In conformitate cu prevederile fiscale din Romania, atunci cand se efectueaza transportul de bunuri cu risc fiscal pe teritoriul tarii, este necesara transmiterea unei notificari catre S.P.V. (Spatiul Privat Virtual). Pentru a putea incepe transportul, notificarea trebuie sa fie validata de ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala), care va atribui transportului un cod UIT (Cod Unic de Identificare al Transportului). Discutam in seria de 3 articole dedicate e-Transport despre particularitatile acestei prevederi.
In cadrul sistemului RO e-Transport sunt monitorizate operatiunile realizate de catre importatorii, distribuitorii si exportatorii de bunuri considerate cu risc fiscal. Haideti sa ne amintim in cele ce urmeaza care sunt aceste bunuri.
Astfel, conform Ordinului 802/29.04.2022, sistemul RO e-Transport vizeaza urmatoarele categorii de bunuri:
Legumele, plantele, radacinile si tuberculii alimentari, precum si alte plante comestibile avand codurile NC cuprinse intre 0701 si 0714 inclusiv.
Fructele comestibile, cojile de citrice si cele de pepeni ce au codurile NC cuprinse intre 0801 si 0814 inclusiv.
Apele, inclusiv cele minerale naturale sau artificiale, precum si cele gazeificate ce nu au in compozitia lor zahar si nici alti indulcitori sau aromatizanti – NC 2201-2202
Bauturile, inclusive cele alcoolice, precum si otetul ce au codurile NC intre 2203 si 2208 inclusiv.
Nisipurile naturale de orice fel, precum si prundisul, pietrisul, pietrele concasate si alte materiale ce au codurile NC 2505 si 2517.
Imbracamintea si accesoriile de imbracaminte tricotate sau crosetate ce se incadreaza la codurile NC cuprinse intre 6101 si 6117 inclusiv.
Imbracamintea si accesoriile de imbracaminte, cu exceptia celor tricotate sau crosetate ce au codurile NC de la 6201 si pana la 6212 inclusiv, precum si de la 6214 si pana la 6217 inclusiv.
Incaltamintea, ghetrele si articolele similare acestora, precum si partile acestora si incadrate la codurile NC intre 6401 si 6405 inclusiv.
Fonta, fierul si otelul, avand codurile NC 7213 si 7214.
ATENTIE!
Atunci cand sunt transportate atat bunuri considerate cu risc fiscal ridicat, cat si alte bunuri ce nu fac parte din categoriile mentionate mai sus, obligatia declararii in RO e-Transport a datelor privind transportul se aplica tuturor bunurile ce fac obiectul acestuia.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.