In 12 ani am avut sansa sa intalnesc sute de antreprenori. Dintre toti doar cativa, o mica parte au reusit, restul, fie sunt inca pe drum, fie din pacate se ocupa cu altceva acum.
Am si ceapa si usturoi, am de toate pai, dar cum
Daca ar fi sa iau o trasatura, un lucru pe care il au in comun toti cei care reusesc este faptul ca sunt ancorati in realitate asa cum este ea: cu bune, cu rele, cu urate, cu frumoase, cu plusuri, cu minusuri. Ale lor, ale coechipierilor, ale Romaniei, ale anului 2019, ale tehnologiei, ale tuturor lucrurilor care compun universul nostru inconjurator.
Ancorarea la realitate despre care vorbeam are doua perspective:
- micro, a ta personala
- macro, a contextului exterior din care faci tu parte
Cea micro a ta, este de fapt despre a avea un mindset corect. Pana sa intelegem ce inseamna un mindset corect. Este mai usor sa vedem ce inseamna un mindset gresit.
Si pentru un mindset gresit, putem discuta despre doua extreme:
- Pe de o parte sunt fatalistii, negativistii, tristii – oameni aia care spun mereu ca nu ai nici o sansa, ca in Romania nu se poate face nimic bun.
„Nu se poate domne, ganditi-va putin suntem totusi in Romania„
Unii o dau in conspirationisme si spun ca toate jocurile sunt facute si fara sanse. Imagineaza-ti cum ai putea reusi intr-o competitie de orice fel, iar antreprenoriatul este o competitie lunga si grea. Cum sa reusesti intr-o competitie cu un mindset de genul asta? Eu cred ca nu ai nici o sansa.
- La cealalta extrema sunt aceia cu gandirea pozitiva – pe care ii recunosti usor ca vorbesc adesea cu clisee din carti, au citate motivationale luate de peste tot, de la diversi coach si gurus.
„I’m a positive person, you are like Santa Claus on Prozac„
Acestia sunt oamenii care spun ca trebuie doar sa-ti doresti cu adevarat si se va intamplauniversul este in abundenta cu informatii, cu lucruri, trebuie doar sa vrei cu adevarat si se va intampla. Acestia sunt oamenii care au o idee extraordinara, si te intalnesti cu ei dupa 2 ani si intrebi
„Ce ai facut cu idea ta extraordinara?” , „Ah era o prostie acum am o alta idee care asta este cea cu adevarat extraordinara.„
In realitate oamenii astia cand se apuca sa faca ceva, se lovesc ca de un zid de toate problemele si atunci renunta imediat si se imbata cu o noua idee, plina de pozitivism si care este ” the next big thing „. In realitate ei niciodata nu prea fac nimic.
Revenind la mindset-ul corect, din punctul meu de vedere asta inseamnape de o parte sa reusesti sa-ti accepti limitarileiar de pe alta parte sa reusesti sa-ti descoperi acele calitati pe care le ai tu. Partea nasoala in toata treaba asta cu mindset-ul esteca nu este un lucru care se rezolva de pe o zi pe alta. Nu ti-ai dat seama de problema si brusc maine nu mai este. Nu poti sa citesti o carte despre ceva si gata sa nu mai ai.
Partea buna este ca tot acest demers este o descoperire a ta insuti ca om, drumul de antreprenor din fericire nu este doar unu despre a creste un business, drumul de antreprenor din fericire nu este doar unu despre a creste un business. Este si unul in care cresti tu ca om. Si asta este ceva extraordinar.
May the force be with you
De ce spun lucrurile astea si de ce mi se par atat de importante!
Asa cum am spus la inceput, intalnesc foarte des antreprenori. Aproape zilnic interactionez cu antreprenori si la cei mai multi nu doar la cativa la cei mai multi vad o problema. Nu reusesc, nu pot sa accepte faptul ca ei au limitari. Daca ii intrebi asa in teorie spun „da evident ca am limitari”. Daca discuti ceva concret cu ei, intodeauna vor gasi o scuza ca este cineva sau ceva extern de vina. In momentul in care ai atitudinea asta nu poti sa rezolvi o problema.Tu nu poti sa rezolvi o problema pe care nu o accepti si nu recunosti ca o ai, insa cei mai multi o avem!
You can’t handle the truth
Am cateva sfaturi care te pot ajuta sa-ti dezvolti un mindset corect:
- Pentru a rezolva orice problema trebuie in primul rand sa accepti ca o ai
- Evita cele doua extreme de care am vorbit mai devreme. Oamenii aceia sunt toxici
- Documenteaza-te, citeste, informeaza-te cat mai mult – aici este foarte important sa intelegi ca noi avem tendinta sa ascultam lucrurile pe care vrem sa le auzim si nu lucrurile de care avem nevoie sa auzim.
- Inconjoara-te de oameni de la care ai ce sa inveti – si asta inseamna networking, conferinte, cu cine iesi la bere seara, orice soi de anturaj inseamna oameni de la care poti sa inveti sau nu.
- Alege-ti coechipieri care sa te completeze
Evident ca putem vorbi ore intregi despre subiectul asta, dar nu asta urmaresc, ce incerc este sa ridic niste semne de intrebare. Sa aduc in vedere niste lucruri pe care eu nu le-am stiut acum 8 ani, acum 10 ani, lucruri despre care nu se vorbeste foarte mult in antreprenoriat.
Cam atat despre mindset. In episodul urmator voi vorbi despre cealalta parte al ancorei in realitate si anume contextul, partea macro din care facem cu totii parte.
Daca iti place ceea ce facem, aboneaza-te la canalul nostru si da-ne un share pe Facebook. Intre timp stai alaturi de noi si #crestesmart!