Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Declaratia unica estimativa – cand se depune?

Declaratia unica estimativa

Declaratia unica are doua capitole importante:

– Capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul….”.

– Capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimat/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul…..“.

Fiecare dintre acestea se completeaza in functie de indeplinirea unor conditii.

In acest articol ne vom referi la completarea capitolului II: declaratie estimativa care se completeaza pentru a declara veniturile estimate ale anului in curs.

Reglementarea acestei declaratii se face la art. 120 din Codul fiscal.

Cand se depune aceasta declaratie?

PFA – activitate desfasurata in cursul anului
In primul rand, daca desfasori o activitate in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, esti obligat sa depui declaratia unica pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior s-au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.

PFA – activitate inceputa in cursul anului
In al doilea rand, daca incepi o activitate in cursul anului fiscal, esti obligat sa depui declaratia estimativa in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.
De exemplu, daca ai infiintat o PFA in cursul anului, esti obligat ca in termen de 30 de zile de la data infiintarii acestei PFA sa depui declaratia unica.

Asociatii fara personalitate juridica – activitate inceputa in cursul anului
De asemenea, asociatiile fara personalitate juridica, care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligate sa depuna la ANAF Declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, pentru venitul estimat a se realiza pentru anul fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

PFA – la norma de venit
PFA-urile la norma de venit depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice completata corespunzator, pana la data de 25 mai a fiecarui an.

Incetare/suspendare PFA
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica estimativa in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Inchiriere – contract nou in cursul anului sau contracte in curs
Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, pentru care impunerea este finala, au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia unica estimativa, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti si respectiv pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele respective in anii anteriori.

Chirie exprimata in valuta
Pentru contractele in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, determinarea venitului net anual se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Modificari/rezilieri de contracte
In situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, venitul este recalculat de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Determinarea venitului anual se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Activitatea inceputa in decembrie
Contribuabilii/asociatiile fara personalitate juridica care incep o activitate in luna decembrie depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Venituri realizate de persoane cu handicap
Venitul net din activitati independente/activitati agricole desfasurate de persoana fizica cu handicap grav sau accentuat, in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, determinat pe baza normelor de venit sau in sistem real se reduce proportional cu numarul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului, de catre contribuabil, prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice in termen de 30 de zile de la obtinerea certificatului care atesta incadrarea in gradul de handicap.

Impozitul datorat va fi calculat pentru venitul net anual redus proportional cu numarul de zile in care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *