Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Declaratia 600 este online. Ce presupune acest lucru?

declaratia 600

Later edit 2 – Pe 31 ianuarie 2018 a fost publicata in MOF 95/2018 OUG 2/2018 privind amanarea depunerii Declaratia 600 pe data de 15 aprilie2018

Later edit– A fost publicat pe site-ul Ministerului de finante proiectul pentru Ordonanta de Urgenta, de prorogare a termenului pentru depunerea Declaratiei 600 pana la 1 martie 2018.

Pe moment, contribuabilul roman,persoana fizica, trebuie sa plateasca in jur de250 lei pentru adepuneonline o declaratie anuala la ANAF.Este vorba despre Declaratia600 – „Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreazacontributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate,care din 2018 este obligatorie pentru toate persoanele fizice ce au obtinut venituri din activitati independente, chirii, investitii sau alte surse peste un plafon de 12 salarii minime pe economie si care are termen de depunere 31.01.2018.

Se estimeaza la nivelul ANAF ca un numar de peste 210.000 de persoane fizice au aceasta obligatie declarativa.

Aceasta se poate depune la ghiseu sauprin posta cu confirmare de primire si din 15.01.2018, ANAF ne anuntaca se poate depune online pe portal anaf.ro.

Ce presupune mai exact depunerea online a acestei declaratii?

declaratia 600

Persoana fizica este OBLIGATA sa detina un certificat digital calificat iar in bazaacestuia se poate semna electronic aceasta declaratie si depune pe portalul anaf.ro. Aceasta operatiune presupunecunostinte destul de bune de operare pe un calculator pentru achizitia certificatului digital calificat de la un furnizor autorizat si in cele din urma pentru transmiterea pe portalulanaf.ro a declaratiei.

Pentru nregistrarea n vederea ob?inerii certificatului digital calificat se urmeaza o procedura laborioasa si se anexeaza o serie de documente.

Redam cativa pasi din aceasta procedura anevoioasa sicare dureaza cel putin cateva saptamani pana cand persoana fizica intra in posesia certificatului digital calificat:

Procedura oficiala:

1. Accesatiformularul de inregistraresi selectati filaPersoanafizica

2. Alegeti produsul pe care doriti sail obtineti

3. Completati formularul cu datele dumneavoastrasi descarcati documentele care se genereaza

4. Depuneti personal la sediul furnizorului saureprezentantuluiurmatoarele documente, avand asupra dumneavoastra:

> actul de identitate in original (in vederea identific?rii cerute de Regulament)
> o copie a actului dvs. de identitate
> contractul, semnat in 2 exemplare originale
> documentul Termeni si conditii generale, semnat n 2 exemplare
> dovada platii proformei (pretul in Euro se plateste in avans, in lei, la cursul de schimb BNR valabil in ziua efectuarii platii).

Si daca am ajuns la pret, acesta este de 47 euro + TVA pe o perioada de 1 an, insa difera cu putin in functie de furnizorul de certificate digitale.Prin urmare, este nevoie ca o persoana fizica sa plateascaaproximativ 56 euro sau250 leipentru a-siachizitionaacel certificat digital cu ajutorul caruia va putea depune online Declaratia 600 aferenta anului 2018,pe portalul anaf.ro.

declaratia 600

Avand in vedere procedura destul de complexa pentru depunerea Formularului 600 in format electronicpe portalul anaf.ro, exista posibilitatea ca persoana fizica in cauza sa nu aibatimpul fizic efectiv la dispozitie pana la 31.01.2018 sa-si ia un certificat digital. De asemenea,pretul de 250 lei pe care trebuie sa-l plateascapentru a depune o declaratie o data pe an este un pret destul de ridicatpentru contribuabilul roman .

O varianta acceptabila ar fi ca acea depunere online sa se poata face nu doar cu certificat digital (ce costa 250 lei) ci si cu un user si o parola (pe care persoana fizica sa le ia in baza documentului de identitate CI)pe Spatiul Privat Virtual (SPV) asa cum se poate depune in prezent Declaratia 200 de venit sau Declaratia 220 privind venitul estimat de catre cei ce obtin venituri din activitati independente.

Despre autor

Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociatiei ?Tax Advisors? si al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de aproximativ 15.000 de membri, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest articol apartin in exclusivitate autorului.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *