Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Contractul colectiv de munca – ce ar trebui sa cunoasca angajatorii?

Contracte

Spre deosebire de contractul individual de munca, contractul colectiv de munca este o conventie incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Daca contractul individual de munca este obligatoriu la angajare, pentru fiecare angajat in parte, contractul colectiv de munca este obligatoriu de intocmit doar de catre societatile care au incadrati in munca un numar de cel putin 21 de salariati.

La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere. Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.

Care este procedura de intocmire a contractului individual de munca?

  1. salariatii trebuie sa isi aleaga un reprezentant/mai multi reprezentanti in conformitate cu prevederile Codului Muncii.
  2. angajatorul trebuie sa invite la negociere (invitatie cu data/ora intalnirii) reprezentatul/reprezentantii salariatilor alesi de adunarea generala a salariatilor (daca societatea nu are sindicat).
  3. la sedintele de negociere trebuie incheiate procese-verbale care vor cuprinde informatii cu privire la negocierile care au avut loc, acestea trebuie semnate de reprezentantii mandatati ai partilor.
  4. durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
  5. daca partile ajung la o intelegere, se semneaza contractul colectiv de munca de partile semnatare iar daca partile nu se inteleg, contractul colectiv de munca nu se semneaza.

Important va fi faptul ca angajatorul a luat initiativa de negociere a contractului colectiv de munca si ca si-a respectat obligatia intervenita ca urmare a ajungerii/depasirii numarului de 21 de salariati.

Practic, nu exista obligatia incheierii unui contract colectiv ci numai obligatia negocierii acestuia. Daca scopul este doar de respectare a negocierii CCM si partile nu se inteleg, atunci se va incheia un proces-verbal prin care se stabileste ca salariatii nu doresc negocierea CCM.

Bine de stiut

  • contractul colectiv de munca se incheie pe perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 de luni.
  • contractul colectiv de munca se incheie in forma scrisa si se inregistreaza: nivel de unitate – la Inspectoratul Teritorial de Munca; la nivelul grupurilor de unitati si sectoarelor de activitate – la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
  • orice modificare adusa contractului colectiv de munca trebuie sa aiba la baza un act aditional.
  • contractul colectiv de munca inceteaza la implinirea termenului sau la terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat, la data dizolvarii sau lichidarii judiciare a unitatii sau prin cazul partilor.
  • angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca.

Atentie! Entitatile care au depasit numarul de 21 de angajati in starea de alerta au avut posibilitatea sa amane procedura de efectuare a contracactului colectiv de munca pana la iesirea din starea de alerta. Astfel ca, incepand cu data de 08 martie 2022 starea de alerta a incetat iar aceste entitati au obligatia de a incepe procedura de intocmire a contractului colectiv de munca intr-un termen de 45 de zile de la finalizarea starii de alerta.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *