-Factura, notificarea de conformare RO e-TVA – Cronica antreprenoriala

ro e-factura

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1.Ministerul Finantelor publice a publicat o clarificare cu privire la calculul termenului de transmitere in RO e-Factura.
Termenul se calculeaza pe zile calendaristice, incepand cu ziua urmatoare emiterii facturii si expira in a 5-a zi, indiferent daca aceasta este o zi lucratoare sau nelucratoare.
Daca o factura este emisa pe data de 5 august, termenul incepe sa curga din ziua urmatoare, respectiv din 6 august, si se considera incheiat in data de 10 august.

2.ANAF a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului ”Notificare de conformare RO e-TVA” precum si a procedurii de transmitere a notificarii.
Notificarea de conformare RO e-TVA” se transmite persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA care trebuie sa depuna la organele fiscale pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva, in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-

TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA.
In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin ”Notificarea de conformare RO e-TVA”. Aceasta prevedere intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
Pentru persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare prevederile intra in vigoare incepand cu data de 1 august 2025.

3. Prin Ordinul nr. 3738/2024 s-a aprobat modelul formularul 216: Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare.

Aceasta declaratie se completeaza si se depune la ANAF de catre:

a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei;


b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.

Termenul de depunere a formularului precizat anterior este:

in cazul contribuabililor prevazuti la lit. a) declaratia se depune pana la data de 30 septembrie 2024 inclusiv;


in cazul contribuabililor prevazuti la lit. b) declaratia se depune pana la data de 31 decembrie 2024 inclusiv.

4.ONRC anunta intr-un comunicat publicat pe data de 19 august 2024 ca va comunica in mod constant informatii referitoare la activitatea privind cererile de inregistrare in Registrul Comertului. De la momentul lansarii (26.07.2024) si pana in prezent, in noul sistem informatic au fost inregistrate in total 154.746 de solicitari pentru Registrul Comertului, din care prin noul portal online s-au depus 93.997 solicitari. Dintre solicitarile primite online, 82.675 solicitari au fost solutionate automat, fara interventia operatorului uman (rezervari denumire firma, furnizari de informatii din Registrul Comertului, furnizari din Registrul Beneficiarilor Reali).

Registrul Comertului este unul dintre registrele gestionate de Oficiul National al Registrului Comertului, alaturi de Buletinul Procedurilor de Insolventa, Registrul Litigiilor si Registrul Beneficiarilor Reali, componente ale sistemului informatic integrat al ONRC, functionale in prezent.

5.ITM Salaj a publicat un material informativ prin care clarifica diferentele intre calitatea de muncitor necalificat vs calificat.
Un muncitor necalificat este o persoana care nu detine o specializare specifica. Aceasta inseamna ca nu a absolvit o forma de invatamant profesional, postliceal sau un curs de calificare in domeniul in care lucreaza. Munca necalificata nu implica lipsa studiilor, ci absenta unei calificari in acel domeniu.

Exista, de asemenea, persoane care detin o calificare intr-un anumit domeniu, dar lucreaza intr-un alt domeniu in care nu au specializare, fiind astfel considerati necalificati pe postul ocupat. Acest lucru poate fi cauzat de dificultatea de a gasi un loc de munca in domeniul in care sunt specializati, de nepotrivirea intre studiile absolvite si abilitatile sau interesele personale, sau de alegerea de a lucra intr-un alt sector din diverse motive, cum ar fi un salariu mai mare, conditii de munca mai bune sau oportunitati mai bune de promovare.

Exista cazuri in care angajatorii incadreaza persoane ca „muncitori necalificati” in contractul de munca, desi fisa postului prevede sarcini si responsabilitati specifice unor ocupatii care necesita studii sau calificari specializate. In astfel de situatii, se incalca atat normele de sanatate si securitate in munca, cat si cele referitoare la relatiile de munca. In cazul unui accident de munca al unui muncitor necalificat, angajatorul este in raspunzator de producerea lui, intrucat a incredintat sarcini unei persoane care nu era pregatita profesional pentru o asemenea munca.

Legea stipuleaza ca pentru ocuparea unei functii, conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania, este necesara o formare profesionala adecvata, obtinuta fie prin sistemul national de invatamant, fie prin programe de formare profesionala pentru adulti, in conformitate cu OG 129/2000. Muncitorii necalificati pot avea ocupatii care nu necesita calificare, asa cum sunt cele din grupa majora 9. Conform definitiei COR, muncitorii necalificati efectueaza sarcini simple si de rutina, care implica utilizarea uneltelor manuale si depunerea unui efort fizic considerabil.

6. Intr-un raspuns transmis catre Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati, ANAF indica data de 30 mai 2024 ca fiind termenul de depunere a situatiilor financiare anuale intocmite pentru data de 31 decembrie 2023 de catre entitatile pentru care exercitiul financiar coincide cu anul calendaristic.In raspunsul transmis se arata ca in ceea ce priveste modalitatea de determinare a termenelor prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in lipsa unor dispozitii exprese privind calculul acestora, se vor aplica dispozitiile legale prevazute de dreptul comun: Codul civil (art. 2.553 si art. 2.554 ale Legii nr. 287/2009), respectiv Codul de procedura civila (art. 181 al Legii nr. 134/2010). Drept urmare, termenul de depunere a situatiilor financiare anuale intocmite pentru data de 31 decembrie 2023, de catre entitatile pentru care exercitiul financiar coincide cu anul calendaristic, este 30 mai 2024.

7.Codul muncii prevede ca munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte. Salariatul de noapte reprezinta salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru dar si salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru, dupa caz.

Salariatii de noapte beneficiaza:

a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;


b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *