Ce reprezinta vechimea in munca?
Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca. Exista o exceptie de concediu fara plata care nu se scade din vechimea in munca: concediile pentru formare profesionala.
Constituie vechime in munca:
– perioada de proba
– zilele acordate drept concediu de ingrijitor: angajatorul are obligatia de a acorda concediul de ingrijitor salariatului, in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.
Ce este adeverinta de vechime?
Adeverinta de vechime este un document oficial care atesta perioada de timp in care o persoana a fost angajata intr-un anumit loc de munca sau la diferiti angajatori. Ea este eliberata de catre angajator la cererea angajatului sau la incetarea raportului de munca si este necesara pentru diverse scopuri administrative sau legale.
Obligațiile angajatorilor
Angajatorii au obligatia sa elibereze acest document in urmatoarele situatii:
– la incetarea activitatii salariatului: angajatorii au obligatia sa elibereze o adeverinta care sa ateste:
– activitatea desfasurata de acesta
– durata activitatii
– salariul
– vechimea in munca si in specialitate.
– la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat
– angajatorul este obligat sa elibereze, la cererea salariatului sau a unui fost salariat, un document care sa ateste:
– activitatea desfasurata
– durata activitatii
– salariul
– vechimea in munca, in meserie si in specialitate
Termenul de eliberare a adeverintei este de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Exceptii: daca, la momentul solicitarii adeverintei, angajatorul se afla in procedura insolventei, faliment sau lichidare, obligatia de a elibera adeverinta revine administratorului judiciar sau lichidatorului judiciar, in termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data solicitarii.
De-a lungul timpului, ca urmare a digitalizarii institutiilor, au existat variante diferite de a demonstra vechimea in munca. Pana in 31.12.2010, vechimea in munca se dovedea pe baza carnetului de munca. Angajatorii care pastrau si completau carnetele de munca trebuiau sa elibereze titularilor, in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire, cartile de munca.
In cazul pierderii carnetelor de munca, vechimea in munca se poate dovedi pe baza adeverintei de vechime solicitate fostului angajator. Daca intre timp angajatorul respectiv (din domeniul privat) si-a incetat activitatea, obligatia eliberarii adeverintei revine inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritorială a avut sediul social angajatorul, in schimbul platii unei taxe.
Adeverinta de vechime se poate utiliza pentru:
– angajare in alta companie, pentru a demonstra experienta acumulata in domeniu
– dosare pentru indemnizatii: in cazul solicitarii de indemnizatii (somaj, concedii medicale, maternitate etc.), adeverinta de vechime poate fi necesara pentru completarea datelor legate de venit.
– solicitarea de credite: unele banci sau institutii financiare pot solicita o adeverinta de vechime pentru a evalua stabilitatea profesionala si veniturile potentiale ale unei persoane.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.