Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Dictionar fiscal: persoana impozabila, cod NC, taxa deductibila vs dedusa

dictionar fiscal

Legislatia fiscala include termeni specifici care definesc tranzactiile si ajuta la incadrarea acestora in diverse categorii fiscale. Iata cativa dintre cei mai folositi termeni:

1. Achizitia intracomunitara de bunuri: Se refera la obtinerea dreptului de a dispune de bunuri mobile corporale expediate sau transportate dintr-un stat membru al Uniunii Europene intr-un alt stat membru, la indicatia cumparatorului.

2. Activitatile economice: Cuprind activitatea producatorilor, comerciantilor si prestatorilor de servicii, inclusiv activitati extractive, agricole si profesii liberale. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor pentru obtinerea de venituri continue.

3. Codul NC: Se refera la pozitia tarifara sau codul tarifar, conform Regulamentului (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987, care reglementeaza Nomenclatura tarifara si Tariful Vamal Comun.

4. Intreprinderea mica: O persoana impozabila care beneficiaza de un regim special de scutire TVA conform legislatiei nationale sau a statului membru in care este inregistrata.

5. Livrarea intracomunitara: Este livrarea de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru, de catre furnizor sau o terta persoana.

6. Persoana impozabila: Orice persoana care desfasoara activitati economice independente, indiferent de locul unde se desfasoara activitatea.

7. Taxa deductibila: Reprezinta suma totala a taxei achitate de o persoana impozabila pentru achizitiile efectuate.

8. Taxa dedusa: Este taxa deductibila care a fost deja dedusa in cadrul unui proces fiscal.

9. Taxa colectata: Taxa aferenta livrarilor de bunuri sau serviciilor taxabile efectuate de persoana impozabila.

10. Contributii sociale obligatorii: Prelevari realizate conform legii, care ofera protectie persoanelor impotriva anumitor riscuri sociale (exemplu: CAS, CASS).

11. Persoane afiliate: Definirea unei persoane ca fiind afiliata include relatii de familie sau control direct/in-direct asupra unei entitati juridice.

12. Retinerea la sursa: Este un mecanism de colectare a impozitelor si contributiilor sociale prin care plătitorii de venituri sunt obligati sa calculeze, sa retina si sa vireze sumele corespunzatoare catre bugetul statului.

13. Importul de bunuri: Se refera la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene a bunurilor care nu sunt in libera circulatie.

14. Contribuabil: Orice persoana fizica sau juridica care datoreaza impozite, taxe si contributii sociale conform legii.

15. Penalitate de intarziere: Sanctiune aplicata pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale principale.

16. Penalitate de nedeclarare: Sanctiune aplicata pentru nedeclararea sau declararea incorecta a impozitelor si taxelor in declaratiile fiscale.

17. Vector fiscal: Totalitatea tipurilor de obligatii fiscale pentru care exista obligatii de declarare.

18. Obligatie fiscala principala: Responsabilitatea de a achita impozitele, taxele si contributiile sociale.

19. Obligatie fiscala accesorie: Plata dobanzilor, penalitatilor sau majorarilor aferente obligatiilor fiscale principale.

20. Act administrativ fiscal: Actul emis de autoritatile fiscale pentru a stabili o situatie individuala si pentru a produce efecte juridice.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *