Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Cat de indatorata este firma ta? Cum calculezi gradul de indatorare?

datorii_firma

Gradul de indatorare al unei firme este un indicator financiar important la care se uita atent bancile atunci cand le soliciti un credit. Este un indicator de risc. Cu cat gradul de indatorare al firmei tale este mai ridicat, cu atat bancile vor fi mai rezervate in privinta aprobarii creditelor. Orice firma activa are nevoie de finantare, pe care o poate face fie din surse proprii, fie din surse externe.

Sursele proprii sunt capitalurile proprii iar sursele externe sunt credite bancare, fonduri nerambursabile, subventii. Capitalurile proprii reflecta dreptul actionarilor asupra activelor firmei, dupa deducerea tuturor datoriilor. Aceasta nseamna practic ce le-ar ramane efectiv asociatilor n cazul lichidarii firmei, dupa valorificarea tuturor activelor si achitarea tuturor datoriilor. Capitalurile proprii contin pe langa capitalul social,  urmatoarele elemente:  primele de capital, rezervele firmei, rezultatul exercitiului financiar curent si al exercitiilor precedente.

Indicatorul reflecta care este masura in care activitatea se poate autofinanta si cat de expusa este raportat la sursele externe de finantare. Gradul de indatorare(GI) se determina astfel: GI = Datorii totale/Capital propriu.

Exemplu

O firma are o linie de credit de 500.000 lei, un credit pe termen lung de 1.700.000 lei si o datorie aferenta unui leasing in suma de 200.000 lei. Firma are un capital propriu de 800.000 lei. Gradul de indatorare = (500.000 lei + 1.700.000 lei + 200.000 lei ) / 800.000 lei = 3. Aceasta inseamna ca pentru fiecare leu de capital propriu, firma are 3 lei datorie.

Un raport bun datorii/capitaluri proprii este undeva intre 1 si 1.5, dar acest lucru depinde de sectorul in care firma opereaza. Companiile de productie vor avea de regula un grad mai ridicat de indatorare decat companiile de servicii, fiindca au nevoie sa finanteze utilaje de productie, spatii unde sa isi deruleze activitatea etc.

Analiza gradului de indatorare este utila atat pentru parteneri externi cat si pentru utilizatorii interni ai informatiei. Un nivel ridicat al gradului de indatorare nu inseamna in toate cazurile ca firma se afla intr-o situatie financiara precara. De exemplu, companiile aflate intr-o situatie de monopol, adesea pot opera un grad mai ridicat de indatorare, datorita pozitiei lor favorizante, care le aduce un risc mai mic de a avea dificultati financiare.

Tot cu un grad mai ridicat de indatorare sunt companiile care utilizeaza mijloace fixe scumpe pentru ca acestea se finanteaza cel mai adesea cu credit. Gradul de indatorare trebuie urmarit:

  • in evolutie de la o perioada la alta dar si
  • comparativ cu alte firme din aceeasi industrie

Presupunem ca avem un grad de indatorare de 0.5. Desi acest indicator arata ca datoriile totale sunt mult mai mici comparativ cu capitalurile proprii, este mult mai semnificativ sa fie comparat cu cifrele altei companii din aceeasi industrie. De exemplu, daca media din sectorul respectiv este 0.7 iar principalul concurent are 0.10, un grad de 0.5 arata ca firma noastra se descurca bine in respectiva industrie, comparativ cu restul.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *