Chiar daca din punct de vedere fiscal PFA-urile nu mai reprezinta o optiune fiscala avantajoasa pentru o mare parte din antreprenori, exista in continuare un numar mare de PFA-uri active.
Statisticile publicate de ONRC arata ca in primele patru luni ale anului 2023, numarul de PFA-uri inmatriculate a fost de 14.224 fata de 9.975 inmatriculari in perioada comparativa a anului precedent.
Unul din cele mai importante elemente de care trebuie sa tina cont o persoana care colaboreaza cu o PFA este delimitatea activitate dependenta – activitate independenta, importanta din punct de vedere al fiscului pentru a stabili daca relatia de colaborare cu respective PFA nu ascunde de fapt o relatie de munca, supusa altor reguli de impozitare.
Activitatea dependenta este definita drept orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri.
Activitatea independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
Riscurile asumate de prestator pot fi de natura profesionala si economica, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii.
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
In desfasurarea activitatii persoana fizica utilizeaza predominant bunurile din patrimoniul afacerii.
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
De multe ori, interpretarea acestor criterii poate lasa loc la intrebari.
De exemplu, ce se intampla in situatia in care PFA-ul are un singur client?
Normele de aplicare a codului fiscal aduc o clarificare in acest sens si prevad ca persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate in desfasurarea activitatii.
Criteriul privind libertatea persoanei de a alege locul, modul de desfasurare a activitatii, precum si programul de lucru este indeplinit atunci când cele trei componente ale sale sunt indeplinite cumulativ. In raportul juridic partile pot conveni asupra datei, locului si programului de lucru in functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care prestatorul le desfasoara.
Asadar, daca cel putin 4 din cele 7 criterii enumerate mai sus sunt indeplinite atunci se considera ca persoana fizica realizeaza o activitate independenta.
Ce se intampla daca persoana fizica detine o societate (SRL) si colaboreaza cu o alta persoana juridica? Trebuie sa mai tina cont de aceste criterii?
In relatia societate-societate nu se aplica criteriile mentionate anterior.
In situatia in care o societate lucreaza cu o PFA si intervine o reconsiderare a Fiscului a activitatii acelei PFA din independenta in dependenta, consecintele fiscale le va suporta societatea platitoare a veniturilor, si nu PFA respectiva.
De aceea, este importanta analiza contractelor incheiate intre SRL si PFA respectiva pentru a urmari fara echivoc respectarea criteriilor de independenta si de a evita reincadrarea fiscala si taxele de plata ce rezulta drept consecinta.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.