Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Ce este internshipul ? Avantaje, restrictii, remuneratie

internship

Un internship este o forma de experienta practica, de obicei temporara, pe care o persoana o desfasoara intr-o companie sau organizatie pentru a dobandi cunostinte si abilitati intr-un anumit domeniu profesional.

Internshipurile sunt frecvent destinate studentilor sau absolventilor care doresc sa obtina experienta in cariera lor viitoare. Acestea pot fi remunerate sau neremunerate si pot varia in durata, de la cateva saptamani la cateva luni.

In Romania, aceasta activitate este reglementata prin Legea nr. 176 din 17 iulie 2018 privind internshipul.

Avantajele unui internship:

– experienta practica: internshipul ofera oportunitatea de a aplica cunostintele teoretice dobandite in cadrul studiilor intr-un mediu real de lucru, fapt important pentru dezvoltarea profesionala.

– dezvoltarea abilitatilor: participarea la un internship permite dezvoltarea unor abilitati esentiale, cum ar fi comunicarea, lucrul in echipa, gestionarea timpului si rezolvarea problemelor.

– imbunatatirea CV-ului: o experienta de internship adauga valoare CV-ului si poate face diferenta in procesul de angajare, demonstrand angajatorilor potentiali ca ai experienta relevanta si esti motivat sa inveti.

– posibilitatea de angajare: in multe cazuri, companiile angajeaza internii dupa finalizarea programului, daca acestia demonstreaza competente si adaptabilitate.

– flexibilitate: majoritatea internshipurilor sunt temporare si flexibile.

Restrictii

– participantii la un program de intership trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani.

– in functie de numarul de salariati, organizatia-gazda poate incheia in mod simultan contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total al salariatilor.

– in functie de numarul de salariati, organizatia-gazda poate incheia in mod simultan contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total al salariatilor. Prin exceptie, organizatia-gazda care are incadrati cel mult 20 salariati poate incheia simultan cel mult doua contracte de internship. Daca suma rezultata in urma aplicarii procentului de 5% are doua zecimale, numarul programelor de internship pe care organizatia-gazda le poate desfasura se va calcula prin rotunjire la numarul intreg mai mare, daca prima zecimala este egala sau mai mare cu 5.

– programele de internship se pot organiza oricand in decursul unei perioade neintrerupte de 12 luni. Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.

– intre intern si societate se poate incheia un singur contract de internship. Ca exceptie, se pot incheia mai multe contracte de internship, cu conditia ca acestea sa fie pentru programe de internship diferite, iar durata cumulata a acestora sa nu fie mai mare de 6 luni.

– durata timpului de munca pentru un intern, conform contractului de internship, nu poate depasi 40 de ore pe saptamana. Pentru internii sub 18 ani, timpul de munca este limitat la maximum 30 de ore pe saptamana, cu o limita zilnica de 6 ore. Este interzisa efectuarea de ore suplimentare peste aceste durate mentionate anterior.

Remuneratia internului

Legislatia din Romania prevede ca internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship.

Valoarea acestei indemnizatii trebuie sa fie egala cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.

Obligatiile societatii care organizeaza intershipul

Organizatia-gazda are cateva obligatii legale ce decurg din aceasta activitate:

– sa tina evidenta timpului in care internul isi desfasoara activitatea specifica din cadrul programului de internship, precum si obligatia de a prezenta aceasta situatie organelor de control ori de cate ori este solicitat acest lucru.

– sa inmaneze internului, anterior inceperii activitatii, un exemplar din contractul de internship;

– sa plateasca internului indemnizatia pentru internship, conform contractului de internship;

– sa elibereze internului, la sfarsitul programului de internship, certificatul de internship;

– sa nu foloseasca internul pentru desfasurarea altor activitati decat cele prevazute in contractul de internship si fisa de internship;

– sa asigure pe parcursul desfasurarii programului de internship conditiile de securitate si sanatate in munca;

– sa puna la dispozitia organelor de control contractul de internship, fisa de internship, precum si documentele de evidenta a activitatii prestate de intern, inclusiv dovada acordarii indemnizatiei pentru internship.

Declararea contractelor de intership se realizeaza pe site-ul ANOFM la adresa: https://internship.anofm.ro/

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *