Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Activitati desfasurate de zilieri – prevederi legislative

zilierii

Zilierii sunt persoane fizice, cetateni romani sau straini, care au capacitate de munca si desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un imputernicit al acestuia, contra unei remuneratii.

Actul normativ care reglementeaza activitatea acestora este Legea nr. 52 din 15 aprilie 2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Raportul de munca dintre zilier si beneficiar sau un imputernicit al acestuia se stabileste prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea, in forma scrisa, a unui contract individual de munca.

Restrictii de varsta:

– Persoana poate desfasura activitati ca zilier numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani.

– Prin exceptie, minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani pot desfasura activitate ca zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.

Important! Lucratorii minori, respectiv minorii in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani, desfasoara, ca zilieri, numai activitati potrivite cu dezvoltarea lor fizica si cu aptitudinile de care dau dovada, daca astfel nu le sunt incalcate dreptul la dezvoltare fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, dreptul la educatie si nu le este periclitata starea de sanatate.

Registrul zilierilor:

Beneficiarii trebuie sa respecte obligatia de a infiinta, completa si transmite la inspectoratul teritorial de munca registrul electronic de evidenta a zilierilor.

Restrictii legate de durata muncii:

– Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.

– Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore.

– Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar sau un imputernicit al acestuia pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice, precum si in activitatile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, al institutelor, centrelor si statiilor de cercetare-dezvoltare aflate in subordinea sa si al institutelor nationale, al institutiilor de invatamant agricol si silvic; in cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

– Beneficiarul sau un imputernicit al acestuia nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier. Daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare decat cea prevazuta anterior, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada determinata.

Restrictii legate de domeniul de activitate in ce priveste munca cu zilieri:

Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:

– agricultura, vanatoare si servicii anexe – diviziunea 01;

– silvicultura, cu exceptia exploatarii forestiere – diviziunea 02;

– pescuit si acvacultura – diviziunea 03;

– activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor – grupa 823;

– publicitate – grupa 731;

– activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste – clasa 7220 (sapaturi arheologice);

– cresterea materialului saditor – cresterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operatiuni de ingrijire/curatare a pomilor, activitati ale pepinierelor, cu exceptia celor pentru arbori de padure – clasa 0130;

– activitati de interpretare artistica – spectacole – clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica – spectacole – clasa 9002, activitati de gestionare a salilor de spectacole – clasa 9004 si tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea sa – clasa 5520;

– cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale – clasa 0149;

– activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621;

– activitati de intretinere peisagistica – plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare, precum si intretinerea spatiilor verzi din domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale – clasa 8130;

– restaurante – clasa 5610;

– baruri si alte activitati de servire a bauturilor – clasa 5630;

– activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale – clasa 9104;

– hoteluri si alte facilitati de cazare – diviziunea 55; facilitati de cazare similare – clasa 5510; facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata – clasa 5520 – tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea acestuia;

– facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata – clasa 5520 – cabane;

– activitati ale bazelor sportive – clasa 9311;

– activitati ale cluburilor sportive – clasa 9312;

– activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice – clasa 7320.

Remuneratia zilierului:

Zilierul are dreptul la o remuneratie pentru activitatea desfasurata, care se stabileste prin negociere directa intre parti. Valoarea remuneratiei brute pe ora nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara garantat pentru o ora de munca si se plateste fie la sfarsitul fiecarei zile de lucru, fie la sfarsitul saptamanii. Dovada platii remuneratiei se face prin semnatura zilierului in registru.

Clarificari privind taxele datorate de zilieri:

Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri se datoreaza contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, conferind zilierului calitatea de asigurat in sistemul respectiv. Activitatea desfasurata nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate. Acesta se poate asigura optional in sistemul public de sanatate. De asemenea, nu ii confera zilierului nici calitatea de asigurat in sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. In situatia producerii unui accident de munca sau boala profesionala, beneficiarul sau un imputernicit al acestuia este obligat sa asigure plata cheltuielilor aferente ingrijirilor medicale necesare.

Neconformitati identificate la controalele fiscale:

In acest domeniu, principalele neconformitati care s-au identificat la controalele realizate de ITM au fost:

– neinregistrarea si netransmiterea in registrul electronic de evidenta a zilierilor, inainte de inceperea activitatii, a fiecarei persoane care urmeaza sa presteze activitate;

– utilizarea muncii zilierilor peste timpul maxim admis de lege de 12 ore pe zi;

– depasirea perioadei de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic in care un zilier poate presta activitati pentru acelasi beneficiar;

– nerespectarea obligatiei de a inregistra in registrul electronic de evidenta a zilierilor, in ordine cronologica, toti zilierii care presteaza activitate;

– nerespectarea obligatiei de a transmite registrul electronic de evidenta a zilierilor inspectoratului teritorial de munca, zilnic, inainte de inceperea activitatii de catre fiecare zilier.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *