Incepand cu data de 01 noiembrie 2018, a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 89/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative care aduce cateva modificari la Codul Fiscal.
Potrivit acesteia, cota redusa de 5% se aplica pentru urmatoarele:
? manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
? serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329;
? livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
? cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
? serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;
? dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313.
Definitia serviciilor de restaurant si de catering regasita la art. 18 alin. (1) din Normele metodologice la Codul Fiscal a starnit in randul contribuabililor foarte multe semne de intrebare in ceea ce priveste aplicarea cotei de 5% sau 9%.
Serviciile de restaurant si de catering sunt acele servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotite de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
(2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1)?.
Din definitia mai sus mentionata, reiese faptul ca doar pentru anumite firme, si doar in anumite situatii se va datora TVA de 5%.
Adica, se va aplica o cota de 5% de catre societate atunci cand aceasta pe langa produsele alimentare/bautura ofera si servicii conexe suficiente (ex. serviciile ospatarilor, oferirea de vesela, tacamuri si mese pentru servire, etc.) care sa permita consumul imediat al acestora.
In cadrul unui restaurant, daca clientul va consuma produsele comandate in incinta restaurantului, atunci societatea va putea aplica o cota de TVA de 5%, insa daca clientul va solicita produsele la pachet (pe care le va consuma in afara restaurantului) atunci societatea va aplica o cota de TVA de 9%.
Ministerul Finantelor Publice a propus spre dezbatere un proiect de ordin cu 10 exemple practice referitoare la situatiile in care se aplica cota redusa de 5% si situatiile in care se aplica cota redusa de 9% pentru servicii de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice ? altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10, cu scopul de a se clarifica acest aspect.
Cele 10 exemple practice din proiect suna cam asa:
1. O societate livreaza mici, carnati, cartofi prajiti, etc., clientilor sai, in recipiente de unica folosinta au reutilizabile. Clientul primeste servetele, tacamuri de unica folosinta sau reutilizabile si ketchup, maioneza sau mustar. Societatea a instalat trei mese de bar in fata standului. O parte din mancare este livrata pentru consumul imediat si o parte este livrata pentru a fi luata la pachet. Indiferent daca mancarea este achizitionata de clienti pentru consumul la pachet sau pentru consumul la fata locului, in ambele situatii se considera ca societatea efectueaza livrari de alimente pentru care este aplicabila cota de TVA de 9%. Serviciile conexe furnizate, constand in punerea la dispozitie a meselor de bar si a recipientelor/tacamurilor de unica folosinta sau reutilizabile reprezinta servicii accesorii livrarii de bunuri si nu servicii de natura a conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.
2. In cadrul unui eveniment, cum ar fi un concert/festival/targ de Craciun, o societate livreaza mici, carnati, cartofi prajiti,? vin fiert, etc., clientilor sai, in recipiente din carton/plastic sau in recipiente reutilizabile. Clientul primeste servetele, tacamuri de unica folosinta sau reutilizabile si ketchup, maioneza sau mustar. Societatea pune la dispozitia clientilor mese cu scaune in spatiul detinut in folosinta, precum si servicii de debarasare si curatare a meselor. O parte din produse se consuma la fata locului si o parte este livrata pentru a fi luata la pachet. In situatia in care clientul isi exprima optiunea de a consuma alimentele la fata locului, se considera ca societatea realizeaza prestari de servicii de restaurant pentru care se aplica cota de TVA de 5%, cu exceptia vinului fiert pentru care se aplica cota standard de TVA. In situatia in care clientii isi exprima optiunea de a lua alimentele la pachet, se considera ca societatea realizeaza livrari de bunuri. Punerea la dispozitie a scaunelor este relevanta, insa nu si utilizarea efectiva a acestora de catre clienti. Pentru incadrarea operatiunii din perspectiva TVA este decisiva intentia exprimata de? clientul de a consuma alimente in acel loc sau nu.
3. O pizzerie pune la dispozitia clientilor mese cu scaune in spatiul detinut in folosinta, precum si servicii de debarasare si curatare a meselor. O parte din produse se consuma la fata locului si o parte este livrata la destinatia indicata de client. In cazul in care pizza este consumata de client in locatia pizzeriei, se considera ca are loc o prestare de servicii de restaurant. In situatia in care clientul isi exprima optiunea de a lua pizza la pachet, se considera ca are loc o livrare de bunuri. Daca pizza este transportata de personalul pizzeriei la destinatia indicata de client, fara alte servicii conexe, se considera, de asemenea, ca are loc o livrare de bunuri.
4. Un restaurant care se afla in zona comuna pentru servirea mesei a unui magazin de tip mall serveste produse alimentare (preparate sau preambalate) si bauturi (inclusiv alcoolice). Clientul are posibilitatea de a consuma in cadrul zonei respective produsele astfel achizitionate, avand acces la zona de mese si scaune, fara insa ca restaurantul sa aiba delimitata o zona proprie de mese sau o parte dintre acestea sa ii fie dedicata exclusiv.? Zona de mese si scaune este folosita de catre toti agentii economici care activeaza in mall in zona respectiva, pe baza unor contracte incheiate de agentii economici cu proprietarul mall-ului. Restaurantul pune la dispozitia clientilor tavi, farfurii/recipiente si tacamuri de unica folosinta/reutilizabile. Desi restaurantul nu detine propriile mese si scaune pentru servirea mesei, acestea apartinand proprietarului, dar suporta costurile de intretinere a spatiului de servire, precum si alte costuri comune, cum ar fi debarasarea meselor, curatenia spatiilor respective, accesul la toaleta, etc, se considera ca ofera suficiente servicii conexe necesare servirii mesei la locatia sa. Prin urmare, in situatia in care clientul isi exprima optiunea de a consuma alimentele la fata locului, se considera ca restaurantul realizeaza prestari de servicii de restaurant.
5. Un restaurant ofera alimente si bauturi in regim de autoservire, punand la dispozitia clientilor mese cu scaune in spatiul detinut in folosinta, tavi, farfurii/recipiente, tacamuri de unica folosinta/reutilizabile, precum si servicii de debarasare si curatare a meselor. In situatia in care clientul isi exprima optiunea de a consuma alimentele la fata locului, se considera ca restaurantul realizeaza prestari de servicii de restaurant.
6. Un hipermarket/supermarket ofera posibilitatea clientilor de a consuma in cadrul locatiei sale produse alimentare si bauturi, prin punerea la dispozitie a unei zone de mese si scaune, insotita de posibilitatea de a utiliza tavi, farfurii/recipiente si tacamuri de unica folosinta, precum si servicii de debarasare si curatare a meselor. In situatia in care clientul isi exprima optiunea de a consuma alimentele la fata locului, se considera ca hypermarketul/supermarketul realizeaza prestari de servicii pentru care se aplica cota de TVA de 5%, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea la draft.
7. O fima furnizeaza servicii de mese festive si ofera mese gata pentru consum la o anumita ora si la cererea speciala a clientului pentru o sarbatoare a acestuia. Firma consiliaza clientul cu privire la cantitatea de produse alimentare optima pentru numarul de persoane specificat de client, pune la dispozitia clientului vesela si tacamuri. Personalul firmei aranjeaza bufetul introducand alimentele in dispozitivele de incalzire, aranjeaza mesele clientului, debaraseaza si curata mesele la finalul evenimentului. Avand in vedere serviciile conexe furnizate clientului, conform solicitarii acestuia, se considera ca firma realizeaza servicii de catering.
8. O firma de catering furnizeaza in spital alimente pentru pacienti. Firma de catering pregateste mancarea si o preda altei societati terte. Aceasta societate preia mancarea, o transporta la locatia spitalului, unde o portioneaza si o serveste pacientilor. Ulterior consumului alimentelor, societatea terta preia tacamurile si vesela pentru a le curata. In situatia in care cel doua societati actioneaza independent, se considera ca firma de catering realizeaza o livrare de alimente catre spital supusa cotei de TVA de 9%, iar societatea terta efectueaza o prestare de servicii catre spital supusa cotei standard de TVA. Daca societatea terta, ca subcontractor, factureaza serviciile prestate catre firma de catering,? se considera ca in relatia cu spitalul firma de catering realizeaza prestari de servicii supuse cotei de TVA de 5%, intrucat spre deosebire de situatia de mai sus, in acest caz, livrarea de alimente este insotita de servicii conexe suficiente pentru incadrarea operatiunii ca prestare de servicii de catering, din punct de vedere al TVA.
9. O scoala ofera elevilor masa de pranz. Mancarea gata de consum este livrata de catre o firma de catering catre scoala, cutiile cu alimente fiind furnizate elevilor, de catre personalul scolii, la intervale de timp prestabilite. Alimentele sunt consumate de elevi intr-o sala cu mese si scaune, in cadrul scolii. Personalul scolii se ocupa, de asemenea, de curatarea salii, a meselor, vaselor si tacamurilor. Se considera ca firma de catering A efectueaza livrari de alimente, deoarece realizeaza doar livrarea de feluri de mancare preparate si transportul acestora, fara alte servicii conexe.
10. O firma de catering furnizeaza catre clienti masa de pranz. Portiile sunt livrate in recipiente care o mentin calda, care urmeaza a fi preluate de firma si curatate. Operatiunea este considerata livrare de alimente, recipientele indeplinind in primul rand o functie de ambalare, iar preluarea si curatarea finala a acestora nu reprezinta servicii suficiente pentru a conduce la calificarea operatiunii drept serviciu de catering.?
Atentie ! Momentan, prevederile cu privire la exemplele de aplicare a cotelor de TVA au ramas doar la stadiul de proiect legislativ.
In concluzie, cateva aspecte pe care trebuiau sa le faca anumite societati din 01 noiembrie 2018 in ceea ce priveste modificarea cotelor de TVA sunt:
? setarea caselor de marcat cu noile cote de TVA aplicabile (daca e cazul);
? mentionarea in factura/bon fiscal/chitante a noilor cote de TVA aplicabile;
? inregistrarea in contabilitate sa se efectueze corespunzator cu noile cote de TVA mentionate in facturi.
Buna ziua, in cazul unei clatitarii care serveste alaturi de preparatele specifice (clatite cu diverse) , bauturi racoritoare, bere, cocteiluri cu bauturi alcolizate care este cota de tva din vanzare pentru fiecare fel de marfuri ? Va multumesc
Buna ziua,
Aici exista doua situatii:
– daca aveti un spatiu in care clientii servesc produsele, atunci va incadrati la servicii de restaurant si aplicati cota de 5% la mancare, apa si bere la draft;
– daca nu aveti un spatiu de servire, atunci la aceste produse se aplica 9%.
Pentru restul bauturilor alcoolice se aplica in ambele cazuri 19%.
Zi frumoasa!