Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. Salariile din administratia publica vor creste de la 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizarii unitare in sectorul public. Mai precis, incepand cu data de 1 iunie 2023, salariile de baza ale personalului care ocupa functiile prevazute la Anexa nr. VIII – Familia ocupationala de functii bugetare „ADMINISTRATIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, se stabilesc la nivelul salariilor de baza prevazute de aceasta lege pentru anul 2022.
2. Evaluarea medicala de specialitate a persoanei adulte cu handicap va putea fi efectuata, in cazul aparitiei unor neclaritati, de catre Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca. Guvernul a aprobat o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se elimina posibilitatea reevaluarii persoanei adulte cu handicap de catre aceleasi entitati si in baza acelorasi acte care au stat la baza emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap si obliga autoritatile publice locale sa utilizeze Sistemul national de management privind dizabilitatea.
3. Guvernul a aprobat pe data de 24 mai 2023 o serie de modificari si completari legislatiei privind dialogul social – Legea nr. 367/2022 si Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, printr-o ordonanta de urgenta. Au fost astfel reglementate si definite mai clar partile care initiaza si participa la negocierea colectiva sectoriala, la fiecare nivel de negociere, unitate, grup de unitati, sectorial si national, atat pentru mediul public, cat si pentru mediul privat.
Documentul contine prevederi care modifica si completeaza si Codul Muncii, printre care:
a) stabilirea expresa a competentei materiale a tribunalelor de a judeca in prima instanta toate tipurile de conflicte individuale si colective de munca; totodata se reglementeaza termenele de apel;
b) obligativitatea negocierii colective la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 10 salariati, fata de mai putin de 21, cat era prevazut pana acum.
4. In MOF 461 din 26.05.2023 s-a publicat Legea 142/2023 privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere inmatriculate sau inregistrate in Romania. Regia Autonoma „Registrul Auto Romanˮ (RAR), infiinteaza si gestioneaza registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere inmatriculate sau inregistrate in Romania.
Registrul este constituit din informatiile obtinute de catre RAR cu ocazia prestatiilor efectuate de RAR care implica identificarea vehiculului rutier ori cu ocazia efectuarii inspectiei tehnice periodice in cadrul reprezentantelor RAR sau al statiilor de inspectie tehnica periodica autorizate conform legislatiei in vigoare, din informatiile transmise RAR de catre atelierele pentru inspectia tahografelor si/sau a limitatoarelor de viteza autorizate conform legislatiei in vigoare, din informatiile transmise RAR de catre operatorii economici autorizati conform legislatiei in vigoare care desfasoara activitati de reparatii, de intretinere, de reglari functionale, de modificari constructive si de reconstructie a vehiculelor rutiere, denumiti in continuare operatori economici autorizati, precum si din informatiile transmise RAR de catre producatorii vehiculelor rutiere, reprezentantii autorizati ai acestora, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere noi
Actul normative mai prevede ca este interzisa manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipularii odometrului sau orice actiune de natura sa influenteze inregistrarea exacta a numarului kilometrilor parcursi de un autovehicul.
RAR va elibera contra cost, la cerere, detinatorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune — autoturisme, un certificat denumit „RAR Auto-Pass” care contine informatiile existente in registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier intr-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de directie, sistemul de franare, structura de rezistenta a caroseriei ori a sasiului sau la alte sisteme de siguranta activa ori pasiva , precum si la neprezentarea vehiculului rutier in cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost inmatriculate, inregistrate sau introduse pe piata in Romania.
In cazul in care in registru nu sunt disponibile informatii referitoare la vehiculul rutier respectiv, in locul certificatului „RAR Auto-Pass”, RAR va emite gratuit un document prin care se va mentiona aceasta situatie.
5. Prin OUG 188/28.12.2022 a fost introdusa o noua etapa preliminara verificarii situatiei fiscale personale, respectiv, notificarea in scris, a persoanelor fizice identificate cu risc fiscal, inainte de selectarea pentru verificarea situatiei fiscale personale, prin care acestia au posibilitatea de a reanaliza situatia fiscala personala, inclusiv de a depune sau de a corecta declaratiile fiscale.
Prin notificare se transmite persoanei fizice ca in termen de 30 de zile de la data comunicarii notificarii are posibilitatea depunerii sau corectarii declaratiei/declaratiilor fiscale, iar in aceasta perioada nu se intreprinde nici o actiune in vederea selectarii pentru verificarea situatiei fiscale personale.
Calea de comunicare a notificarilor de conformare este prin Spatiul Privat Virtual in cazul persoanelor fizice inrolate sau prin posta cu confirmare de primire in cazul persoanelor neinrolate in SPV.
Dupa implinirea termenului de 30 de zile, in conformitate cu prevederile art. 1401 alin. (4) din Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice cu risc fiscal ridicat care nu au remediat riscurile fiscale pentru care au fost notificate sunt supuse obligatoriu unei verificari a situatiei fiscale personale sau a unei verificari documentare.
6. In MOF nr. 453 din 24.05.2023 s-a publicat Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile.
Se introduce prevederea ca reconstituirea prevazuta de normele generale de de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile este obligatorie pentru documentele financiar-contabile pierdute, sustrase sau distruse, care se afla in termenul de pastrare prevazut de legea contabilitatii. Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se vor pastra in arhiva persoanelor prevazute la art. 1 din legea contabilitatii timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite, inclusiv pentru statele de salarii.
Se abroga prevederea ca termenul de pastrare a statelor de salarii este de 50 de ani.
Se abroga si prevederea conform careia anumite documente prevazute in anexa nr. 4 la O 2634/2015 se pastreaza pe o perioada de 5 ani in conditiile in care necesitatile proprii ale entitatii nu impun pastrarea acestora pe o perioada de timp mai mare.
7. In perioada 1 – 5 iunie 2023, Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale nu vor avea program de lucru. Conform Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia zilele de 1 si 5 iunie sunt declarate zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza si ale HG nr. 1555/2022, prin care s-a stabilit ca ziua de vineri, 2 iunie 2023, este zi libera pentru personalul institutiilor si autoritatilor publice.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.