Anul 2025 aduce cateva noutati fiscale importante si in domeniul persoanelor fizice. Una dintre noutati se refera la schimbarea formatului declaratiei unice.
Formatul actualizat al declaratiei unice in 2025
Formatul actualizat al declaratiei a fost aprobat prin Ordinul 7015 publicat in MOF nr. 1327 din 31.12.2024.
Formatul actualizat conform cu prevederile acestui ordin este disponibil aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
Formularul se utilizeaza de persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pentru anul 2024, precum si pentru declararea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei in cursul anului 2025.
Termen depunere declaratia unica in 2025
Incepand cu anul 2025, contribuabilii nu mai au obligatia depunerii declaratiei unice pentru estimarea veniturilor si a obligatiilor fiscale, precum si declararii contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate in cursul anului fiscal.
Asadar, pentru anul 2024, declaratia are doua capitole:
Scadenta declaratiei unice pe 2024 este 26 mai 2025 (25 fiind zi nelucratoare).
Noutati 2025
– Capitolul 1: Date privind impozitul si contributiile sociale datorate pentru anul 2024 si
– Capitolul 2: Date privind CASS pe anul 2025
– Observam ca se elimina capitolul aferent estimarilor.
– Stabilirea si declararea veniturilor efectiv realizate si obligatiilor datorate pentru anul 2025 se va realiza de toate categoriile de contribuabili in anul urmator celui de impunere, pana la data de 25 mai 2026, inclusiv.
O alta modificare legislativa care a determinat modificari la declaratia unica aferenta anului 2024 este legata de modalitatea de stabilire a bazei de impunere si a impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
Mai precis, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, venitul net anual se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila se impun prin retinere la sursa, impozitul fiind final.
Totodata, au fost abrogate dispozitiile potrivit carora veniturile realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sunt calificate ca venituri din activitati independente.
De asemenea, a fost eliminata optiunea de determinare a venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Optiunea privind plata CASS
In cazul exprimarii optiunii privind plata CASS in cursul anului 2025, se va completa.
Baza de calcul a CASS este 6 salarii minime, adica 6*4.050 lei = 24.300 lei
CASS = 10% * 24.300 lei = 2.430 lei
Modalitatea de depunere a declaratiei
Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel:
a) in format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.
– Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului.
– Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respecti
– prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual” (SPV);
– e site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.