Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Declaratia unica in 2023 – modalitati de depunere, termen, contributii

declaratia unica

Cine are obligatia depunerii declaratiei unice?

Obligatia depunerii declaratiei unice revine persoanelor fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. 

Pe langa aceasta categorie, mai au obligatia depunerii declaratiei unice profesionistii (reglementati de Codul civil) si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe ce au beneficiat de diverse tipuri de indemnizatii ca urmare a pandemiei, conform OUG nr. 132/2020, OUG nr. 111/2021 sau OUG nr. 2/2022.

Optional, declaratia unica se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Termenul de depunere a declaratiei unice

Declaratia se depune:

  1. pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui in care s-au realizat veniturile in vederea declararii venitului realizat si definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale. In 25 mai 2023 se depune declaratia finala (capitolul I) pentru veniturile anului 2022.
  2. pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate. In 25 mai 2023 se depune declaratia estimativa (capitolul II din declaratie) pentru veniturile anului 2023.
  3. pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
  4. In termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

Cum se poate depune declaratia?

Exista mai multe posibilitati de depunere a declaratiei:

  • in format tiparit,  la registratura ANAF sau prin posta, cu confirmare de primire. Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
  • prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv:
    • prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual“ (SPV)
    • pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata

Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 2541 din 19 decembrie 2022 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” (Monitorul Oficial nr. 1246 din 23 decembrie 2022).

Important!

Prin OG 16/2022 s-au introdus noi modificari fiscale astfel:

  • la venitul din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezinta venit anual impozabil (a fost eliminata cota forfetara de 40%)
  • modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. Astfel, baza anuala de calcul al CAS o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
    • nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara
    • nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime
  • modificarea bazei anuale de calcul al CASS, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocieri, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si venituri din alte surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara. 

Baza anuala de calcul al CASS o reprezinta:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara
  • nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime

Modificari fata de formularul aferent anului 2022

Modificarile fata de formularul valabil in 2022 sunt:

  • introducerea la Capitolul I, sectiunea 2 din formular a unei subsectiuni noi, subsectiunea 3, care se completeaza de persoanele fizice care obtin din strainatate venituri din pensii pentru care se datoreaza CASS
  • eliminarea de la Capitolul I a sectiunii referitoare la stabilirea si declararea obligatiilor fiscale datorate de catre contribuabili, pentru indemnizatiile prevazute de O.U.G. nr. 30/2020
  • introducerea la Capitolul I a unei sectiuni distincte pentru stabilirea si declararea obligatiilor fiscale datorate de catre contribuabili, pentru indemnizatiile prevazute de O.U.G. nr. 2/2022
  • introducerea la Capitolul II, sectiunea 1, subsectiunea 1, lit.B, la rd.3 a indicatorului “Venit anual impozabil” care se completeaza de contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor
  • introducerea la Capitolul II, sectiunea 2 din formular la subsectiunea 1 si la subsectiunea 2 a unor campuri pentru stabilirea si declararea CAS, respectiv CASS datorate de contribuabili, in functie de incadrarea in plafonul minim anual, potrivit legii

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

16 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *