Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

3D Print – Lumea in care gandurile iau forma

print 3d

Clientii nostri, antreprenorii din comunitatea Smart Bill, sunt acei oameni care au avut curajul de a se lansa pe cont propriu, de a porni o afacere si, implicit, de a-si asuma anumite riscuri.

Ei sunt cei carora nu le-a fost teama de birocratie, de piedici si de tot ce formeaza hatisul administrativ in Romania, iar Smart Bill le-a venit in intampinare cu o solutie care isi propune sa le simplifice pe cat se poate activitatea.

Am fost sa ii cunoastem, sa le aflam povestile si sa vi le spunem, pentru a va motiva si inspira sa aveti curaj, asa cum au avut si ei

Aceasta este povestea Irinei si a lui Dragos, a caror curiozitate le-a depasit temerile.

M-am intors de multe ori in trecut pentru a intelege ce ne-a motivat sa nu ne oprim si sa ajungem aici, insa de fiecare data povestea Micro3DTechlab (Print3DBucuresti.ro) suna mai bine si mai completa.

Acum patru ani eram doar noi, Irina si Dragos, o camera pe post de birou intr-un apartament in centrul Bucurestiului, o imprimanta 3D extrem de mica si un site web facut de noi de la zero, hotarati sa trecem arhitectura pe locul doi in favoarea a ceva total nou, dar extrem de captivant. Nu ne-am intrebat daca va merge, nu ne-a interesat daca avem sau nu competitie. Am avut 1500 de euro de investit si am stiut ca asta vrem sa facem.

Daca m-ar fi intrebat cineva in noiembrie 2014 unde ma vad peste aproape patru ani, probabil nu as fi stiut sa raspund. Pentru ca atunci cand vorbim de printare 3D, vorbim de un domeniu in mare parte experimental, in care lucrurile pot sa iti iasa sau nu, vorbim de un proces adeseori „trial & error”, a carui profunzime si complexitate pot fi cu greu intelese cand privesti din afara.

Cu cat creste experienta in modelare 3D, cu atat rata de esec in printare scade. Totusi clientului rar ii este accesibila o privire la munca din spate si de aceea totul pare ceva de genul: PUFF! Magie Este foarte frumos, insa tu, privesti de acolo, din mijlocul a tot si te lovesti de modele 3D neadaptate procesului, de printuri stricate nu din vina ta, de probleme tehnice, de postprocesarea obiectelor care nu e deloc usoara. Puse insa in balanta cu contributia la nou, la inovatie, cu pasiunea pentru explorare a posibilitatilor de fabricatie date de tehnologii noi, cu intalnirea unor oameni talentati si proiecte ingenioase, toate ajung sa para mici probleme usor de depasit.

Am lucrat in mare parte cu companii. Am facut si greseli, am avut si reusite, insa cel mai important a fost ca am capatat extrem de multa experienta. Astazi, in atelier sunt nu mai putin de 12 imprimante dintre care cea mai mare are 2.5 m. Avem imprimante care printeaza cu plastic la rola, cu rasini de diverse tipuri si, mai nou, cu lut/ceramica. Pe langa ele, si-au gasit loc si un CNC laser, masini de termoformare, cuptoare UV si de ceramica, accesorii care completeaza si usureaza procesul de prototipare rapida pentru aplicatii cat mai variate. Am crescut. Asa ca, de anul acesta, am ales sa facem un nou pas.

Suntem co-fondatori Backspace Studios – 550 mp dedicati prototiparii rapide si inovarii, cu echipamente profesionale si cu instructori experimentati, colaborari frumoase pe parte de bijuterie, productie publicitara de mari dimensiuni, mobilier, machetare. O asociere cu prieteni dragi si buni profesionisti. Daca ani de zile am stat mai mult retrasi ocupandu-ne de clienti, ne dorim ca din toamna aceasta, pe langa serviciile oferite, sa impartasim experienta acumulata cu persoane care sunt la inceput de drum si care isi doresc sa invete cum sa isi realizeze un produs de la zero, cum sa il deseneze, cum sa si-l finiseze, cum sa il produca in masa etc.

Cel mai important lucru invatat pe parcursul ultimilor ani este ca eficienta ajuta inimaginabil cresterea unui business. Cu cat economisesti mai mult timp pe parte de logistica, cu atat poti folosi acel timp pentru cercetare, pentru cresterea calitatii serviciilor. Iar Smart Bill a preluat foarte mult din introducerea de date care ne consuma mult timp si care putea fi automatizata. Este un produs indispensabil, cel putin pentru noi.
Daca in 2014 imi lua un pic sub 10 minute sa fac o factura, in 2015, cand am descoperit Smart Bill, timpul de emitere al unei facturi a scazut dramatic. In sensul bun.

Chiar daca par lucruri banale, faptul ca avem o baza de date cu clienti la indemana, ca putem vedea foarte usor ce facturi avem de incasat si cand, ca ne putem urmari usor cheltuielile, stocurile si furnizorii si emite o mare varietate de documente rapid, ne ajuta sa ne indreptam atentia catre ceea ce conteaza cu adevarat: clientii nostri si proiectele lor.

In fiecare an, aventura noastra in printare 3D capata dimensiuni diferite si imprevizibile. Iar Smart Bill e parte din ea ca o constanta care ne da echilibru si siguranta. Intr-un fel, as putea spune chiar ca da dependenta.

Irina-Alexandra Stoican
Dragos Toader
Arhitecti

Asta e ce facem noi:

Noiembrie 2014print3dbucuresti.ro – servicii de prototipare rapida si design de produs

Decembrie 2016 lasercutbucuresti.ro – servicii debitare laser si machetare

August 2017 ceramicadigitala.ro – Ground Digitalia – atelier ceramica digitala (pe care il lansam anul asta in octombrie odata cu Backspace)

Octombrie 2018backspacestudios.ro – Backspace Studios, makerspace axat pe prototipare rapida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *