Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Avantaje oferite de stat pentru angajatori sau angajati

avantajul angajatorilor

In functie de specificul fiecarei societati, de domeniul in care activeaza si de respectarea sau nu a anumitor conditii, legislatia romaneasca prevede cateva beneficii care pot fi atat in avantajul angajatorilor cat si al angajatilor. Iata care sunt cele mai importante:

1. Deducerea personala

Un beneficiu acordat de catre stat persoanelor care sunt angajate cu contracte individuale de munca cu un venit brut sub 3.600 lei pe luna, a caror functie de baza este in cadrul angajatorului respectiv, este asa numita deducere personala. 

Beneficiul deducerii se refera la faptul ca o parte din impozitul pe salariu pe care angajatorul oricum trebuia sa il plateasca statului, nu se va mai duce la stat, ci se va reflecta in salariul net al angajatului (salariul va creste). 

Cuantumul deducerii este diferit in functie de numarul persoanelor in intretinere (sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale caror venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar) si de valoarea venitului brut al angajatului, astfel ca se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel:

• pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;

• pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;

• pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;

• pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;

• pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus.

In vederea beneficierii de deducere personala, angajatii vor trebui sa depuna la angajatorul la care detine functia de baza o declaratie pe proprie raspundere in care sa mentioneze acest lucru precum si datele cu privire la persoanele care sunt in intretinerea sa, daca este cazul.

2. Scutirea de impozit pentru programatori

Societatile care activeaza in domeniul IT si au ca obiect de activitate unul dintre codurile CAEN: 5821; 5829; 6201; 6202; 6209 precum si daca mai sunt respectate inca cateva conditii, pot aplica pentru salariati scutirea de impozit pe veniturile de natura salariala.

Conditiile care mai trebuie respectate cumulativ, pe langa cea mentionata mai sus sunt:

• posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate mai jos; 

• postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare; 

• detin o diploma de bacalaureat, sau un document de echivalare sau recunoastere a diplomei, eliberat prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei Nationale, pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate;

• detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa; 

• angajatorul a realizat in anul precedent venituri care au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 EUR (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de BNR, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit;

• angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

3. Scutirea de impozit pentru persoanele cu handicap

Codul Fiscal prevede faptul ca persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din:

• activitati independente;

• drepturi de proprietate intelectuala;

• salarii si asimilate salariilor;

• pensii;

• activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Astfel ca, angajatorii care au angajati persoane cu handicap trebuie sa ia in calcul acest beneficiu si sa-l aplice ca atare.

4. Indemnizatia de insertie

Parintii care se afla in concediu pentru cresterea copilului de 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap si care se intoarc la munca mai devreme cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani (copil cu handicap), vor beneficia de o indemnizatie de insertie, o suma de bani lunara din partea statului. Cuantumul stimulentului de insertie in anul 2018 este de 650 lei. 

5. Angajarea somerilor si a absolventilor

Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar de la bugetul de stat, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 2.250 lei.

Pe de alta parte, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET primesc lunar de la bugetul de stat, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

In alta ordine de idei, angajatorii care incadreaza in munca someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma in cuantum de 2.250 lei.

6. Program partial – scutirea de la plata contributiilor la nivelul salariului minim

Pentru angajatii cu contracte individuale de munca cu timp partial ale caror venituri sunt sub salariul minim pe economie de 1.900 lei, angajatorii suporta diferenta de contributii sociale pana la nivelul salariului minim pe economie.

Exista insa si cateva exceptii de la regula de mai sus; angajatorii nu vor suporta diferenta de contributii sociale pana la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii care se afla in urmatoarele situatii: 

• sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare; 

• sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani; 

• sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;

• au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi / statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita intr-unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii; 

• realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara. 

Atentie! – Daca angajatii se afla intr-una dintre situatiile prezentate mai sus ca fiind o exceptie, acestia trebuie sa aduca angajatorului documente care sa justifice incadrarea in categorie.

 

 

 

 

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

8 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *