In vederea desfasurarii activitatilor zilnice ale unei societati, exista momente cand aceasta se poate confrunta cu lipsa de lichiditati din diferite motive:
• fie pentru ca este imediat dupa infiintare iar procesele de prestare de servicii / vanzarea de bunuri si facturarea inca nu au inceput;
• fie pentru ca pe parcursul desfasurarii activitatilor, clientii nu isi respecta termenele de plata inscrise pe facturi;
• fie pentru ca pur si simplu pe parcursul desfasurarii activitatilor, s-a creat un cash-flow dezastruos iar imbunatatirea situatiei ar necesita mai mult timp.
Pentru ca societatea sa nu ramana blocata de problema lipsei de disponibilitati banesti si sa se continue activitatile, o solutie potrivita ar fi ca administratorii / asociatii societatii sa crediteze entitatea (imprumute) temporar din banii proprii.
Inainte ca administratorii / asociatii sa crediteze societatea, este nevoie de intocmirea unui contract de creditare societate (contract de imprumut), pentru a se putea justifica provenienta lichiditatilor aduse in societate de catre administratori / asociati.
Administratorii / asociatii care crediteaza entitatea pot percepe pentru suma imprumutata si o dobanda care se va mentiona in contractul de creditare la sectiunea „Obiectul contractului” impreuna cu valoarea sumei imprumutate. Dobanda in astfel de contract este optionala si ramane la latitudinea persoanei care acorda imprumutul daca o percepe sau nu.
Sumele incasate se vor inregistra in contabilitate in baza documentelor justificative, respectiv:
• dispozitie de incasare catre casierie (incasari in numerar);
• extras de cont bancar (incasari prin banca).
In ceea ce priveste restituirea sumei imprumutate, aceasta se poate achita fie prin virament bancar, fie in numerar, insa cu respectarea prevederilor Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare.
De aceea, nu uita sa tii cont de urmatoarele doua aspecte:
• Art. 4 alin. (1) al acestei legi precizeaza ca operatiunile de incasari in numerar efectuate de persoanele juridice, de la persoane fizice, reprezentand primiri de imprumuturi se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.
• La alin (4) al aceluiasi articol se precizeaza ca operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele juridice catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana.
La baza fiecarei plati reprezentand restituire de creditare societate catre administratori/asociati trebuie sa existe cate un contract aferent imprumutului efectuat.
Ce note contabile trebuie inregistrate in cazul creditarii societatii?
• Inregistrarea creditarii societatii (virarea sumei in contul societatii):
5121 /5311 „Conturi la banci in lei” / ”Casa in lei” = 4551 „Actionari/Asociati – conturi curente”
• Inregistrarea restituirii imprumutului:
4551 „Actionari/Asociati – conturi curente” = 5121/5311 „Conturi la banci in lei” / ”Casa in lei”
• Inregistrarea lunara a dobanzii (daca este cazul):
666 „Cheltuieli privind dobanzile” = 5121/5311 „Conturi la banci in lei” / ”Casa in lei”
Daca tot s-au discutat mai sus aspectele legate de creditarea societatii de catre administratori / asociati, apar frecvent intrebari cu privire la posibilitatea acordarii de imprumuturi (creditari) din partea societatii catre administratori / asociati – este sau nu permis acest lucru ?
Ei bine, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, in capitolul care priveste societatile pe actiuni se prevede ca este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor sau a directorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
• acordarea de imprumuturi administratorilor sau directorilor;
• acordarea de avantaje financiare administratorilor sau directorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
• garantarea, directa sau indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor sau directorilor, concomitenta sau ulterioara acordarii imprumutului;
• garantarea, directa sau indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori sau directori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
• dobandirea cu titlu oneros sau plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor sau directorilor ori o alta prestatie personala a acestora.
Exceptie:
Prevederile de mai sus nu se aplica:
• in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 euro;
• in cazul in care operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile persoanelor mentionate la aliniatele de mai sus decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane.
Buna ziua,
Am creditat firma cu aprox 15.000 EUR (in valuta) din care s-au achizitionat 2 bunuri in vederea revanzarii. Intre timp a aparut un anume context in urma caruia trebuie sa inchid / lichidez si sa radiez firma. Intrebarea mea este: recuperarea creditului acordat societatii in calitate de asociati (eu si fratele meu) se poate face si prin compensare ? Adica sa treaca in proprietatea noastra cele 2 bunuri astfel stingandu-se creditul acordat firmei fara alte taxe de dat la stat ? Exista posibilitatea aceasta ? Sau care ar fi pasii ?
Sau transferul din patrimoniul societatii catre asociati constituie o livrare de bunuri impozabila din punct de vedere TVA si impozit pe venit ? In caz afirmativ, transferul, fiind considerat livrare(vanzare) trebuie sa se faca la un pret peste costul de achizitie ? Inteleg ca OUG 99/2000 interzic vanzarea produselor sub pretul de achizitie in astfel de cazuri. Insa este valabil si in acest caz de restituire a imprumutului acordat de asociati firmei ? Pentru ca nu mi se pare in regula sa platesc TVA / impozit pentru banii creditati firmei.
Multumesc anticipat pentru raspuns !
Buna ziua,
Venitul generat de iesirea din gestiune a bunurilor respective va trebui reflectat la valoarea de piata care poate sa difere de suma de 15.000 EUR. In cazul autoturismelor, mai ales in situatia in care deja au inregistrat un anumit grad de uzura, este foarte probabil ca aceasta suma sa fie mai mica. Asadar, va trebui stabilita in primul rand valoarea de piata.
La iesirea din gestiune (repartizarea bunurilor catre asociati) se vor respecta prevederile AGA si ale statutului firmei dumneavoastra, dar veti inregistra un venit care este impozabil.
In plus, conform art. 270 alin. (5) din Codul fiscal, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. Daca ati dedus TVA la achizitia masinii va trebui sa colectati acum TVA.
Acestea sunt aspectele cu privire la TVA si impozit pe venit.
In ce priveste compensarea sumelor ? de incasat si de primit de la societate, consideram ca aici exista posibilitatea efectuarii unei compensari ? va trebui sa mentionati acest lucru intr-un proces verbal de compensare in care sa fie mentionate tranzactiile si suma care se compenseaza (cea mai mica).
Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.
Zi frumoasa!
„… constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. Daca ati dedus TVA la achizitia masinii va trebui sa colectati acum TVA.”
Achizitiile au fost intracomunitare, cu TVA = 0, adica nu am colectat TVA la achizitie, deci nu aveam ce sa deduc total / partial. In acest caz mai sunt obligat sa colectez TVA, avand in vedere ca discutam de o distribuire a unui bun catre asociatul care a invetit banii pentru achizitia acelui bun ? Exista vreo posibilitate legala, ca in situatia asta sa nu dau TVA la stat ? Impozitul inteleg ca oricum se plateste la stat…
Buna ziua,
Acest lucru inseamna ca ati inregistrat atat TVA deductibila, cat si colectata. In opinia noastra, aveti obligatia de a colecta TVA. Nu cunoastem o modalitate de a evita acest lucru.
Zi frumoasa!
Trebuie sa intocmiti un contract de dare in plata la notar si puteti compensa valoarea bunurilor cu imprumutul.
Contractul de dare in plata este asimilat livrarilor de bunuri si trebuie facturat si colectat TVA.
Pentru acest lucru veti plati impozit si TVA aferent.
Bună ziua!
Am creditat firma ca și administrator cu 5000 de lei.Acum vreau sa radiez firma, ce se intampla cu creditarea,dacă nu am de unde recupera aceasta suma ?Pot sa o trec în hotărârea Aga ca și pierdere?Am obligații de plata impozit sau tva după aceasta suma ?
Buna ziua Elisabeta,
Suma creditata care nu mai poate fi recuperata de catre asociat de regula se inchide prin reluarea la venit a sumei respective, prin contul 758. Aceasta reflectare la venit genereaza un impozit de plata. TVA nu se datoreaza, operatiunea neintrand in sfera TVA.
Mult succes!
Buna ziua! A vrea sa stiu daca se mai pot recupera creditari de societate efectuate mai demult(de peste 10 ani) pentru care nu se mai gasesc contractele de creditare. Exista posibilitatea recuparii acestori bani? Multumesc,
Buna ziua,
Consideram ca aveti dreptul la restituire atata timp cand aceste datorii ale societatii sunt reflectate in contabilitate.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am achizitionat o companie de transport in anul 2017; din stituatia financiara rezulta ca fostul asociat a creditat firma cu suma de 15.000 lei. Fostul asociat neavand pretentii la acea creditarea de societate in momentul achizitiei companiei. Mai poate emite pretenti in momentul actual pentru acea creditare daca nu mai este asociat? Ce se intampla cu suma de 15.000 lei inca in contabilitate ca si veche creditare de societate?
Va multumesc,
Buna ziua Alexandru,
Consideram ca toate elementele existente in momentul achizitiei se vor transfera in sarcina dumneavoastra, fostul asociat nemaiputand emite pretentii.
Acea creditare o puteti restitui in momentul in care firma detine lichiditati.
Va recomandam sa va consultati si cu un jurist in acest sens, el v-ar putea oferi mai multe detalii.
O zi placuta!
Bun? ziua! Nu exist? un termen de prescrip?ie de 3 ani? Mul?umesc.
Buna ziua Elena,
Exista termenul de prescriptie de 3 ani, insa mai exista si prevederile O 1802/2014 care arata la pct. 328 ca „La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de
plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale
pentru decontarea acestora.”
Asadar, nu este suficienta trecerea termenului de prescriptie, trebuie sa se si faca dovada intreprinderii masurilor pentru decontare.
Zi frumoasa!
Bună ziua,în societatea pe care o administrez au fost virați prin banca (de către o parte din asociați) sume de bani fără contract de împrumut, aceste sume de bani cum întra în patrimoniul societății, având în vedere ca societatea a întrat în insolvență, și cum se procedează cu aceste sume de bani, care au fost virate în societate fără hotare AGA și fără acordul administratorului și a tuturor asociatilor
Buna ziua Mihai,
Asociatii pot pune la dispozitia societatii sume de bani in baza unui contract de creditare societate. Trebuie sa verificati daca exista aceste contracte si sa comunicati existenta administratorului, pentru a intra in calculul total al datoriilor pe care societatea le are. Este discutabila virarea acestor sume fara a exista o aprobare prealabila.
Daca nu exista documente, acestea ar fi trebuit contabilizate ca sume necuvenite societatii si restituite.
Mult succes!
Buna ziua! Care este limita maxima cu care asociatul poate finanta societatea?
Buna ziua Diana,
Legislatia in vigoare nu prevede o suma maxima pe care asociatii o pot credita, insa atunci cand vine vorba de operatiunile in numerar (creditare societate in numerar sau restituire creditare societate in numerar), trebuie sa tineti cont de prevederile Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare.
O zi placuta!
Buna ziua. Daca doresc sa creditez firma si sa depun banii in banca si in acest caz trebuie sa depun cate 10 000 lei pe zi? Contractul de creditare trebuie intocmit la notar sau nu este necesar?
Buna ziua,
Contractul de creditare nu se intocmeste de notar. Il puteti intocmi dumneavoastra. Daca depuneti prin banca, nu se aplica limita de 10.000. Puteti depune orice suma doriti.
Zi frumoasa!
Buna seara,
Este prevazut undeva in lege ca este obligatoriu ca pe contractele de creditare societate sa aplicam si dobanda?Sau este optionala solicitarea si mentionarea acestei dobanzi in contractele de creditare societate de catre asociat/administrator?
Inteleg ca ,mai nou, fiscul aplica sanctiuni daca in aceste contracte nu este trecuta si dobanda ….
Multumesc!
Buna ziua,
In legislatia contabila nu este prevazuta nicio astfel de obligativitate, iar in legislatia fiscala se prevede un tratament fiscal al dobanzii in cazul in care se percepe conform contractului. Actul legislativ care reglementeaza contractele de imprumut este Codul civil care mentioneaza la art. 2.164:
(1) In lipsa unei stipulatii contrare, imprumutatul este tinut sa restituie aceeasi cantitate si calitate de bunuri pe care a primit-o, oricare ar fi cresterea sau scaderea pretului acestora.
(2) In cazul in care imprumutul poarta asupra unei sume de bani, imprumutatul nu este tinut sa inapoieze decat suma nominala primita, oricare ar fi variatia valorii acesteia, daca partile nu au convenit altfel.
Asadar, din textul legii se intelege ca dobanda nu este obligatorie.
Zi frumoasa!
Bun? ziua!
Un ajutor temporar acordat de c?tre asociat in valut? poate fi rambursat in lei – cu acordul p?r?ilor consemnat ?n act adi?ional?
V? mul?umesc anticipat pentru r?spuns!
Buna ziua,
Nu cunoastem sa existe o prevedere care sa impiedice o astfel de restituire.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
O persoana fizica poate credita o firma fara sa fie asociat sau sa aiba vreo legatura cu firma? Puteti, va rog, sa-mi spuneti daca exista anumite conditii speciale care trebuie sa se aplice in aceasta situatie? Multumesc anticipat. Zi frumoasa.
Buna ziua Andrada,
In principiu, situatia aceasta este atipica, in sensul ca in mod normal creditarea firmei fie se realizeaza de catre asociati, fie se recurge la imprumuturi de la institutii specializate.
Cu toate acestea, nu cunoastem o prevedere care sa nu permita acest tip de imprumut. Contractul de creditare pentru societate este practic un contract de imprumut, reglementat de codul de procedura civila.
Zi frumoasa!
Este adevarat ca se incheie un contract reglementat de codul civil, insa tot in codul civil avem ca si conditie de valabilitate a contractului CAUZA. Aceasta se determina raspunzand la intrebarea Ce scop a avut partea la momentul ?ncheierii contractului? Eu personal nu vad un scop ca o terta persoana sa dea niste bani (fara dobanda caci daca este cu dobanda va trebui sa avem in vedere eventualul impozit pe dobanda) catre o societate straina. Cred ca raspunsul la aceasta intrebare este unul pur juridic si se gaseste in principiile ce guverneaza contractele. Daca este imprumut cu dobanda va trebui analizat sa nu fie camata. Complicat, recunosc.
Buna ziua Dan,
Este intr-adevar o speta de natura juridica, pot exista intepretari asupra acestui subiect.
Zi frumoasa!
Buna ziua, avem un credit in valoare de 20.000 euro pe o societate, care din pacate, intra in faliment. Creditul este garantat de administrator, care are insurat si are ca bunuri doar un imobil luat pe credit ipotecar acum doi ani. Ce se poate intampla? Cum poate fi executat administratorul? Va multumesc
Buna ziua Andrei,
Ar trebui sa studiem situatia firmei – daca mai are sau nu bunuri care pot fi valorificate sau care sunt prevederile contractului de credit. Va recomandam sa consultati un jurist in acest sens.
Zi frumoasa!
Buna ziua, am facut creditarea firmei unde sunt asociat la otp bank pt 40.000 lei si am trecut rambursarea in 36 luni. Mi s-a spus ca, conform legii, trebuie sa fie cu rambursare sub 18 luni. E adevarat? Pana acum nu am auzit de asa ceva, nu cer dobanda, deci?
Multumesc
Buna ziua,
Nu cunoastem o prevedere legislativa care sa reglementeze durata de rambursare a creditarii efectuate de catre un asociat. Consideram ca acest lucru trebuie mentionat in contractul de creditare societate.
Zi frumoasa!
Multumesc mult. Sarbatori fericite!
Buna ziua si La Multi Ani!
Se poate credita printr-un contract de imprumut o firma din Romania de catre o alta firma dintr-o tara membra UE?
Deasemenea daca firma care ofera imprumutul nu este din UE ?
Mentionez ca cele 2 societati in discutie nu sunt afiliate, neavand nici un fel de legatura.
Multumesc anticipat
Buna ziua Paul,
Situatia este mai complexa din punct de vedere juridic si ar trebui discutata cu un specialist. In principiu, trebuie analizate prevederile codului civil, in special ale Articolul 2.158 care mentioneaza: „(1) Imprumutul de consumatie este contractul prin care imprumutatorul remite imprumutatului o suma de bani sau alte asemenea bunuri fungibile si consumptibile prin natura lor, iar imprumutatul se obliga sa restituie dupa o anumita perioada de timp aceeasi suma de bani sau cantitate de bunuri de aceeasi natura si calitate.
(2) Atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.”
Astfel, consideram ca se pot acorda imprumuturi intre societati chiar daca nu sunt afiliate, insa trebuie analizate in detaliu tranzactiile intre nerezidenti.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna . Pentru a primi un ?mprumut pentru societate de la o persoana fizica ce trebuie sa fac? Multumesc
Buna ziua Daniel,
Va trebui sa intocmiti un contract pentru acest lucru. Acesta va fi actul juridic in baza caruia va veti putea inregistra operartiunea.
Zi frumoasa!
Buna ziua, este necesar un contract de imprumut daca asociatul unic imprumuta firma prin transfer bancar cu mentiunea „imprumut” la detalii transfer? Am inteles ca pentru contabilitate nu ar fi necesar contractul, dar ma intereseaza din punct de vedere legal. Daca trebuie, pot face eu contractul pur si simplu fara implicarea notarului? Multumesc!
Buna ziua Irina,
Pentru imprumuturile puse la dispozitie de catre asociat se intocmeste contract de imprumut – document care asigura documentarea legala a tranzactiei. Puteti intocmi singura un contract, nu este necesara implicarea notarului.
Zi frumoasa!
Buna ziua, ma numesc Ioana P. In iunie 2020 am inceput sa acreditez firma X, unde SUNt asociat cu 35%. Inca de la inceput, am stabilit cu fratele meu ( celalalt asociat si administrator , 65%) sa facem anumite lucruri cu banii … nimic din Ceea c?? am stabilit, nu a fost facut … iar firma fiind o firma de trasport Persoane ( Uber, Bolt ); a luat o Dacie nou nouta cu cash ( banii mei ); cat si un leasing Fiat Tipo ( avansul tot cu banii mei ) …. aceste doua masini trebuiau puse la chirie pentru a face cat mai mult profit ; Dar, el, fratele, dupa 8 luni de zile, am inteles ca tot Ceea c?? a vrut … a fost sa folosesca personal aceasta masina …..
Avand in vedere ca nu are sens sa continui sa stau intr-o societate toxica, de minciuni … cum pot sa recuperez banii mei, avand in vedere ca niciodata nu am luat nici macar 2 ron ….. din iunie am facut societatea; Dar nici pana azi( Cu toate ca mereu imi spunea ca imi trimite Ceva in cont ) ….
Cum pot face ?
Va Multumesc mult pt sfat
Buna ziua Ioana,
Multumim ca ne cititi!
Puteti sa solicitati iesirea din firma, fie ii cedati fratelui partea dumneavoastra din firma, fie dizolvati firma daca ambele parti doresc acest lucru. Pentru ambele operatiuni va trebui sa mergeti la ONRC. Pentru recuperarea creditarilor puteti sa vindeti bunurile cumparate pe firma, din banii obtinuti restituiti creditarea, in masura in care se aduna fondurile necesare. Nu ati mentionat daca s-a derulat vreo activitate pe firma din care sa fie obtinut vreun profit prin a carui repartizarea sa mai puteti recupera din sumele investite.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos!
Zi frumoasa!
Buna ziua, sunt la inceput de drum si doresc sa confirm cele spuse de catre contabil. Daca eu ca si asociat unic imprumut societatea cu o suma mai mica de 5000 de lei in numerar, mi-o pot restitui prin virament bancar imediat ce societatea incaseaza prima plata? Sau trebuie sa astept pana la plata dividendelor? Totodata daca nu percep nicio dobanda pe acest imprumut, voi putea face transferul fara ca acestia sa fie impozitati? Va multumesc anticipat!
Buna ziua Isabela,
Creditarea firma se poate restitui de indata ce societatea are suficiente resurse financiare sa o faca. Nu trebuie sa asteptati pana la plata dividendelor. La tranzactiile in numerar trebuie doar sa tineti cont de plafoanele impuse de legislatie. Puteti sa nu percepeti nici o dobanda la acest imprumut.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca doresc sa restitui imprumutului catre administratorului firmei (srl cu asociat unic) e nevoie de intocmirea unui act aditional, daca in contract s-a mentionat ca imprumutul se stinge prin plata facuta la termen? Dar daca plata e facuta cash, nu prin virament bancar?
Alta intrebare e in cazul in care am 2 contracte de creditare active pe firma, e nevoie de restituirea acestora in ordinea in care au fost intocmite? (fiind sume diferite as vrea sa-l restitui ultimul intocmit prima data).
Va multumesc
Buna ziua Adela,
Restituirea imprumutului se face conform contractului incheiat. Contractul reglementeaza si restituirea. Asadar, nu trebuie act aditional. Legat de modul de rambursare cash sau banca, trebuie sa tineti cont de plafoanele la platile cu numerar. Puteti rambursa in orice ordine doriti cele doua contracte – trebuie sa mentionati insa la rambursare care este numarului contractului rambursat.
Zi frumoasa!
Care ar fi suma maxima cu care poate fi creditata firma prin transfer bancar , si exista vreun incovenient daca creditarea va fi facuta in euro (firma avand incasari doar in lei) iar banii vor fi folositi pentru achizitia unui autoturism ?
Buna ziua Daniel,
Atunci cand realizati un transfer bancar, nu exista o suma maxima de care trebuie sa tineti cont. Acele plafoane mentionate in Legea nr. 70/2015 exista doar la operatiunile în numerar, pentru intarirea disciplinei financiare.
Daca firma are deschis cont de valuta, atunci creditarea poate fi efectuata si in valuta, insa trebuie mentionat acest aspect in contractul de creditare.
Speram ca aceste informatii va sunt utile.
Zi frumoasa!
In
\ perioada intre acum10 si 15 ani am creditat societatea ca unic proprietar si administrator cu cca.1 milion usd.
Investitiile facute nu au fost reusite.Am restructurat acum 10 ani firma ,la un nivel micro ,acum fiind pe profit(mic)
in ultimii doi ani,iar anul acesta va fi mai bun.Daca as putea lua credite,societatea s-ar putea dezvolta rapid(0biectul nostru acum este energia solara)
Toate cererile de credit europene sau interne sunt refuzate firma figurand cu datorii.Am cerut contabililor sa introduca renuntarea mea la acei bani
.
Ei spun ca planul de conturi nu permite aceasta operatie.Eu deci renunt la bani.Cum poate firma exprima in contab. aceasta.
.Ei spun ca planul de conturi nu permiteontabililor sa le stearga din bilanturi ,eu renuntand la ele
Buna ziua Pavel,
In cazul renuntarii la imprumut in favoarea societatii, sumele respective se inregistreaza ca venit. Se face o hotarare AGA in baza careia sa decide renuntarea la imprumut. Insa trebuie sa tineti cont ca inregistrarea acestui venit va genera impozit consistent.
Zi frumoasa!
Buna ziua. In 2013 am creditat societatea unde sunt asociat cu suma de 168000 lei pentru a achizitiona un apartament de 213000 lei.
Acum valoarea apartamentului amortizat este de 135000 lei.
Intrebare:
Pot sa-mi vand apartamentul cu 168000 lei in baza unui proces verbal de compensare ? Adica sa nu mai circule banii intre mine si societate?
Precizez ca notarul nu cere evidente contabile , doar actul de proprietate pentru a face transferul.
Va multumesc
Buna ziua Nicolae,
In primul rand, trebuie sa vindeti apartamentul la o valoare de piata – adica valoarea la care s-ar putea vinde un apartament similar, intre doua parti independente. Aceasta nu este nici valoarea la care l-ati cumparat acum 9 ani, nici valoarea declarata la Primarie si nici valoarea ramasa in contabilitate. Trebuie sa stabiliti un pret actual.
Apoi, pentru partea acoperita de creanta asupra societatii se poate face o compensare (proces verbal de compensare).
Zi frumoasa!
O societate achizitioneaza un mijloc fix de la un furnizor. Plata furnizorului este facuta direct din contul asociatului societatii. Poate fi considerata aceasta tranzactie un imprumut acordat societatii sau banii trebuie neaparat sa treaca prin banca pentru a fi considerat imprumut acordat societatii si inregistrat in contul 4551?
Buna ziua Mirela,
Pentru a fi considerat imprumut, trebuie sa existe un contract de imprumut cu societatea. In acel contract de imprumut puteti mentiona ca suma va fi virata in contul furnizorului X.
Asadar, consideram ca nu trebuie virat in casa sau in banca, ci puteti face aceasta mentiune privind modul de stingere a acestei obligatii.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Dea lungul timpului asociatii au virat in contul bancar al societatii sume de bani ca Aport asociat. Cu acesti bani s-au achizitionat echipamente, utilaje. Se poate restitui catre asociatul respectiv prin transfer bancar din contul bancar al firmei catre contul bancar al asociatului sumele virate ca Aport asociat de catre acestia? Era nevoie de un contract de imprumut intre asociat si societate pentru a putea face acest lucru? Multumesc!
Buna ziua,
In momentul in care se vireaza bani de la asociati catre societate pentru a acoperi nevoi de numerar, puteti restitui banii inapoi catre asociati in momentul in care se acumuleaza destul cash in firma, astfel incat sa fie posibil acest lucru. Documentul care se intocmeste la creditare este contractul de creditare societate. Daca nu ati intocmit unul, va recomandam sa il pregatiti acum, ca document justificativ.
Mult succes!
Buna ziua,
Pentru creditarea unei societati comerciale de la o persoana fizica ce nu este asociat sau angajat al firmei, este necesar autetificarea contractului de creditare de catre un notar?
Multumesc anticipat pentru raspus!
Buna ziua Daniela,
Nu este necesara autentificarea in acest caz.
Sarbatori fericite!
Bună ziua,
Am creditat firma cu o anumită sumă, dar doar o parte din bani am reușit să îi restitui.
As vrea va la final de an firma sa nu apară cu datorii mari (suma creditata fiind una dintre aceste datorii) pentru a putea încerca accesarea unor fonduri.
Există vreo variantă de a nu apărea în datele firmei suma creditata?
Buna ziua Silvia,
Puteti majora capitalul social cu suma creditata. Astfel, va scadea datoria si va creste capitalul social. Majorarea de capital social se inregistreaza la ONRC.
Mult succes!
Bună seara,
Am o nelamurire legata de imprumuturile asociat. Firma a rulat in minus pe durata existentei ei, si a inregistrat profit pe minus in anul 2022, la fel si in anul 2023. Toti banii au venit la mine, asociatul unic. Daca doresc anularea acestor imprumuturi, pentru a putea inchide firma, ce impozite datorez? In acest moment sunt cotat la 16% impozit pe profit. Toata datoria se va varsa ca profit total si se va scadea din acest profit nou, profitul pe minus de pe anii precedenti, sau voi datora 16% impozit pe acest nou profit inregistrat probabil anul urmator? Sau vorbim de alt impozit pe care il datorez? Multumesc anticipat!
Buna ziua Robert,
In situatia dumneavoastra intelegem ca societatea este pe pierdere si exista o suma datorata de catre societate asociatului, rezultata ca urmare a unor contracte de creditare societate. Contul 4551 se va inchide prin reluare la venit, pe contul 7588. Acesta inregistrare se va reflecta in profitul anului curent pentru care se aplica 16% impozit. Dupa aceea din profitul curent se va acoperi pierderea exercitiilor precedente.
Mult succes!
Bună seara
S-a mai schimbat ceva de la 01 ianuarie 2024 în ce privește creditarea unei societăți de către o persoană fizică care nu este asociat sau angajat al societatii?
Buna ziua,
Avem art 4 alin.(4) din Legea 70/2015 care arata ca :”Operatiunile de incasari si plati efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, indiferent de natura si destinația acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar.”
Mult succes!
Buna ziua,
Am si eu o situatie dificila referitoare la creditul patron, din varii motive firma a fost creditata de catre patron ( care este tatal meu) cu o suma destul de mare acumulata in timp. Avand in vedere ca in ultimii ani firma a mers foarte prost, chiar pe minus, nu intrevad o speranta ca eu sa pot stinge creditarea ba chiar ma gandesc foarte serios sa inchid firma. Exista cumva posibilitatea ca patronul sa renunte la o parte din datoria pe care firma o are catre el ?
Multumesc frumos !!!
Buna ziua Georgiana,
Da, este posibil acest lucru. Asociatii pot renunta la restituirea imprumutului acordat catre societate si astfel suma respectiva se recunoaste ca venit. Dar trebuie sa tineti cont ca venitul astfel recunoscut este venit impozabil.
De exemplu, daca firma este microintreprindere, suma respectiva intra in baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor.
Mult succes!
Buna seara
Rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: care este procentul maxim pentru creditarea unei societăți de către o persoană fizică care nu este asociat rezidenta, cat si nerezidenta ?
Buna ziua Olga,
Nu exista delimitat in legislatie un astfel de procentaj maxim.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Salutare, cand tu ca asociat si administrator imprumuti firma, poti percepe si o dobanda, exista limitari in aceasta privinta? Practic este tot o modalitate de a scoate bani din firma, mai ales daca dobanda perceputa este considerabila. Iar tu ca PF vei plati impozit pe venituri din dobanzi.
De exemplu 10% pe luna, sau orice alt procent…
Mulțumesc
Buna ziua Andrei,
Se poate percepe dobanda, dar aceasta trebuie sa fie o dobanda considerata la nivelul pietei.
Cu alte cuvinte, sa nu fie supraevaluata, venitul din dobanzi este un venit supus impozitului pe dobanda – 10%.
Mult succes si un weekend placut!