Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – Ministerul Muncii propune noi masuri de sprijin pentru angajati

Cronica antreprenoriala
  1. Au fost publicate masurile si regulile in domeniul transporturilor, pe perioada starii de alerta, pentru prevenirea raspandirii COVID-19 (Ordinul nr.1082 / 97 / 1112 din 19.06.2020). Ordinul contine prevederi specifice pentru transportul aerian, transport rutier de persoane, transport rutier de marfuri, transport in regim de taxi, transport in regim de inchiriere cu sofer si transport alternativ, la bordul navelor, transport feroviar si cu metroul.
  2. Avem o noua versiune a declaratiei unice, publicata luni 22.06.2020.
  3. Ministerul Muncii a inceput consultarile in vederea implementarii unei noi masuri de ajutor, pe durata limitata care vizeaza programul flexibil de munca, in vederea sustinerii companiilor si pastrarii locurilor de munca. Potrivit comunicatului institutiei, acest mecanism presupune ca plata salariului brut se va imparti intre angajator, care va acoperi cel putin 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca cu norma intreaga, si stat, care va acoperi 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului. Scopul declarat al masurii este conservarea locurilor de munca, pastrarea angajatilor fideli obiectivelor companiilor si a unor persoane in a caror pregatire companiile au investit anterior crizei. Concret, daca unei companii i s-au redus vanzarile cu un anumit procent, pentru a nu da afara angajati corespunzator cu reducerea activitatii se va stabili un program flexibil de munca pentru angajati si statul va suporta perioada de timp in care angajatii nu lucreaza.
  4. A fost publicata procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (Ordin 2668/19.06.2020). Conectarea se va realiza pe categorii de contribuabili, incepand cu data de 1 iulie 2020, cu respectarea urmatoarelor termene:
    • pana la data de 30 septembrie 2020, operatorii economici incadrati in categoria marilor contribuabili
    • pana la data de 31 ianuarie 2021, operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii si mici
    • operatorii economici care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 februarie 2021, la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal
  5. Au fost publicate masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus si pentru asigurarea desfasurarii activitatilor in conditii de siguranta sanitara in domeniul culturii pe durata starii de alerta (Ordinul nr. 2941/1120/19.06.2020). Regulile vizeaza muzeele, galeriile de arta, bibliotecile, librariile, productia de film si audiovizual, evenimente culturale in aer liber, evenimente de tip drive-in, expozitii temporare de arta si design, spectacole si concerte.

Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoriaCronica antreprenoriala.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *