Legislatia romaneasca le permite angajatorilor sa incheie pentru viitorii angajati ai companiei atat contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata cat si contracte individuale de munca pe perioada determinata, insa acestea din urma doar in anumite situatii.
In mod normal, un contract individual de munca se va incheia pe perioada nedeterminata, insa exista si exceptii in care contractul poate fi incheiat pe perioada determinata.
Poti incheia contracte individuale de munca pe perioada determinata doar in urmatoarele situatii:
? inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
? cresterea si / sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
? desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
? in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
? angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
? ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
? angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
? in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
Daca te incadrezi in una dintre situatiile mai sus mentionate, atunci trebuie sa stii faptul ca CIM-ul pe perioada determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.
Durata acestuia se poate prelungi dupa expirarea termenului initial, insa doar cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau a unei lucrari.
Un alt lucru important de retinut este faptul ca, un contract pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni iar intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
Contractele pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
In situatia in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata, in calitate de angajator esti obligat sa-ti informezi salariatii in legatura cu locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asiguri accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.
In ceea ce priveste perioada de proba, daca intocmesti contract individual de munca pe perioada determinata, atunci poti supune salariatul unei perioade de proba de maxim:
? 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
? 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
? 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
? 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
Indiferent ca vorbim despre contract individual de munca inregistrat pe perioada nedeterminata sau contract individual de munca inregistrat pe perioada determinata, pentru ambele forme, se accepta programele de munca cu fractiune de norma, cu timp partial de munca.
Pe scurt, putem concluziona faptul ca:
? de regula angajatorii intocmesc contracte de munca pe perioada nedeterminata;
? exista situatii in care legislatia le permite angajatorilor sa inregistreze si contracte pe perioada determinata;
? pentru ambele forme de contracte se accepta programele de munca cu timp partial;
? in CIM-ul inregistrat pe perioada determinata se va preciza in mod expres care este durata pentru care s-a incheiat;
? un contract pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni;
? intre celeasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 CIM-uri pe durata determinata;
? perioada de proba pentru contractele pe perioada nedeterminata este de maxim 90 de zile calendaristice (functie de executie) si maxim 120 de zile calendaristice (functie de conducere) iar pentru contractele pe perioada determinata, perioada de proba difera in functie de durata pentru care contractul a fost incheiat.