O firma (SRL) se poate incadra in diverse categorii de marime, din punct de vedere fiscal si contabil, ceea ce antreneaza un mod de raportare diferit, un regim fiscal diferit sau anumite facilitati.
Contabil
Din punct de vedere contabil, entitatile se impart in 3 categorii de marime microentitati, entitati mici si entitati mijlocii si mari.
Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 1.500.000 lei (echivalentul a 338.310 euro);
b) cifra de afaceri neta: 3.000.000 lei (echivalentul a 676.620 euro);
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.
Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
Cu cat entitatea este mai mare, cu atat are de depus raportari contabile (situatii financiare) mai complexe. Cele mai putine si mai simplificate documente se depun de catre microentitati.
In plus, situatiile financiare ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale entitatilor de interes public, fac obiectul auditului statutar.
Sunt supuse de asemenea auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 16.000.000 lei;
b) cifra de afaceri net: 32.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
Obligatia de auditare se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive.
Nota: Microentitatile nu trebuie confundate cu microintreprinderile care sunt o categorie definita in legislatia fiscala, asa cum vom vedea mai jos.
Fiscal
Din punct de vedere fiscal, entitatile pot fi:
- Microintreprinderi, daca au a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro (la care se adauga conditia privind capitalul social sa fie detinut de persoane, altele dect statul si unitatile administrativ-teritoriale si sa nu se afle in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii)
- Platitoare de impozit pe profit daca nu sunt indeplinite conditiile de microintreprindere.
Incadrarea aceasta determina modul de impozitare, respectiv impozit pe venit de 1% sau 3% la microintreprinderi sau 16% impozit pe profit la celelalte entitati.
Tot din punct de vedere fiscal, al TVA, exista asa numitele intreprinderi mici, care au o cifra de afaceri anuala sub 300.000 lei, care pot aplica scutirea de TVA, numita regimul special de scutire.
Din punct de vedere al relatiei cu ANAF, contribuabilii sunt impartiti in :
- contribuabili mici
- contribuabili mijlocii si
- mari contribuabili
Pentru stabilirea incadrarii intr-o categorie sau alta de catre ANAF, exista un algoritm mai complex, prevazut in ordine specifice.
Selectia are la baza:
a) criterii specifice;
b) criteriul de baza (acesta reprezinta rezultatul agregarii a trei indicatori relevanti ponderati ai activitatii contribuabililor: cifra de afaceri – 50%, volumul obligatiilor fiscale declarate – 30% si volumul cheltuielilor cu personalul – 20%);
c) criteriul de continuitate.
De exemplu, pentru contribuabilii mijlocii este aplicabil Ordinul nr. 3.610 din 15 decembrie 2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii in timp ce pentru marii contribuabili avem Ordinul nr. 3.609 din 15 decembrie 2016 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili.
Lista contribuabililor mari si mijlocii se publica pe site-ul ANAF si poate fi gasita la urmatorul link:
Contribuabilii mari sunt administrati de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili.