Legislatia fiscala include termeni specifici care definesc tranzactiile si ajuta la incadrarea acestora in diverse categorii fiscale. Iata cativa dintre cei mai folositi termeni:
1. Achizitia intracomunitara de bunuri: Se refera la obtinerea dreptului de a dispune de bunuri mobile corporale expediate sau transportate dintr-un stat membru al Uniunii Europene intr-un alt stat membru, la indicatia cumparatorului.
2. Activitatile economice: Cuprind activitatea producatorilor, comerciantilor si prestatorilor de servicii, inclusiv activitati extractive, agricole si profesii liberale. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor pentru obtinerea de venituri continue.
3. Codul NC: Se refera la pozitia tarifara sau codul tarifar, conform Regulamentului (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987, care reglementeaza Nomenclatura tarifara si Tariful Vamal Comun.
4. Intreprinderea mica: O persoana impozabila care beneficiaza de un regim special de scutire TVA conform legislatiei nationale sau a statului membru in care este inregistrata.
5. Livrarea intracomunitara: Este livrarea de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru, de catre furnizor sau o terta persoana.
6. Persoana impozabila: Orice persoana care desfasoara activitati economice independente, indiferent de locul unde se desfasoara activitatea.
7. Taxa deductibila: Reprezinta suma totala a taxei achitate de o persoana impozabila pentru achizitiile efectuate.
8. Taxa dedusa: Este taxa deductibila care a fost deja dedusa in cadrul unui proces fiscal.
9. Taxa colectata: Taxa aferenta livrarilor de bunuri sau serviciilor taxabile efectuate de persoana impozabila.
10. Contributii sociale obligatorii: Prelevari realizate conform legii, care ofera protectie persoanelor impotriva anumitor riscuri sociale (exemplu: CAS, CASS).
11. Persoane afiliate: Definirea unei persoane ca fiind afiliata include relatii de familie sau control direct/in-direct asupra unei entitati juridice.
12. Retinerea la sursa: Este un mecanism de colectare a impozitelor si contributiilor sociale prin care plătitorii de venituri sunt obligati sa calculeze, sa retina si sa vireze sumele corespunzatoare catre bugetul statului.
13. Importul de bunuri: Se refera la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene a bunurilor care nu sunt in libera circulatie.
14. Contribuabil: Orice persoana fizica sau juridica care datoreaza impozite, taxe si contributii sociale conform legii.
15. Penalitate de intarziere: Sanctiune aplicata pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale principale.
16. Penalitate de nedeclarare: Sanctiune aplicata pentru nedeclararea sau declararea incorecta a impozitelor si taxelor in declaratiile fiscale.
17. Vector fiscal: Totalitatea tipurilor de obligatii fiscale pentru care exista obligatii de declarare.
18. Obligatie fiscala principala: Responsabilitatea de a achita impozitele, taxele si contributiile sociale.
19. Obligatie fiscala accesorie: Plata dobanzilor, penalitatilor sau majorarilor aferente obligatiilor fiscale principale.
20. Act administrativ fiscal: Actul emis de autoritatile fiscale pentru a stabili o situatie individuala si pentru a produce efecte juridice.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.