Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Amanare aplicare amenzi e-factura, prorogare termen declarare trecere de la micro la profit – Cronica antreprenoriala

amenzi e-factura

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. In MOF de vineri, 29 martie 2024, s-au publicat mai multe masuri fiscale, astfel:

– s-a prelungit termenul pana la care nu se aplica amenzi la e-Factura pana la 31 mai 2024

– s-a prorogat pe data de 15 aprilie 2024 termenul pana la care se declara trecerea de la microintreprinderi la profit (D700). Cei care au comunicat organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, respectiv iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data intrarii in vigoare a prevederilor noului act normativ, depun, dupa caz, o noua declaratie de mentiuni.

– s-a publicat si noua definitie a intreprinderilor legate pe baza careia se va verifica posibilitatea incadrarii in regimul microintreprinderilor.

Potrivit noilor prevederi, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:

a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice romane;

b) persoana juridica romana care verifica conditia este detinuta de o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau, la persoana juridica romana care verifica conditia, aceasta alta persoana juridica romana are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere;

c) persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere, atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica. In situatia in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoana juridica romana, persoana juridica romana care verifica conditia cumuleaza si veniturile acestei persoane;

d) persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.

2. Din punct de vedere al impozitelor si taxelor locale, cladirile pot fi clasificate in functie de scopul in care sunt folosite. Ele se clasifica astfel: de tip rezidential, nerezidential sau mixt.

Cladirea rezidentiala este o constructie alcatuita din una sau mai multe camere cu destinatia utilizarii lor pentru locuit, care ofera dotarile si utilitatile necesare si totusi satisfice cerintele de locuit ale unei persoane sau familii. O alta caracteristica importanta a cladirii rezidentiale este faptul ca imobilul nu este folosit pentru desfasurarea unor activitati economice precum: furnizare de bunuri, servicii si lucrari pe o piata.

Sunt considerate de asemenea cladiri rezidentiale imobilele in care nu se desfasoara nicio activitate, daca destinatia aceasta reiese din autorizatia de construire.

Tipul de cladire nerezidentiala, prin diferenta, este orice tip de cladire ce nu este clasificata ca fiind rezidentiala, adica nu este destinata locuirii.

Cladirele nerezidentiale sunt reprezentate de catre cladirile folosite cu scop administrativ, de agrement, de cult, comerciale, de educatie, de cultura, financiar- bancare, industrial, de sanatate, sociale, sportive, turistice, dar si alte activitati similare, indiferent de utilizare si/sau denumire, fara ca acestea sa se incadreze in categoria cladirilor de tip rezidential.

Spatiile sau cladirile unde se inregistreaza sedii secundare si puncte de lucru sunt considerate ca sunt utilizate in scop nerezidential. De asemenea, structurile de primire turisti sunt incadrate ca fiind imobile nerezidentiale.

3. Intr-un comunicat publicat pe data de 23 martie 2024 de catre ITM, s-a anuntat o actiune fulger ce a avut loc in centrul vechi al capitalei, cu privire la munca la negru in salile de noroc si restaurant. Actiunea ce s-a desfasurat a fost efectuata pentru prevenirea si combaterea incalcarilor legislative incidente si sanctionarea faptelor de natura conventionala.

Inspectorii de munca au descoperit in urma controalelor 13 lucratori ce prestau munca nedeclarata, in urma carora s-au aplicat sanctiuni in valoare de 241.500 lei. De asemenea, in locatiile unde controlul nu s-a finalizat pe loc, chiar daca angajatorii au oferit documentatia ceruta de catre inspectori, vor fi verificate si alte aspecte care tin de aplicarea legislatiei in vigoare in domeniul relatiilor de munca.

4. Se prelungeste plafonarea RCA pana la 30 iunie 2024.

5. Regulile valabile cu privire la diurna in 2024 fac referire la doua plafoane. Plafoanele se aplica impreuna, insa in functie de incadrarea in acestea, se va determina si suma pana la care diurna reprezinta un venit neimpozabil si nesupus contributilor sociale.

Astfel, avem urmatoarele doua situatii:

  • Plafonul maxim deductibil al diurnei/zi – fiind pentru diurna interna, cu o suma maxima deductibila de 57.5 lei/zi, cu data de 1 aprilie 2023. Pentru diurna externa, suma maxima deductibila este de 2.5 ori nivelul pentru institutii publice. Asadar, diurna externa maxim deductibila este stabilita in parte pentru fiecare tara.
  • Plafonul maxim pe luna, de 3 salarii de baza potrivite locului de munca ocupat pentru salariati, iar pentru administratori este prevazut in raportul juridic de 3 remuneratii. Aplicabilitatea este atat pentru diurnele externe, cat si pentru cele interne.

Beneficiarii diurnei sunt in primul rand salariatii firmei, iar pe urma sunt administratorii firmelor. Exista totusi anumite conditii de aplicare pentru administratori in cazul diurnei, care se stabileste pe baza actului constitutiv sau a contractului de administrare, cu precizarea ca daca ei nu sunt remunerati, nici de diurna nu vor beneficia.

Diurna interna se acorda pe baza zilelor calendaristice. Delegarea cu o durata de o singura zi, dar si pentru ultima zi (in cazul unei delegatii de mai multe zile), indemnizatia se acorda doar daca durata delegarii este de cel putin 12 ore. Diurna externa este calculata diferit de cea interna, prin faptul ca perioada pentru care se acorda diurna este determinata de mijlocul de transport utilizat.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *