- S-a introdus o modificare in ceea ce priveste sanctiunea nerespectarii dispozitiilor legale privind munca suplimentara. Anterior se prevedea ca nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, indiferent de numarul de persoane. Prin Legea 85/2020 publicata in 18.06.2020 se prevede ca sanctiunea se aplicapentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.
- ONRC a anuntat ca expertii contabilisi contabilii autorizati vor putea proceda la transmiterea, in principal prinmijloace electronice, a cererilor de inregistrare in registrul comertului si a documentelor aferente, doar pentru profesionistii inregistrati in registrul comertului, in baza imputernicirilor sub semnatura privata, emise de reprezentantii profesionistilor si acordate in conformitate cu contractul de prestari servicii de contabilitate. Cererile transmise prin mijloace electronice vor avea incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica, iar imputernicirea va cuprinde numarul si data de inregistrare a contractului de prestari servicii de contabilitate.
- S-a aprobat acordarea unui stimulent de risc in cuantum de 2.500 lei brut pe luna pentru: personalul din domeniul asistentei sociale si comunitare implicat direct in sprijinirea si/sau ingrijirea persoanelor in varsta, a copiilor, a persoanelor cu dizabilitati si a altor grupuri vulnerabile, pe perioada starii de urgenta, din fondul de salarii al unitatii angajatoare, personalul medical, medico-sanitar si auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistica medicala, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, care au activat in timpul starii de urgenta si care au avut in evidenta sau sub tratament pacienti suspecti sau confirmati cu COVID-19, ori daca personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 in urma activitatii desfasurate, medicii si asistentii medicali din unitatile scolare care si-au desfasurat activitatea prin furnizarea unor servicii de ingrijire, de aprovizionare, de ingrijire medicala si monitorizare a persoanelor aflate in carantina (Legea 82/2020).
- Incepand cu data de 17 iunie 2020, se prelungeste cu 30 de zile starea de alerta pe intreg teritoriul tarii (Hotararea nr. 476/2020).
- ANAF recomanda depunerea Declaratiei unice prinmijloace electronicede transmitere la distanta. Declaratia unica se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta fie prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual (SPV), fie pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata. ANAF mai precizeaza ca nu exista obligatia de a anexa, la depunerea declaratiei, documente doveditoare ale veniturilor. Fac exceptie persoanele fizice nerezidente care obtin venituri in Romania, care trebuie sa ataseze certificatul de rezidenta fiscala.
- S-a aprobat regulamentul privind masurile specifice de prevenire a raspandirii virusului pentru activitatile in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multioperatori economici, de tip mall, organizarea si desfasurarea activitatilor din salile de pariuri sportive, in conditii de securitate, precum si pentru locatiile in care se desfasoara activitatea de jocuri de noroc. Una dintre masurile specifice vizeaza faptul ca accesul clientilor in cadrul mall-urilor se va realiza astfel incat sa se asigure distantarea fizica (numarul maxim de persoane va fi calculat in functie de suprafata centrului comercial, cu asigurarea unei suprafete de minimum 7 mp/persoana) (Ordinul nr. 1088/1910/2020).
- Ministerul de Finante a publicat un proiect de ordin privind cateva masuri fiscale aplicabile companiilor in perioada urmatoare. Acestea vizeaza 5 directii:
- impozitul specific: se propune scutirea de la plata impozitului specific, in anul fiscal 2020, pentru o perioada de 90 zile si recalcularea impozitului specific datorat, in sensul scaderii acestei perioade din totalul de 365 de zile ale anului fiscal. Aceasta scutire de impozit va fi aplicabila de catre toti contribuabilii care se afla sub incidenta Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activitati. Impozitul astfel recalculat va fi impartit in doua plati semestriale egale, prima plata urmand a fi efectuata pana la 25 iulie 2020.
- TVA: sunt scutite de TVA cu drept de deducere livrarile de masti de protectie individuale si ventilatoare medicale pentru terapie intensiva, necesare pentru constituirea rescEU rezerva de capacitati a Uniunii Europene, efectuate catre institutiile publice responsabile cu constituirea acestei rezerve, pana la data de 1 octombrie 2020. De asemenea, sunt scutite de TVA importurile si achizitiile intracomunitare de masti de protectie individuale si ventilatoare medicale pentru terapie intensiva, efectuate de catre institutiile publice responsabile, pentru constituirea rescEU rezerva de capacitati a Uniunii Europene, pana la data de 1 octombrie 2020.
- Masuri in domeniul jocurilor de noroc: taxele aferente autorizatiilor de exploatare a jocurilor de noroc prevazute in OUG nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu completarile si modificarile ulterioare, nu sunt datorate de catre operatorii care exploateaza jocuri de noroc traditionale pe perioada starii de alerta in care activitatea desfasurata de acestia este suspendata.
- Masuri privind bonificatii la plata impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor: pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor si profit aferent trimestrelor 2 si 3 la termenele scadente, companiile beneficiaza de o bonificatie de 10%.
- Prorogarea unor termene: se prelungeste aplicarea urmatoarelor masuri fiscale pana la data de 25 octombrie 2020 (anterior scadenta era 25 iunie 2020):
- nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere, conform Codului de procedura fiscala, pentru obligatiile fiscale care au devenit scadente dupa data de 21 martie 2020;
- nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati, conform Codului de procedura fiscala, pentru plata cu intarziere a ratelor din graficele de esalonare;
- masurile referitoare la suspendarea executarii silite, reducerea semnificativa a perioadei de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea conditiilor de mentinere a esalonarilor la plata.
Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria Cronica antreprenoriala.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.