Microintreprinderile sunt acele persoane juridice romane care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro
- capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele dect statul si unitatile administrativ-teritoriale
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
- nu exista o obligatie legala pentru microintreprinderi de a avea salariati. Ele pot sa functioneze fara niciun salariat, caz in care vor suporta un impozit de 3% din cifra de afaceri.
In cazul in care au cel putin un angajat cu norma intreaga, cota de impozit pe care o au de platit se reduce la 1% din cifra de afaceri. Presupunem ca o microintreprindere are un angajat cu salariul minim pe economie, de 2.230 lei/luna si ca are venituri lunare pe microintreprindere de 10.000 lei. Pentru acest angajat va datora lunar urmatoarele taxe:
- CAS = 25% * 2.230 lei = 558 lei
- CASS=10%*2.230 lei = 223 lei
- Impozit = 10%*(salariul brut lei CAS CASS deducerea personala de baza) = 103 lei
- CAM = 2.25% * 2.230 lei = 50 lei
- Total taxe = 934 lei
In cazul in care firma nu ar avea cel putin un angajat cu norma intreaga, ar datora impozit lunar pe microintreprindere (cu plata trimestriala) in suma de 3%*10.000 lei = 300 lei. In cazul in care firma are cel putin un angajat cu norma intreaga, va datora doar 1% *10.000 lei = 100 lei.
In functie de cifra de afaceri si de nevoia interna de personal pe care o are firma, isi poate face acest calcul individual, pentru a vedea daca din punct de vedere fiscal o avantajeaza sau nu sa aiba un angajat.
Precizari:
- prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, dar conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
- au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi de exemplu poate avea doua persoane angajate fiecare cu cate 4 ore, sau 4 persoane cu cate 2 ore fiecare etc.
- au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
- in situatia in care, in cursul anului, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare de 1% respectiv 3% se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea.
- in cazul unei microintreprinderi care nu are niciun salariat si angajeaza unul, pentru a beneficia de modificarea cotelor de impozitare, noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
- pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare de 3%, al carui raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea conditiei mentionate anterior.
- pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele individuale de munca/conventiile individuale de munca, incheiate potrivit legilor speciale, precum si contractele suspendate (de exemplu, persoanele aflate in concediu de ingrijire copil, pentru care contractul de munca este suspendat).
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua,
In cazul in care microintreprinderea platitoare de impozit pe venit 3% angajeaza 1 salariat sau 2 cu timp partial dar cumulat nu se ajunge la norma intreaga, trebuie depusa declaratie de modificare a vectorului fiscal?
Imi este neclar pentru ca practic cota impozitului nu se modifica, se modifica doar faptul ca firma are angajati.
Ce obligatii declarative ar fi in acest caz?
Multumesc.
Buna ziua,
In cazul in care nu se poate aplica cota de 1%, nu trebuie modificat vectorul fiscal. Se declara in D 100 tipul creantei – impozit 3% sau 1% si se face plata impozitului rezultat fara declaratii fiscale suplimentare.
Zi frumoasa!