Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Initierea negocierii colective – obligatorie la societatile care au cel putin 10 salariati

negocierea colectiva

Incepand cu data de 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare noua lege a dialogului social (Legea 367/2022) care introduce obligatia pentru angajatorii care au cel putin 10 salariati sa initieze negocierea colectiva.

Ce inseamna contract colectiv si negociere colectiva?

Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator/organizatia patronala, pe de o parte, si angajati/lucratori reprezentati prin organizatii sindicale, sau reprezentantii alesi ai angajatilor/lucratorilor, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Negocierea colectiva este reprezentata de toate formele de negociere care au loc intre angajator/organizatia patronala, pe de o parte, si sindicat/organizatia sindicala sau reprezentantii alesi ai angajatilor/lucratorilor, dupa caz, de cealalta parte, care urmaresc reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre parti, stabilirea conditiilor de munca, precum si orice alte acorduri in probleme de interes comun.

Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca si asigurarea pacii sociale.

Tipuri de negocieri colective

Contractele colective de munca se pot negocia :

a) la nivel de unitati

b) la nivel de grupuri de unitati 

c) la nivel de sectoare de negociere colectiva si 

d) la nivel national.

Negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum si la nivel de sector de negociere colectiva.

Initiativa negocierii colective apartine oricaruia dintre partenerii sociali.

Acest fapt nu elimina obligatia angajatorului in aceasta privinta, care isi poate anunta intentia de a negocia colectiv, prin mijloacele de comunicare stabilite in regulamentul intern.

Termene de incepere a negocierilor si durata negocierii

Initiatorul negocierii colective poate face acest demers cu cel putin 60 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.

Angajatorul are obligatia de a transmite anuntul privind intentia de incepere a negocierii colective cu cel putin 15 zile inainte de inceperea acesteia, care trebuie sa cuprinda data, locul si ora stabilite pentru demararea negocierilor.

Durata negocierii este de maximum 45 de zile. Durata maxima poate fi depasita doar prin acordul partilor.

Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.

Variante de incepere a negocierii

Angajatorii vor informa angajatii/lucratorii din unitate cu privire la obligatia de a initia negocierea colectiva si vor preciza cele doua variante posibile pentru a incepe negocierea, respectiv:

a) infiintarea unei organizatii sindicale sau dreptul de a se inscrie intr-un sindicat infiintat la nivelul sectorului de negociere ori 

b) posibilitatea de a-si alege reprezentanti.

Important!  Mentionam ca exista obligatia privind initierea negocierii colective, nu si pentru incheierea unui contract colectiv de munca.

Daca se finalizeaza negocierea colectiva, se incheie contractul colectiv de munca pe perioada determinata, cuprinsa  intre 12  si  24 de luni, cu posibilitatea prelungirii prin acordul partilor, o singura data, cu cel mult 12 luni.

Inregistrarea la ITM

Contractele colective de munca la nivel de unitate si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa, se depun si se inregistreaza  la inspectoratul teritorial de munca din raza sediului angajatorului.

Alte aspecte legale

a) la negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.

b) este interzisa orice interventie a autoritatilor publice, sub orice forma si modalitate, in negocierea, incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor colective de munca.

c) clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.

d) clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti angajatii/lucratorii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;

e) contractele colective de munca, incheiate la orice nivel, pot fi semnate numai de reprezentantii mandatati in acest sens ai partilor care au negociat.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *