Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Declaratiile pe care un platitor de TVA trebuie sa le depuna in cursul anului

declaratii

Pe parcursul functionarii unui business, o societate platitoare de TVA trebuie sa depuna o serie de declaratii fiscale la termenele stabilite de ANAF in calendarul obligatiilor fiscale pentru anul in cauza.

Calendarul obligatiilor fiscale generale pentru toate societatile, pentru anul 2019, este publicat de ANAF si poate fi consultat accesand urmatorul link.

Reamintim faptul ca o societate poate alege sa se inregistreze in scopuri de TVA (la infiintare sau pe parcursul desfasurarii activitatii) sau este obligata, daca cifra de afaceri anuala declarata sau realizata depaseste plafonul de 300.000 lei, asa cum este prevazut la articolul 310 alin. (1) din Codul Fiscal.

Astfel, daca esti antreprenorul unei societati care a devenit platitoare de TVA fie prin optiune, fie prin depasirea plafonului mai sus mentionat, atunci este bine de stiut ca pe parcursul unui an calendaristic trebuie depuse la ANAF urmatoarele declaratii fiscale:

Declaratia 300 (decont de taxa pe valoarea adaugata):

Declaratia se depune lunar sau trimestrial in functie de vectorul fiscal. Perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.

Pe de alta parte, daca utilizezi trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, atunci perioada fiscala devine luna calendaristica.

Daca se constata erori dupa depunerea declaratiei, trebuie sa stii ca pentru aceasta declaratie nu se poate depune declaratie rectificativa, corectiile efectuandu-se pe randurile de regularizari in decontul lunii urmatoare.

Declaratia 390 (declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri):

Declaratia se depune in lunile in care au existat livrari/achizitii intracomunitare de bunuri sau servicii.

In situatia in care se constata erori dupa depunerea formularului 390, acestea pot fi rectificate prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare din formular.

In declaratia rectificativa se vor corecta tranzactiile declarate eronat si se vor completa toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.

Declaratia 394 (declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national):

Declaratia se depune lunar sau trimestrial impreuna cu declaratia 300.

Formularul 394 se depune in mod obligatoriu de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care trebuie sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre/de la orice persoana.

Se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul de TVA la incasare. Trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea „taxare inversa” sau „TVA la incasare”, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.

Atentie! In declaratia 394 nu se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii care trebuie inscrise in declaratia 390 si nici importurile si exporturile.

In situatia in care se constata erori dupa depunerea formularului 394, acestea pot fi rectificate prin depunerea unei noi declaratii 394 corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.

Declaratia 094 (privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent):

Spre deosebire de celelalte declaratii (300, 390 sau 394), aceasta declaratie se depune anual pana in data de 25 ianuarie a anului urmator pentru anul precedent.

Pe de alta parte, intervine obligatia depunerii acestui formular doar societatilor care sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal si care:

– au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent;

– nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si care;

– nu au depasit plafonul de 100.000 euro.

Declaratia 392A (declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul de referinta):

Potrivit OUG nr. 84/2016 din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, prin aplicarea prevederilor art. 324 alin. (4) ? (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta declaratie a fost suspendata pana la data de 31 decembrie 2019.

Declaratia se completa de catre persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referinta, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, erau inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la acea data era inferioara sumei de 220.000 lei.

Nu se depunea daca persoanele impozabile nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in anul de referinta, in interiorul tarii.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *