Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Concediul de odihna, zile libere sarbatori legale, concediul de formare profesionala

concediul de odihna

Concediul de odihna

Concediul de odihna platit este un drept garantat tuturor salariatilor si nu poate sa formeze obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare.

Durata efectiva a concediului se stabileste prin contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.

Persoanele salariate care lucreaza in conditii grele de munca, vatamatoare sau periculoase, persoanele nevazatoare, cu handicap si tinerii cu varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Nu se includ in zilele de concediu de odihna anual:

– sarbatorile legale in care nu se lucreaza

– zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil

– perioadele de incapacitate temporara de munca

– concediul de maternitate

– concediul paternal

– concediul de risc maternal

– concediul pentru ingrijirea copilului bolnav

– concediul de ingrijitor si

– perioada absentei de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

Important! In cazul in care incapacitatea temporara de munca, concediul maternal, concediul de risc sau concediul de ingrijire a copilului bolnav survine in timpul efectuarii concediului anual de odihna, concediul se intrerupe, iar salariatul va beneficia de restul zilelor de concediu anual de odihna dupa ce situatia de incapacitate temporara de munca inceteaza.

Zilele de sarbatoare legala

Potrivit legislatiei actuale, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

– 1 si 2 ianuarie;

– 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;

– 7 ianuarie – Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;

– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;

– prima si a doua zi de Pasti;

– 1 mai;

– 1 iunie;

– prima si a doua zi de Rusalii;

– Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;

– 1 decembrie;

– prima si a doua zi de Craciun;

– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Reportarea concediului de odihna neefectuat

Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia în care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

Indemnizatia de concediu de odihna

Pe intreaga perioada a concediului de odihna, salariatul va beneficia de o indemnizatie de concediu care nu poate sa fie mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva prevazuta in contract.
Indemnizatia de concediu de odihna reflecta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care se va efectua concediul, si multiplicata cu numarul zilelor de concediu.

Acesta indemnizatie va fi platita de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea salariatului in concediu.

Concediul pentru formarea profesionala

La cerere, salariatii au dreptul sa beneficieze de concedii pentru formare profesionala. Aceste concedii pentru formarea profesionala se pot acorda fie cu plata, fie fara plata.

Concediul pentru formarea profesionala fara plata se acorda prin solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care o urmeaza salariatul din initiativa sa. De asemenea, angajatorul poate sa respinga salariatului solicitarea facuta, daca absenta acestuia ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Pentru concediul fara plata, cererea pentru formarea profesionala trebuie sa fie transmisa angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acesteia, unde se precizeaza data inceperii stagiului de formare, domeniul si durata desfasurarii, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.

Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala poate fi realizata in cursul unui an calendaristic si fractionat.
Daca angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui angajat la formarea profesionala, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala platit de catre angajator pe o perioada de pana la 10 zile lucratoare sau pana la 80 de ore.

Durata unui concediu pentru formarea profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual. Aceasta este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite ale salariatului, altele decat salariul.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *