- A fost restabilita calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor de sanatate pentru angajatii aflati in somaj tehnic, pentru care angajatorii au virat sumele aferente contributiilor la asigurarile sociale de sanatate. In baza listelor comunicate de ANOFM referitoare la persoanele si perioadele in care acestea au fost in somaj tehnic, CNAS a operat in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) modificarile necesare pentru ca salariatii care s-au aflat in somaj tehnic, dar care nu figurau in baza de date ca persoane asigurate in perioadele in care acestea au beneficiat de indemnizatia de somaj, sa isi pastreze calitatea de asigurat, chiar daca aceasta indemnizatie a fost constituita ca obligatie de plata in Declaratia 112 la o data ulterioara, respectiv in luna aprilie 2020 pentru luna martie 2020. Prin aceasta procedura a fost restabilita calitatea de asigurat pentru aproximativ 90 de mii de salariati care au fost in somaj tehnic.
- Persoanele fizice pot adresa de acum cererea pentru dreptul la pensie sau pentru ajutorul de deces, online, pe site-ul CNPP aici. Aici vor trebui sa completeze datele personale si sa incarce documentele necesare cum ar fi: cererea pentru inscriere la pensie, carnetul de munca, adeverinte de vechime in munca, etc. Solicitantul selecteaza carei case teritoriale de pensii se adreseaza. Dupa analiza documentelor, cand se emite decizia de pensionare, solicitantul este programat la sediul casei judetene pentru a se verifica identitatea petentului, respectiv pentru a ridica decizia de pensionare. Aceste servicii sunt deja disponibile persoanelor fizice, urmand ca, pana la 15 august, si restul serviciilor, inclusiv cele destinate persoanelor juridice, sa fie accesibile in format electronic.
- Raportarile recente ale ITM privind verificarile efectuate la firme contin o sectiune distincta pentru amenzile referitoare la nerespectarea Legii 55/2020. Aceasta lege priveste unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si are ca obiect instituirea, pe durata starii de alerta declarate, in vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor masuri temporare si, dupa caz, graduale, in scopul protejarii drepturilor la viata, la integritate fizica si la ocrotirea sanatatii, inclusiv prin restrangerea exercitiului altor drepturi si libertati fundamentale. Potrivit acesteia, se aplica sanctiuni importante, astfel:
- amenda de la 3.000 lei la 15.000 lei pentru nerespectarea interdictiilor de a organiza mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, sau pentru nerespectarea de catre operatori a masurilor referitoare la restrangerea sau interzicerea transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul ori incalcarea intervalelor orare in care acestea sunt permise
- amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru nerespectarea de catre conducatorii institutiilor sau operatorilor economici a conditiilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f), referitoare la desfasurarea activitatii acestor institutii sau operatori economici
- amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei pentru nerespectarea de catre conducatorii institutiilor sau operatorilor economici a masurilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f), referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestor institutii sau operatori economici.
- Noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale, ca urmare a unei modificari recente aduse legii pensiilor (OUG nr.108/2020). Sunt incluse urmatoarele activitati din industria de armament: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fara fum, produselor pirotehnice in unitatile de productie a explozivilor, precum si fabricarea nitrocelulozelor si a celuloidului in aceleasi unitati de productie a explozivilor; fabricarea munitiilor si a elementelor de munitii, locurile de munca in care se executa operatii cu exploziv de initiere, exploziv cu caracteristica de sensibilitate mare, precum si locurile de munca in care se executa operatii cu explozivi aromatici, la care angajatii vin in contact direct cu acestia; operatii de distrugere a munitiilor incarcate si a elementelor de munitii incarcate, a pulberilor, a explozivilor si a produselor pirotehnice; delaborarea munitiilor si a elementelor pirotehnice incarcate cu substante explozive sau incendiare.
- FNGCIMM a anuntat demararea in scurt timp a programului Noua Casa, care va continua in buna masura programul Prima Casa, dar care aduce noi facilitati in schema de finantare-garantare oferita de stat, prin Ministerul Finantelor Publice. Modificarile aduse de noul program, se refera, in principal la cresterea plafonului creditelor ce pot fi accesate de catre beneficiari pentru achizitia de locuinte noi sau asimilate si alte tipuri de locuinte, dupa cum urmeaza:
- credit destinat achizitiei unei locuinte noi sau asimilate de maximum 140.000 EUR, echivalent lei compus din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 119.000 EUR, echivalent lei si avansul platit de beneficiar. Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 60%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 85% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.
- credit destinat achizitiei celorlalte categorii de locuinte de maximum 70.000 EUR, echivalent lei compus din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 EUR, echivalent lei si avansul platit de beneficiar. Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.
- In MOF 658/24.07.2020 a fost publicata Legea 146/2020 care prevede acordarea gratuita a unui set de 30 de masti pe luna pentru:
- persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
- persoanele din familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
- pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi sunt de pana la 1.000 lei inclusiv, reprezentand nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari;
- persoanele incadrate in grad de handicap care realizeaza venituri exclusiv din prestatii sociale.
Mastile se vor acorda prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti catre autoritatile publice locale.
Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria Cronica antreprenoriala.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.