Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

10 aspecte pe care un asociat trebuie sa le cunoasca!

asociat

Te-ai gandit sa iti infiintezi o societate in care sa fii asociat unic sau te-ai gandit sa fii asociat impreuna cu alte persoane intr-o societate?
Daca raspunsul la cele doua intrebari este „DA”, atunci inainte sa faci acest lucru ar trebui sa cunosti cateva aspecte importante cu privire la rolul si obligatiile pe care un asociat il are intr-o entitate.

1. Participarea la capitalul social:

Fiecare asociat al unei societati trebuie sa poata contribui la capitalul social al entitatii care se infiinteaza. Aportul respectiv poate sa aiba urmatoarele forme:

  • in numerar (sume de bani pe care asociatul se obliga sa le transmita societatii infiintate)
  • in natura (bunurile aduse de asociati la constituirea societatii sau ulterior, pe parcursul functionarii acesteia);
  • in industrie (este reprezentat de prestatiile in munca sau serviciile pe care asociatul se obliga sa le realizeze in cadrul societatii, acestea trebuie sa fie in concordanta cu pregatirea asociatului).

Atentie! Aportul fiecarui asociat trebuie consemnat in actul constitutiv.

2. Limitare asociat unic intr-un SRL:

O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata si mai mult decat atat, o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.

In aceasta privinta, persoana fizica sau persoana juridica trebuie sa declare pe propria raspundere ca detine calitatea de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata.
Pe de alta parte, exista limitare si in ceea ce priveste numarul maxim de asociati intr-o societate cu raspundere limitata, acesta fiind de 50 de persoane.

3. Intarzierea la depunerea aportului social:

In cazul in care un asociat nu depune sau intarzie sa depuna aportul social pana la data stabilita, atunci acesta este raspunzator de daunele pricinuite, iar daca aportul mentionat a fost in numerar, atunci este obligat si la plata dobanzilor incepand cu ziua in care trebuia sa faca varsamantul.

4. Repartizarea profitului:

La inchiderea exercitiului financiar orice societate poate inregistra fie un profit (venituri > cheltuieli), fie o pierdere (venituri < cheltuieli). Asociatul/asociatii unei societati trebuie sa participe atat la distribuirea profitului, cat si la suportarea si acoperirea pierderilor.

In conditiile in care societatea inregistreaza profit, dupa intocmirea situatiilor financiare, acesta se poate distribui asociatului/asociatilor sub forma de dividende.
Acestea se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca in actul constitutiv nu s-a prevazut altfel.
Dividendele se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
Atentie! Dividendele nu se pot distribui decat dupa incheierea si aprobarea situatiilor financiare.

5. Calitatea de angajat in societate:

Legislatia in vigoare prevede faptul ca asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este, insa nu este obligatoriu. In cazul in care asociatul doreste sa fie si angajat in societate, atunci trebuie sa se intocmeasca si sa se semneze contract individual de munca.

6. Avantaje asociat unic si administrator intr-o societate:

In cazul in care asociatul unic al unei societati cu raspundere limitata doreste sa aiba si calitatea de administrator al societatii, atunci acesta poate beneficia de pensie ca la asigurarile sociale de stat, in masura in care a varsat contributiile de asigurarile sociale aferente.

7. Rapunderea unui asociat intr-un SRL:

Asociatul/asociatii intr-o societate cu raspundere limitata raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris. Astfel ca, pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata este nevoie de constituirea unui capitalul social minim de doar 200 lei.

8. Alegerea administratorilor:

Asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social pot alege unul sau mai multi administratori dintre ei, fixandu-le puterile, durata insarcinarii si eventuala lor remuneratie, numai daca prin actul constitutiv nu a fost dispus altfel. Pe de alta parte, aceeasi majoritate de asociati poate decide asupra revocarii administratorilor sau asupra limitarii puterilor lor, in afara de cazul in care administratorii au fost numiti prin actul constitutiv.

9. Intrebuintarea capitalului/bunurilor in interes personal:

Asociatul/asociatii care, fara acordul scris al celorlalti asociati, intrebuinteaza capitalul, bunurile sau creditul societatii in folosul personal sau in folosul unei alte persoane, este obligat sa restituie societatii beneficiile ce au rezultat si sa plateasca despagubiri pentru daunele cauzate.
Atentie! Nici un asociat nu poate lua din resursele societatii mai mult decat i s-a fixat pentru cheltuielile facute sau pentru cele ce urmeaza sa le faca in interesul societatii.

10. Obligatiile principale ale AGA:

Daca esti asociat impreuna cu alte cateva persoane intr-o societate, atunci cu siguranta va trebui sa participi la adunarea generala a asociatilor ori de cate ori aceasta se va intruni. In mod normal, administratorii sunt obligati sa convoace adunarea asociatilor la sediul social, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar.

In calitate de asociat si membru al adunarii generale a asociatilor, trebuie sa stii faptul ca AGA are urmatoarele obligatii principale:

  • sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net;
  • sa desemneze administratorii si cenzorii, sa ii revoce/demita si sa le dea descarcare de activitate, precum si sa decida contractarea auditului financiar, atunci cand acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;
  • sa decida urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru daunele pricinuite societatii, desemnand si persoana insarcinata sa o exercite;
  • sa modifice actul constitutiv.
 
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

43 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *