Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

PFA la norma vs PFA in sistem real, PFA vs angajat, PFA vs SRL

PFA

PFA si SRL sunt doua forme de inregistrare preferate de antreprenorii din Romania. Astfel, potrivit statisticilor ONRC, in cursul anului 2019, au fost inmatriculate in Romania 94.870 SRL-uri si 25.423 PFA-uri. Numarul total de inmatriculari in 2019 a fost de 134.220 entitati. Asadar, in acest total, cele doua forme ocupa ponderea majoritara (aproximativ 90%).

Mai jos prezentam cateva diferente bine de stiut si de luat in calcul atunci cand trebuie sa alegem forma de inregistrare pentru afacerea noastra.

PFA la norma vs PFA in sistem real

FormaPFA la normaPFA sistem real
Baza de calcul a impozitului pe venitNorma de venitVenitul net (diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile)
Registrul de evidenta fiscalaAu obligatia sa completeze doar partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscalaAu obligatia sa completeze integral Registrul de evidenta fiscala.
Schimbarea incadrarii
PFA la norma:
– are obligatia sa treaca la sistem real daca a inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro. Trecerea are loc incepand cu anul fiscal urmator.
– poate opta pentru determinarea venitului net ?n sistem real, dar o data optiunea exercitata este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutiv
PFA in sistem real, dupa trecerea a doi ani fiscali consecutivi isi poate exercita optiunea pentru trecerea la norma de venit.

PFA vs angajat

In trecut, au existat multe discutii in ce priveste colaborarea firmelor cu persoanele fizice – fie sub forma angajarii, fie sub forma contractelor cu PFA, acestea din urma avand in trecut un regim fiscal mai avantajos decat angajatii. Insa lucrurile s-au schimbat in ce priveste abordarea fiscala, in sensul ca exista posibilitatea de reconsiderare de catre Fisc a unei relatii de colaborare cu PFA in activitate dependenta (asemeni salariilor) daca nu sunt respectate anumite criterii de independenta.

TipPFAAngajat
CAS 25%PFA datoreaza CAS 25% doar daca venitul depaseste 12 salarii minime pe economie, respectiv 12 * 2.230 lei = 26.760 lei. CAS = minim 25% * 26.760 lei = 6.690 lei /anDatoreaza obligatoriu CAS 25% (exceptie constructii 21,25%)
CASS 10%PFA datoreaza CASS 10% doar daca realizeaza venituri peste plafonul de 26.760 lei. Contributia care se plateste este 10%* 27.760 lei = 2.676 lei/anCASS 10% se retine angajatului obligatoriu (exceptie constructii- unde angajatii sunt scutiti)
Impozit 10%PFA-urile datoreaza impozit 10% fie din venitul net (daca sunt in sistem real) fie din norma (daca aplica norme de venit)Angajatii datoreaza impozit calculat astfel: 10%* (salariul brut ? CAS-CASS ? Deducere personala de baza)
Risc fiscalPFA-urile pot prezenta un risc fiscal de reconsiderare a activitatii ca activitate dependenta, daca nu reusesc sa faca dovada ca indeplinesc cel putin 4 din cele 7 criterii de independenta prevazute de Codul Fiscal. In cazul materializarii acestui risc, tratamentul fiscal aplicabil pentru taxarea PFA-urilor este acelasi cu cel al salariatilor.Nu exista

PFA in sistem real vs SRL

PFA in sistem realSRL
Poate angajaPFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca.Nelimitat
Obligatia de a avea contabilNu este obligatoriu, dar este necesar daca PFA-ul are o activitate mai compexa, cu salariati de exemplu.Este obligatoriu, fie un angajat contabil cu studii superioare, fie contract de prestari servicii, cu experti contabili membri CECCAR.
Depune situatii financiare anualeNuDa
Posibilitatea de a dispune de sumele incasatePFA se poate folosi oricand de veniturile incasateSRL poate retrage banii din firma daca exista profit, sub forma de dividende (trimestrial, anual)
Taxele datorateImpozit pe venit 10 %
CAS 25%
CASS 10% daca se depaseste
plafonul de 12 salarii minime
Compania plateste 1% sau 3% impozit pe veniturile microintreprinderilor sau 16% impozit pe profit. Asociatul care ridica dividende mai datoreaza 5% impozit care se retine la sursa de catre firma. Daca dividendele incasate depasesc 12 salarii minime brute pe economie atunci asociatul mai datoreaza si CASS 10% calculat la plafonul de 12 salarii minime.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

52 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *