Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
ContaProgramele SmartBill

SAF-T in SmartBill Conta

Declaratia SAF-T in SmartBill

SAF-T se numara printre cele mai importante obligatii declarative ce au fost implementate in ultima perioada, aceasta raportare devenind din 2022 obligatorie pentru toti contribuabilii mari, iar din 2023 pentru contribuabilii mijlocii, pentru banci, societati de asigurare, IFN-uri si alte institutii financiare. Mai mult, aceasta va deveni obligatorie incepand cu 2025 si pentru toti contribuabilii mici.

SAF-T reprezinta, pe scurt, o radiografie in detaliu a operatiunilor si informatiilor fiscale si contabile ale unei companii. Acuratetea raportarii prin SAF-T depinde, desigur, de corectitudinea gestionarii stocurilor, a evidentei contabile si, in general, de strictetea cu care antreprenorii aleg sa isi desfasoare activitatea. Atat nedepunerea declaratiei, cat si incorectitudinea raportarii datelor sunt sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1000 si 5000 lei.

Astfel, este vital ca SAF-T sa fie intocmita si declarata corect.

SAF-T se declina in 3 declaratii ce se vor depune periodic, dupa cum urmeaza:

1. lunar sau trimestrial se va depune declaratia SAF-T ce evidentiaza toate operatiunile fiscale si contabile

2. anual se va depune declaratia SAF-T privind mijloacele fixe

3. la solicitarea autoritatilor fiscale, in termen de 30 de zile, se va depune declaratia SAF-T Stocuri

Raportarea SAF-T se face, ca si in cazul celorlalte declaratii fiscale, catre ANAF, prin intermediul unui fisier XML, care trebuie generat respectand o anumita formatare. Din acest motiv, generarea manuala a declaratiei este practic imposibila. Pentru a simplifica procesul, am implementat generarea SAF-T direct din SmartBill Conta.

Cum arata SAF-T?

Schematic, SAF-T are urmatoarea structura:

SAF-T

1. Sectiunile marcate cu portocaliu sunt obligatorii si trebuie raportate lunar/trimestrial
2. Cele cu gri fac referire la stocuri si se raporteaza la cerere
3. Cele cu albastru fac referire la imoblizari si se raporteaza anual.

SAF-T in aplicatia de contabilitate SmartBill

Declaratia o gasesti in meniul Declaratii.

Pentru a genera si depune o declaratie, urmatoarele sectiuni trebuie urmarite si completate:

a) Perioada declaratiei

b) Datele de identificare

c) Configurarile

d) Generarea declaratiei

e) Depunerea declaratiei

Aplicatia suporta trimiterea ambelor tipuri de declaratie specificate de ANAF:

a) D406T este o declaratie de test. Poate fi folosita oricand pentru a vedea cum se comporta o anumita declaratie pe serverele ANAF. Se construieste pe datele reale ale companiei. Nu are niciun impact, indiferent de rezultat si nu suplineste o declaratie reala.

b) D406 este declaratia reala si se genereaza pe datele reale ale companiei. Aceasta declaratie trebuie depusa cu succes pentru a respecta obligatiile legale.

Mai mult, in sectiunea „Configurari” pot fi gestionate acele informatii care va vor permite sa generati o declaratie valida.

De exemplu, se pot adauga codurile NC-8 atunci cand acestea lipsesc: pot fi completate pentru a fi preluate sau pot fi selectate din lista.

Generarea declaratiei

SmartBill Conta permite contabililor sa genereze declaratia in orice situatie, chiar si atunci cand anumite informatii nu sunt complete:

  • Sunt luate in calcul toate informatiile inregistrate în contabilitate, pentru a completa cat mai corect codurile de taxa pentru TVA si retineri la sursa
  • Este extras un maxim din datele sincronizate, astfel incat sa poate fi completate corect detaliile produselor
  • Sunt avute in vedere cat mai multe din situatiile care ar putea genera erori, astfel incat depunerea sa se poata face cat mai simplu
  • Daca nu exista unitati de masura standard, utilizatorul poate alege completarea automata cu o anumita unitate de masura
  • Daca nu exista codurile NC, utilizatorul poate alege completarea automata cu un anumit cod NC
  • Daca CIF / CNP este incorect, utilizatorul are posibilitatea de a-l inlocui automat cu “-” si sa depuna o declaratie care se valideaza corect.

Sunt doua etape importante in procesul de generare a declaratiei, din momentul apasarii pe butonul Genereaza SAF-T:

1. Completarea sectiunilor declaratiei – pe Vezi detalii se vor afisa informatii despre starea completarii diferitelor sectiuni

2. Validarea declaratiei

a) Declaratie cu erori: declaratia nu va putea fi depusa, dar poate fi finalizata. Se poate descarca lista de erori in format .txt pentru a fi analizata.

b) Declaratie validata cu succes: in aceasta situatie declaratia se poate depune la ANAF folosind ManagerConta. Dupa validare, declaratia poate fi descarcata imediat sau ulterior din raportul Istoric D406 (SAF-T). In acest raport sunt afisate toate declaratiile SAF-T generate, indiferent daca sunt reale sau de test.

Depunerea declaratiei

Depunerea declaratiei SAF-T se poate face cu ajutorul ManagerConta.

Depunerea presupune acelasi proces ca la orice alta declaratie:

a) incarcarea declaratiei

b) semnarea si depunerea

Rezumat D406

In sectiunea aceasta s-a adaugat un rezumat in format CSV care poate fi descarcat din istoricul D406.

Rezumatul este un fiser CSV ce include o serie de indicatori extrasi din D406, precum si sugestii privind corelarea cu datele din contabilitate.

Spor la declarat!

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Economist pasionat, fost contabil, Alex Leca a colaborat cu echipa SmartBill inca de la inceput, contribuind decisiv la prima versiune a programului. Acum este managerul proiectului SmartBill Conta.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *