Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Investitia in viitor: ce trebuie sa stie angajatorii despre formarea profesionala a angajatilor ?

formarea profesionala a angajatilor

In Romania, dreptul de formare profesionala al salariatilor este reglementat prin legislatia muncii. Art. 39 din Codul muncii prevede ca unul dintre drepturile angajatilor este dreptul la formare profesionala.

Ce obligatii au angajatorii?

Angajatorii sunt obligati sa asigure participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, astfel:

a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.

In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute si va beneficia de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Important pentru angajati

Angajatii care au participat la un curs sau stagiu de formare profesionala, conform conditiilor mentionate anterior, nu pot solicita incetarea contractului individual de munca pentru o perioada determinata, stabilita printr-un act aditional. Aceasta masura are rolul de a proteja angajatorii de situatiile in care aceștia investesc in dezvoltarea profesionala a angajatilor, iar aceștia parasesc compania imediat dupa finalizarea cursurilor sau obtinerea diplomei.

Durata obligatiei angajatului de a lucra pentru angajatorul care a acoperit costurile formarii profesionale, precum și alte aspecte legate de aceste obligatii, vor fi stabilite prin act aditional la contractul individual de munca.
In caz de nerespectare a acestei prevederi, angajatul va fi obligat sa acopere toate cheltuielile legate de pregatirea sa profesionala, in mod proportional cu perioada in care nu a lucrat conform perioadei stabilite in actul aditional.

Concediul de formare profesionala

Salariatii au dreptul sa beneficieze la cerere de concedii pentru formare profesionala.
Contractul individual de munca poate fi suspendat la cererea salariatului in cazul acestor concedii. Concediile pot fi oferite fie cu plata, fie fara plata.

Angajatorul poate refuza cererea salariatului doar daca absenta acestuia ar afecta grav desfasurarea activitatii.

Angajatul trebuie sa inainteze angajatorului o cerere de concediu fara plata pentru formare profesionala cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia și trebuie sa precizeze:

– data de incepere a stagiului de formare profesionala
– domeniul
– durata acestuia
– denumirea institutiei de formare profesionala.

In cazul in care angajatorul nu și-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.

Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit se stabilește de comun acord cu angajatorul.

Important! Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual și este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce privește drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

Clauza cu privire la formarea profesionala din contractul de munca

Contractul individual de munca include atat clauze obligatorii, cat și clauze specifice. Printre clauzele specifice se numara și cea referitoare la formarea profesionala. Aceasta clauza se refera la pregatirea profesionala pe care o urmeaza salariatul.

Atunci cand angajatorul și angajatul decid sa urmeze un curs sau stagiu de formare profesionala, cele doua parti pot stabili conditiile și termenii contractului individual de munca atat pe durata formarii profesionale, cat și dupa finalizarea acesteia. Aceste reglementari se aplica indiferent daca formarea profesionala este initiata de angajator sau de salariat.

Contracte speciale de formare profesionala organizata de angajator

Sunt considerate contracte speciale de formare profesionala:

– contractul de calificare profesionala: cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale
– contractul de adaptare profesionala: se incheie in vederea adaptarii salariatilor debutanti la o functie noua, la un loc de munca nou sau in cadrul unui colectiv nou

Contractul de calificare profesionala

Salariatii cu varsta de cel putin 16 ani care nu au o calificare sau au o calificare care nu le permite mentinerea locului de munca pot incheia contracte de calificare profesionala. Aceste contracte au o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.

Contractele de calificare profesionala pot fi incheiate doar de angajatorii autorizati de Ministerul Muncii, Familiei și Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Procedura de autorizare si modul de atestare a calificarii profesionale sunt reglementate prin lege speciala.

Contractul de adaptare profesionala

Se incheie odata cu incheierea contractului individual de munca sau, dupa caz, la debutul salariatului in functia noua, la locul de munca nou sau in colectivul nou, in conditiile legii.

Este un contract incheiat pe durata determinata, ce nu poate fi mai mare de un an.
La expirarea termenului contractului de adaptare profesionala salariatul poate fi supus unei evaluari in vederea stabilirii masurii in care acesta poate face fata functiei noi, locului de munca nou sau colectivului nou in care urmeaza sa presteze munca.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *