Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Nereguli regasite la controalele ANAF, munca de noapte, concediul de maternitate – Cronica antreprenoriala

controale anaf

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1.ANAF a enumerat intr-un comunicat publicat pe data de 14 iunie 2024 o lista cu principalele deficiente constatate la controalele fiscale realizate pe parcursul semestrului II al anului 2023.

Acestea sunt:

a) evidentierea in actele contabile sau in alte documente legale, a unor cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale sau evidentierea altor operatiuni fictive in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale


b) nu s-a evidentiat, in tot sau in parte, in actele contabile sau in alte documente legale, operatiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale


c) au fost inregistrate livrari fictive (facturi emise) catre societati care nu recunosc achizitia ori au fost emise bonuri fiscale pentru livrari nereale, aceste operatiuni fictive fiind efectuate cu scopul de a disimula valoarea reala a bunurilor comercializate, in fapt bunurile fiind comercializate la o valoare mai mare decat cea inscrisa in documente (facturi, bonuri fiscale), catre beneficiari a caror identitate este disimulata.


d) societati inregistrate in scopuri de TVA, emit facturi in baza carora alte societati (aparent clienti) isi deduc TVA, fara ca emitentul sa isi indeplineasca obligatiile declarative si/sau de plata.

Faptele pentru care au fost aplicate principalele sanctiuni au fost:

– neconectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la ANAF

– neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale

– neemiterea de bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amanuntul sau serviciile prestate direct catre populatie

– neintocmirea de documente justificative pentru sumele introduse/extrase din unitatile de vanzare

– nerespectarea reglementarilor cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative

– nedeclararea in Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat sau declararea incorecta a acestora

– nerespectarea disciplinei financiare

– nerespectarea cotelor de adaos comercial prevazute la art. 3 alin. (1) si (1.1) din OUG nr. 67/2023, de catre procesatori, distribuitori sau comercianti la vanzarea cu amanuntul si cash&carry

2.Munca de noapte este activitatea desfasurata de catre salariati in intervalul orar 22:00 – 6:00.

Salariatul de noapte este salariatul al carui program de lucru include cel putin trei ore in intervalul 22:00 – 6:00 sau cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Prin exceptie de la prevederile Codului muncii, art. 3 alin. (1) lit. i) din HG 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, stabileste ca timpul de noapte reprezinta o perioada de cel putin 4 ore, cuprinsa intre orele 00,00 si 07,00.

Pentru a compensa munca de noapte, exista doua posibilitati: salariatul de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.

Este important de mentionat ca salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte urmeaza sa fie supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si ulterior, periodic, iar pe baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional, medicul de medicina muncii se va pronunta cu privire la aptitudinea lucratorului de a presta activitate de noapte.

3. In Romania, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni :

– venituri din salarii si asimilate salariilor

– venituri din activitati independente

– venituri din drepturi de proprietate intelectuala

– venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

– supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Valoarea indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Exista un minim si un maxim: valoarea minima nu poate fi mai mica decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.

4.Legea societatilor comerciale prevede cateva aspecte importante pentru inmatricularea si functionarea SRL-urilor:

– capitalul social al unei societati cu raspundere limitata se divide in parti sociale egale

– in societatea cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50

– aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate

– aporturile in natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic. Ele sunt admise la toate formele de societate si sunt varsate prin – transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare.

5.Un indicator important pentru orice societate este capitalul propriu.

Acesta reprezinta suma care revine asociatilor in caz de lichidare, dupa valorificarea tuturor activelor si plata datoriilor.

Capitalurile proprii cuprind:

– aporturile de capital

– primele de capital

– rezervele

– rezultatul reportat

– rezultatul exercitiului financiar.

Care este importanta acestui indicator?

Capitalul propriu este verificat adesea de catre banci, in stabilirea deciziei de finantare. Este un indicator care arata capacitatea societatilor de a face crizelor.

De asemenea, Fiscul acorda anumite bonificatii pentru societatile care au un capital propriu pozitiv si/sau in crestere. Aceste bonificatii se aplica pana in anul 2025 inclusiv.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *