Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – tranzactii cu state necooperante fiscal, raportarea tranzactiilor transfrontaliere DAC6

SmartBill

Iti prezentam in cele ce urmeaza noutatile din editia de saptamana aceastaacronicii antreprenoriale:

1. ANAF  a publicat calendarul fiscal pe luna februarie 2021. Termenul pentru depunerea D 205 si 207 privind venitul retinut la sursa este ultima zi a lunii februarie, insa cum 28 februarie este intr-o zi de duminica,  termenul devine 1 martie 2021.

ANAF nu a publicat inca formatul electronic al situatiilor financiare pentru SRL, astfel incat acestea nu pot depune inca bilantul pe 2020.

Pe de alta parte, pe 23.01.2021 a fost actualizat formatul declaratiei pentru raportarea tranzactiilor transfrontaliere DAC6. Termenele de raportare pentru aranjamentele care au avut loc in perioada 25 iunie 2018 – 30 iunie 2020 este 28 februarie 2021. Pentru aranjamentele care au avut loc in perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este 30 ianuarie 2021. Incepand cu 1 ianuarie 2021, termenul de declarare este de 30 de zile de la data implementarii aranjamentului.

2. Clarificarea tranzactiilor cu state necooperante – una dintre recentele modificari ale Codului fiscal si intrata in vigoare in ianuarie 2021 a fost introducerea unui nou tip de cheltuiala nedeductibila: cea care rezulta din tranzactii cu o persoana fizica sau juridica situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Unul din statele incluse in anexa II este si Turcia, fapt care a antrenat consecinte fiscale importante in tranzactiile cu acest stat. Pe 29 ianuarie 2021 MFP a anuntat ca  in vederea clarificarii legislatiei referitoare la jurisdictiile necooperante, a intreprins demersurile necesare pentru ca in scurt timp sa fie modificate aceste prevederi din Codul fiscal. Modificarea va viza eliminarea prevederii conform careia statele incluse in anexa II vor fi considerate drept jurisdictii necooperante in scopuri fiscale.

3. La sfarsitul lunii decembrie 2020, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 3,38%, mai mare decat cea din luna anterioara cu 0,06 pp si mai mare cu 0,41 pp decat cea din luna decembrie a anului 2019, astfel ca numarul total de someri la finele lunii decembrie 2020 a fost de 296.051 de persoane. Dintre acestia, doar 100.740 au fost someri indemnizati. Cei mai multi someri aveau intre 40 49 de ani (79.998), urmati de cei din grupa de varsta 50 55 de ani (57.389), la polul opus aflandu-se persoanele intre 25 29 de ani (15.157).

4. Pe 31.12.2020 s-a publicat in MOF o ordonanta de urgenta (OUG nr. 224) care aduce cateva masuri de sprijin in domeniul HORECA. Schema de ajutor de stat prevede acordarea de finantare din fonduri publice nationale si/sau din fonduri externe. Schema de ajutor de stat se deruleaza pana la data de 30.06.2021. Insa pe data de 27 ianuarie 2021 Ministerul Economiei a publicat un proiect de modificare a acestei OUG. Ca noutati mentionam modificarea prevederii potrivit careia plata sumelor urma sa fie facuta in 30 de zile de la semnarea contractului de finantare. Prin propunere se arata ca plata sumelor corespunzatoare urmeaza a fi realizata pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2021, in limita creditului bugetar. Se introduc precizari suplimentare privind modul de calcul al ajutorului, precum si obligatia certificarii de catre un expert contabil si de catre un auditor pentru anumite niveluri ale granturilor.

5. Pe 25 ianuarie 2021 a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere o propunere care vizeaza combatarea practicilor comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.

Proiectul urmareste :

  • stabilirea practicilor neloiale interzise intre cumparatorii si furnizorii din acest lant si a sanctiunilor aferente
  • reglementarea termenelor de plata in acest sector.

6. ANAF a publicat un ghid cu privire la impozitarea veniturilor din arenda in 2021. Ghidul este disponibil aici.

Potrivit Codului fiscal, veniturile obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimonial personal sunt clasificate in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor. Potrivit Codului civil arendarea reprezinta locatiunea bunurilor agricole.

7. n ceea ce priveste cele 3 tipuri de granturi, situatia actualizata la 29 ianuarie 2021 arata ca:

  • pentru masura 1, toate cele 29.250 solicitari au fost procesate, au fost respinse 9.683 si platite 16.673
  • pentru masura 2, din cele 22.226 solicitari au fost procesate 16.170, 479 au fost respinse si au fost platite 2.820
  • pentru masura 3, numarul total de solicitari transmise este de 20,543

8. In Legea nr. 239/2020 pentru modificarea si completarea Codului fiscal au fost introduse unele facilitati fiscale pentru firme dar si PFA-uri in sistem real, care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie sau pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar.

Educatia timpurie este o componenta a sistemului national de invatamant preuniversitar si este formata din nivelul anteprescolar (0 – 3 ani) si invatamantul prescolar (3 – 6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare.

Invatamantul dual este o forma de organizare a invatamantului profesional si tehnic care se desfasoara pe baza de contract si are urmatoarele caracteristici:

  • este organizat, intr-un cadru unitar, de catre unitatile de invatamant la solicitarea operatorilor economici sau a structurilor asociative interesate, cum ar fi camere de comert, asociatii patronale de ramura, clustere in calitate de potentiali angajatori si parteneri de practica;
  • asigura o ruta alternativa de educatie si formare profesionala, organizata pe baza de parteneriat si conform unor contracte individuale de pregatire practica incheiate cu operatorii economici care asuma ca responsabilitate principala pregatirea practica a elevilor – operatorii economici asigura pregatirea practica a elevilor, bursa, cel putin la nivelul celei acordate din fonduri publice pentru invatamantul profesional, si alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor;
  • se bazeaza pe un parteneriat extins, asigurand colaborarea dintre unitatile de invatamant partenere, autoritatile publice centrale si locale si mediul economic si asociativ.

Platitorii de impozit pe profit care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educatia timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.

In cazul in care suma depaseste impozitul pe profit datorat, diferenta va fi scazuta, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate;

Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt cheltuieli deductibile inclusiv cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale;

n ceea ce priveste PFA-urile in sistem real, sunt cheltuieli deductibile in stabilirea venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real pe baza datelor din contabilitate, inclusiv cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar, in conformitate cu reglementarile legale din domeniul educatiei nationale, cu exceptia cheltuielilor cu amortizarea care sunt deductibile in limitele legii.

Testeaza gratuit programele noastre online: Program Facturare, Gestiune sau Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta SmartBill sa iti cresti afacerea.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *