Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Concediul de crestere copil, indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si stimulentul de insertie

Concediul de crestere copil

Persoanele care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din:

– salarii si asimilate salariilor

– venituri din activitati independente

– venituri din drepturi de proprietate intelectuala

– venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit

Beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Calculul indemnizatiei

Indemnizatia lunara este calculata ca 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat rezultatul obtinut prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2.5 la valoarea indicatorului social de referinta. In acelasi timp, cuantumul maxim al indemnizatiei nu poate depasi suma de 8.500 lei.

In martie 2024, valoarea indicatorului social de referinta a fost majorata de la 598 de lei la 660 de lei, astfel incat indemnizatia lunara minima este de 1.650 de lei.

Cele 12 luni se pot constitui inegal din perioadele in care persoanele s-au aflat in una din urmatoarele situatii:

– au beneficiat de indemnizatie de somaj

– au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii

– au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate

– au beneficiat de concedii medicale si/sau indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatii legate de accidente de munca sau boli profesionale

– au beneficiat de pensie de invaliditate

– se afla in perioada de suspendare a muncii din diverse motive (economice, tehnologice, structurale sau similare) la initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca

– au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului

– in cazul copilului cu handicap, au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului

– au beneficiat de un concediu fara plata pentru cresterea copilului

– se incadreaza in perioada de 3 luni de la incetarea contractului de munca pe durata determinata si inceperea unui alt contract tot pe o perioada determinata

– frecventeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau postuniversitar fara intrerupere

– au calitatea de doctorandse afla in perioada finala a incheierii unei forme de invatamant universitar

– au fost trimisi in strainatate in misiune permanenta.

Stimulentul de insertie

Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:

a) in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 de lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;

b) in cuantum de 650 de lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.

Se acorda:

– pana la implinirea varstei de 3 ani de catre copil

– pana la implinirea varstei de 4 ani de catre copil, in cazul copilului cu handicap.

Pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie lunara si solicita dreptul la stimulentul de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.

Cu alte cuvinte o persoana nu poate incasa si indemnizatie de maternitate si stimulent de insertie pentru aceeasi perioada.

De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, oricare dintre persoanele carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au adoptat copilul, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de lege.

In situatia in care, intervine decesul parintelui care beneficia de concediu de crestere si de indemnizatie lunara, respectiv de stimulent de insertie, are dreptul sa beneficieze parintele supravietuitor.

Pentru fiecare dintre nasteri se cuvin concediul si indemnizatia lunara, precum si stimulentul de insertiei, unde este cazul.

In situatia in care, persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii, intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului anterior cresterii copilului.Daca in calculul indemnizatiei rezulta un cuantum mai mic decat cel primit anterior nasterii celui din urma copil, indemnizatia lunara care se acorda pentru cresterea copilului este indemnizatia primita copilului anterior.

Dreptul la indemnizatie se suspenda incepand cu ziua urmatoare in urmatoarele situatii:

– persoana beneficiara este decazuta din drepturile parintesti;

– este indepartat(a) de la exercitarea tutelii, conform legii;

– nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege pentru incredintarea copilului spre adoptie;

– nu mai indeplineste conditiile conform legii pentru mentinerea masurii de plasament;

– beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate, pentru o perioada mai mare de 30 de zile;

– copilul este internat sau abandonat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;

– beneficiarul obtine venituri supuse impozitului, iar copilul nu a implinit varsta de 2 ani sau, in cazul copiilor cu dizabilitati, varsta de 3 ani.

Pe durata in care primeste indemnizatia, persoana beneficiara are statutul de asigurat in cadrul sistemului de asigurari de sanatate, fara a plati contributia pentru asigurarile sociale de sanatate.

Important!: perioada concediului de crestere a copilului este considerata vechime in munca si in serviciu, ca si o perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *