In ultima perioada au avut loc mai multe modificari legislative ce vizeaza transformarea digitala progresiva atat a interactiunilor contribuabililor cu ANAF si cu alte institutii ale statului, cat si a celor dintre contribuabili.
Ca urmare a schimbarilor, au aparut foarte multe intrebari la care incercam sa raspundem punctual mai jos:
De ce ai nevoie de semnatura electronica calificata pentru Spatiul Privat Virtual?
Este nevoie de semnatura digitala calificata pentru depunerea documentelor la ANAF, care de la 1 martie 2022 se realizeaza doar electronic pentru anumiti contribuabili – in cadrul a ceea ce a reprezentat o prima etapa a programului national RO e-Factura si de la 1 iulie pentru alte categorii, intr-o a doua etapa a aceluiasi program.
In vederea realizarii acestui lucru, este necesara crearea unui cont de utilizator in SPV folosind un certificat calificat de semnatura electronica, emis de un prestator calificat de servicii de incredere. Te invitam sa urmaresti un tutorial video foarte util aici, realizat de echipa certSIGN.
Este vizata emiterea facturilor de catre:
- comerciantii de produse cu risc fiscal ridicat in relatia B2B
- companiile care accepta voucherele de vacanta
- agentii economici care desfasoara activitati comerciale in relatia B2G
Care sunt pasii pentru accesarea serviciului RO e-Factura?
Pasul 1. Obtinerea unui certificat calificat pentru semnatura electronica, in vederea inrolarii in SPV.
Acesta poate fi obtinut 100% online, simplu si rapid si poate fi stocat fie pe token, fie In cloud. Pentru aceasta sunt necesare doar cartea de identitate valabila, un dispozitiv cu microfon si camera web functionale si un card pentru plata online.
Pasul 2. Inrolarea/accesarea SPV cu ajutorul certificatului obtinut la pasul 1.
Pasul 3. Completarea din SPV a cererii privind Inregistrarea in Registrul RO e-Factura.
De unde se poate obtine certificatul digital de semnatura electronica calificata?
Certificatul digital calificat se poate obtine de la un prestator de servicii de incredere calificat, acreditat conform cerintelor regulamentului eIDAS.
Partenerul nostru certSIGN va pune la dispozitie certificate digitale calificate de semnatura electronica pe token sau in cloud, cu valabilitate de 1, 2 sau 3 ani, ambele tipuri putand fi utilizate pentru toate serviciile online ANAF, inclusiv SPV sau pur si simplu pentru semnarea cu valoare legala a documentelor de orice fel.
Ce tip de certificat digital sa aleg – pe token sau la distanta?
CERTIFICAT ELECTRONIC CALIFICAT STOCAT PE TOKEN
- valoare legala
- certificat calificat pe dispozitiv criptografic
- utilizare doar pe desktop (PC, laptop)
- drivere speciale de instalat
CERTIFICAT ELECTRONIC CALIFICAT STOCAT IN CLOUD
- valoare legala
- certificat calificat in cloud
- mobilitate crescuta: utilizare pe orice tip de dispozitiv (smartphone, tableta, PC, laptop)
- aplicatie online pentru semnarea documentelor folosind certificatul in cloud
- nu necesita instalarea de drivere speciale
- cost redus comparativ cu semnatura electronica cu token
Indiferent de mediul de stocare a certificatului digital – dispozitiv criptografic sau in cloud – semnatura electronica calificata poate fi obtinuta 100% online, prin identificare video la distanta echivalenta cu prezenta fizica. Acest proces complet digital poate fi parcurs de oriunde, fara deplasari suplimentare si hartii de depus.
Unde mai poti folosi certificatul digital de semnatura electronica?
Pe langa folosirea certificatului calificat pentru inregistrarea in SPV (creare cont) si in serviciul Ro e-Factura, certificatul calificat poate fi utilizat si in alte aplicatii.
Acest lucru inseamna ca acelasi certificat calificat poate fi utilizat in aplicatii ERP/aplicatii de facturare precum SmartBill pentru autentificarea utilizatorilor in sistemul SPV (aplicatia SmartBill fiind deja conectata cu SPV si implicit Ro e-Factura), dar si pentru semnarea electronica cu valoare legala a documentelor precum contracte, acte aditionale sau in HR (dosare electronice ale angajatilor, semnarea contractelor de munca si a actelor aditionale, cereri de concediu etc.), precum si in cadrul altor procese specifice fiecarui domeniu de business.
Articol realizat impreuna cu Echipa certSIGN.
Buna ziua! Am cateva intrebari: 1. Eu am PFA in domeniul ingineriei si sunt inscris de cativa ani in SPV. Am depus ani la rand Declaratia Unica cu semnatura electronica generata de calculator si acceptata de ANAF. Se poate folosi aceasta semnatura pentru e-Factura? 2. In cazul in care nu, cum pot achizitiona din moment ce nu am dispozitiv cu microfon si camera web? Mentionez ca sunt din Tg. Mures.
Buna ziua Mircea,
Semnatura pe care o detineti este suficienta pentru a putea transmite e-factura.
Mult succes!
Bună ziua, pot utiliza semnătura electronică de pe iPhone, fără Toking? Mulțumesc
Buna ziua Eugen,
Stim ca exista si certificat digital fara token (gazduit in cloud) dar pentru a verifica daca functioneaza si pe Iphone va recomandam sa contactati furnizorul certificatului digital.
Mult succes!