Dividendele primite de persoanele fizice vin cu o serie de costuri (taxe de plata) si obligatii declarative (in anumite situatii). Cele doua taxe la care ne referim sunt: impozitul si contributia la sanatate (la depasirea unui plafon).
- Ce inseamna dividende distribuite, dividende platite?
Foarte simplu spus, dupa inchiderea anului (in cazul dividendelor anuale) sau trimestrului (in cazul dividendelor trimestriale), se intocmeste o hotarare AGA sau o decizie a asociatului unic prin care se poate decide repartizarea profitului sub forma de dividende, sau din contra lasarea profitului nerepartizat. In cazul deciziei de repartizare, se mentioneaza si suma care urmeaza a fi repartizata ca dividende. Aceasta suma reprezinta dividendele distribuite, adica dividendele pentru care s-a luat decizia de repartizare. Nu inseamna ca suma este si platita efectiv asociatilor. Abia dupa plata acestora vorbim de dividende platite. - Cota de impozit, plata si declararea acestuia.
Cota de impozit pe dividende in 2020 este 5%, la fel ca in anul 2019. Impozitul se retine si se plateste la stat de catre firma care acorda dividendele. Tot ea il declara la buget prin declaratia 100 si apoi anual, in declaratia 205, pe CNP-ul fiecarei persoane. Impozitul se plateste de catre firma la buget pana in 25 a lunii urmatoare platii dividendelor. In cazul dividendelor distribuite dar neplatite, se plateste impozitul pana pe 25 ianuarie a anului urmator, obligatoriu. Asadar, chiar daca nu ai incasat dividendele, daca ele au fost distribuite, impozitul va trebui platit la inceputul anului urmator. - Contributia la sanatate cand se datoreaza?
Contributia la sanatate nu se datoreaza decat daca venitul din dividende, fie singur daca persoana nu are alte venituri, fie cumulat cu alte venituri pe care le obtine, depaseste 12 salarii minime brute pe economie. In cazul in care suma veniturilor depaseste 12 salarii minime, adica 12* 2.230 lei = 26.760 lei, persoana fizica datoreaza CASS. CASS nu se datoreaza la venitul efectiv obtinut, daca acesta este mai mare decat 26.760 lei, ci la acest plafon, astfel ca suma fixa este de 10% * 26.760 lei = 2.676 lei. - Persoanele care sunt salariate mai datoreaza CASS la dividende daca depasesc plafonul?
CASS se datoreaza la depasirea plafonului, indiferent daca persoana are sau nu calitatea de salariat. - Dividendele se pot plati anual sau trimestrial in functie de optiunea entitatii.
Daca decizi sa repartizezi in 2020 dividende trimestriale,va trebui sa intocmesti situatii financiare intermediare si sa efectuezi inainte inventarierea patrimoniului. - Ce restrictii exista la plata dividendelor?
Exista situatii in care firmele nu pot plati dividendele asociatilor din cauza ca le lipsesc resursele financiare pentru a o face. Practic, nu au suficienti bani in conturi sau in casierie, din cauza ca se afla fie intr-o perioada de investitii in care au folosit resursele financiare pentru a cumpara active sau au rambursat datorii mai vechi sau alte situatii. De aceea, o firma care repartizeaza dividende trebuie sa aiba in vedere si capacitatea sa financiara de plata, inainte de a lua aceasta decizie. Pe de alta parte, nu este necesar ca sumele sa fie platite toate odata. Acestea se pot plati pe masura acumularii resurselor. - Care este cel mai devreme termen pentru a retrage dividende?
Repartizareadividendelor se poate face dupa intocmirea si aprobarea situatiilor financiare si o data cu aceasta, aprobarea repartizarii profitului. Asadar, este importanta intocmirea situatiilor financiare si aprobarea lor. Plata dividendelor nu este conditionata de depunerea lor la ANAF. - Asociat pensionar, datoreaza CASS la dividende?
Nu este prevazuta in Codul fiscal o scutire de la CASS pentru asociatii pensionari care obtin venituri din dividende peste plafonul de 12 salarii minime pe economie. - Dividendele mai vechi nerepartizate, carui regim fiscal se supun? Celui din anul inregistrarii profitului sau celui din anul distribuirii?
Din perspectiva firmei, dividendele se supun acelui regim fiscal din anul distribuirii in ce priveste impozitul. Daca ai repartizat profitul anului 2009 in anul 2020,atunci aplici 5% cota de impozit. In ce priveste CASS, se aplica prevederile din momentul platii dividendelor catre asociati. - Daca repartizezi dividende trimestrial, in ce perioada de timp trebuie sa depui situatiile financiare interimare?
OMFP 3067/2018 arata ca situatiile financiare interimare se depun in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor. Prin urmare, daca, de exemplu, vrei sa depui situatii financiare intermediare pe trimestrul 1 2020 si intocmesti hotararea AGA in 05 aprilie 2020, atunci in termen de 30 de zile de la aceasta data ai obligatia depunerii situatiilor. - Ce se intampla daca dividendele interimare din cursul anului depasesc la final de an suma care se putea distribui?
Pentru aceasta situatie care poate aparea in practica este prevazuta posibilitatea de regularizare. Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop. - Daca o persoana obtine venituri din dividende sub plafonul de 12 salarii minime brute, are obligatia depunerii declaratiei unice?
In aceasta situatia nu exista obligatia depunerii declaratiei unice. - Ce obligatii are o persoana care incaseaza dividende in cursul anului ce depasesc 12 salarii minime?
Daca dividendele incasate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, asociatul are obligatia depunerii declaratiei unice in termen de 30 zile de la depasirea plafonului. Potrivit art. 174 din Codul fiscal, alin. (10) persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) – h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata, este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.
Daca vrei sa afli ce obligatii fiscale au persoanele fizice care incaseaza venituri din dividende in 2022, citeste articolul Dividende 2022.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Va iubesc pe toti!Tineri frumosi si destepti! Este prima data cand va vad impreuna, chiar daca va”urmaream „separat.
Buna ziua , doresc să scot din firmă 150 000lei sub forma de dividende , luna decembrie 2022 , aș dori să scot toți banii pana la sfarsitul anului , contabila imi spune ca nu pot sa scot in luna decembrie dividende , adica ultimul trimestru voi putea scoate din ianuarie incolo , ori eu doresc sa scot pe tot anul , de la anul va fi 8 % impozit dupa cum stim , ce ar trebui sa faca contabila sa pot scoate la zi dividendele , multumesc anticipat !
Buna ziua Catalin,
Puteti scoate dividende din profitul inregistrat pana la 30.09.2022. Profitul aferent trimestrului 4 din 2022 se poate scoate in 2023, dar cu 8%.
Sarbatori linistite!
in 2018 dividende distribuite dar neplatite – 20.000 lei (firma plateste cei 5%)
in 2019 dividende distribuite 16.000 lei (firma plateste cei 5%)
in 2019 dividende platite 36.000 lei ( 2018+2019)
se datoreaza CAS de catre actionar pentru 36.000 lei ?
se considera venit din dividende anul incare au fost repartizate sau anul in care au fost incasate?
Buna ziua Iulian,
Pentru a stabili daca s-a depasit plafonul de 12 salarii se iau in calcul dividendele incasate. Asadar, daca ati incasat in 2019 dividende in suma de 36.000 lei, aveti obligatia de a plati si contributia la sanatate.
Zi buna.
Buna,somajul se ia in calcul in stabilirea plafonului de 26760 ?
Buna ziua,
Somajul tehnic la PFA nu se ia in calculul plafonului de 12 salarii minime brute. Se impoziteaza separat, in declaratia unica.
Zi frumoasa!
daca nu am luat niciodata dividende cum procedez :
Buna ziua Lidia,
In cazul in care aveti profit acumulat in firma, puteti sa intocmiti o hotarare a asociatului unic sau asociatilor prin care sa decideti departizarea profitului. Este dreptul dumneavoastra sa ridicati dividendele. Firma va retine la sursa 5% impozit, iar dumneavoastra veti incasa practic 95% din suma distribuita.
Pe de alta parte, daca suma incasata din dividende este mai mare de 12 salarii minime pe economie, veti datora si CASS.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Va rog daca ma puteti lumina putin. As vrea sa repartizez din profitul anului 2020, o parte, dividende…Nu am facut niciodata repartizare de dividende. Daca inregistrez in luna ianuarie 2021 distribuirea de dividende…in luna martie le platesc efectiv…impozitul in platesc in aprilie? Va multumesc
Buna ziua Luiza,
Daca repartizati in ianuarie si platiti in ianuarie, atunci termenul de plata a impozitului este 25 a lunii urmatoare, deci 25 fabruarie. Daca repartizati dividendele in ianuarie (intocmiti hotararea AGA de repartizare), insa nu faceti plata efectiva a dividendelor in 2021, impozitul se plateste pana in 25 ianuarie a anului urmator (25 ianuarie 2022).
Zi frumoasa!
Daca sunt si salariat si incasez dividende sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie insa cumulat cu salariul incasat (pe 2020) depasesc acest plafon se plateste sau nu CASS pe valoarea dividendelor incasate?
Buna ziua Iulian,
Salariul nu intra in baza de calcul a celor 12 salarii minime, asadar nu trebuie sa cumulati salariul cu dividendele. Luati in calcul doar dividendele, iar daca suma lor depaseste 12 salarii minime, atunci datorati CASS.
Zi frumoasa!
Bună Sara dacă nu am luat numai de 3 ori 40de leicum procedez sa îmi erau și ei venitul
Buna ziua,
Din pacate, nu am ințeles intrebarea dumneavoastra si, prin urmare, nu putem oferi un raspuns.
Mult succes si o zi frumoasa!
Care este suma maxima care poate fi acordata sub forma de dividende, in cazul in care profitul firmei a fost in suma de 150000? Multumesc
Buna ziua Lidia,
Daca profitul a fost 150.000 lei si nu mai aveti pierderi din anii precedenti care trebuie sa fie acoperite, atunci 150.000 lei este suma bruta a dividendelor. Suma neta (adica ceea ce incasati efectiv) se calculeaza astfel: 150.000 – 5%*150.000 lei = 142.500 lei. Diferenta de 7.500 este impozitul care se retine de catre firma si se plateste la buget.
Zi frumoasa!
Pai nu plateste si cei 2676 pentru ca depaseste plafornul?
Buna ziua Georgeta,
Daca persoana fizica incaseaza venituri din dividende peste plafon, atunci trebuie sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS (10%). Noul plafon pentru anul 2021 este de 27.600 lei (12 luni x 2.300 lei), adica un CASS de plata de 2.760 lei.
Zi frumoasa!
Buna ziua.
Daca sunt salariat si am venituri din dividende care depasesc cele 12 salarii minime, platesc doar CASS-ul de 2.676 lei. CAS nu trebuie platit, nu?
Multumesc mult
Buna ziua Ileana,
Daca dividendele au depasit 12 salarii minine, atunci se datoreaza CASS la nivelul acestui plafon. CAS nu se datoreaza.
Zi frumoasa!
Va rog frumos sa ma ajutati cu o lamurire: daca am PFA cu norma de venit si incasez dividende dintr-o alta firma/activitate, cum se calculeaza plafonul de impozitare pentru CAS si CASS? Se cumuleaza norma de venit cu dividendele?
Buna ziua Cristina,
In cazul dumneavoastra se cumuleaza norma cu venitul din dividende – baza legala o constituie art.170 alin.(2) care arata ca: „Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazuta la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b) – h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 și 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art.125 alin. (8) – (9);
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 – 87;
e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94 – 97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104 – 106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 – 116.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
ma bucur enorm ca am gasit un forum de specialitate si actual.Speta este :ma retrag din firma ca asociat,legea 31 zice ca societatea este obligata sa-mi plateasca dividendele pina in ziua retragerii,etc…nu mai insirui restul drepturilor.In cazul meu societatea are inregistrata in contabilitate un profit nerepartizat ,dar, nu ma poate plati ca nu are acesti bani.Ce se intampla in astfel de situatie ??Poate accesa o linie de credit pentru achitarea datoriei fata de mine ??
Buna ziua,
Multumim frumos pentru aprecieri, ne aduc mare bucurie.
In ceea ce priveste intrebarea adresata de dumneavoastra, va rog sa notari ca art. 67 alin.(6) din Legea societatilor comerciale arata ca dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.
Asadar, va trebui sa analizati modul in care s-a convenit intre parti repartizarea dividendelor pentru a analiza drepturile care vi se cuvin. In cazul in care firma nu are resursele necesare, poate apela la credite bancare sau la creditarea firmei din partea asociatilor ramasi. La creditarea bancara va fi nevoie insa de o documentatie si un scop al finantarii, dupa care se analizeaza conform procedurilor interne daca se poate acorda sau nu finantarea. In opinia noastra, sunt foarte mici sansele sa se acorde finantare pentru plata dividendelor.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua, Am si eu o speta. Am fost angajat dar acum nu mai sunt (demisie). Mai am venituri doar din chirii care nu trec de plafonul total si pe care le declar complet la ANAF prin decl. unica. Unde platesc acum asig de sanatate si cum aduc dovada ca sunt asigurat? Multumesc frumos.
Buna ziua,
Va puteti asigura prin optiune la CASS oricand in cursul anului, pentru o perioada de 12 luni.
CASS optionala (daca nu obtineti alte venituri peste plafon) pentru anul 2021 se calculeaza la plafonul de 6 salarii minime pe economie, adica 2.300 lei x 6 luni = 13.800 lei, iar 13.800 lei x 10% = 1.380 lei contributie de plata pentru Declaratia unica depusa in 2021.
Contributia se plateste in contul unic 55.04 „Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”.
Dovada calitatii de asigurat o faceti la CNAS prin depunerea:
– actului de identitate valabil la data solicitarii (original + copie);
– Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si indexul de incarcare al acesteia (recipisa) – acestea le puteti descarca din SPV.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua !
un SRL a incheiat anul fiscal 2020 cu profit , si a fost inclus in situatii financiare pe 2020 distribuirea de dividende in valoare de 50000 lei ,firma va plati 5% impozit ,respectiv 2500 lei in urmataore luna a distribuirii, CASS datorat este de 2676 lei si pana cand trebuie depusa la ANAF ? Multumesc frumos pentru raspuns !
Buna ziua Maria,
Trebuie avut in vedere anul in care persoana fizica a incasat efectiv venituri din dividende peste plafon. Daca veniturile din dividende au fost incasate dupa data de 25 mai, atunci Declaratia unica se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/ incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Puteti gasi mai multe informatii despre acest subiect la urmatorul link:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/declaratia_unica260121.pdf
Zi frumoasa!
Buna ziua.
Dacă am venituri din PFA 10.000 lei si divindende pe firma de 20.000lei pe 2020 trebuie sa platesc CASS ul 10%?
Multumesc!
Buna ziua,
Avand in vedere ca veniturile cumulate (10.000 PFA + 20.000 dividende = 30.000 lei) depasesc plafonul a 12 salarii minime pe economie valabil pentru anul 2020 (12 * 2.230 = 26.760 lei), atunci rezulta faptul ca aveti obligatia de a plati CASS – 10% – 2.676 lei.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
In situatia incasarii unor dividente de 21 000 lei, suma care nu depaseste cele 12 salarii minime, trebuie depusa vreo declaratie la ANAF? Daca da, spuneti-mi va rog ce declaratie sau care sunt pasii de urmat.
Multumesc pt raspuns!
Flavius
Buna ziua Flavius,
Daca incasati venituri din dividende sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, atunci nu aveti nicio obligatie – nu trebuie depusa declaratia unica.
Firma de la care incasati dividendele va avea obligatia de a retine impozitul pe dividende in cota de 5%.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutați cu o informație. Dacă un acționar decedează, ce se întâmpla cu profitul nerepartizat (dividendele neîncasate)? Dar dacă își cesionează înainte sa moara, părțile sociale către fiul sau? Acesta preia și dividendele neîncasate de tatăl sau (cedent) ? Se poate face o alta înțelegere prin Contractul de cesiune părți sociale prin care sa se reglementeze problema profitului nerepartizat pana la cesiune ? Mulțumesc mult.
Buna ziua Mirela,
Apreciem ca intrebarile sunt mai mult de natura juridica si nu am dori sa va oferim un raspuns gresit, de aceea va recomandam sa va sfatuiti cu un consultant juridic.
Va recomandam insa sa consultati prevederile actului constitutiv cu privire la aceasta situatie. Este posibil sa fie prevazute mentiuni cu privire la aceasta situatie. Este important se cunoasteti urmatoarea prevedere din legea societatilor comerciale – dividendele care se cuvin după data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.
Asadar, daca este incheiat un contract de cesiune a partilor sociale, inregistrat inainte de deces, dividendele care se cuvin dupa data acestuia apartin cesionarului.
Speram ca aceste informații sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Analizand toate intrebarile si raspunsurile dv tra, am fost placut surprinsa!
Am si eu o intrebare:
profit 2020-168246 lei, pe care vreau sa-l repartizez in luna in curs.
Voi avea de plata 5% impozit-8412 lei si contrib sanat -2676 lei(la 2230salariu minim 2020) sau 2760lei(salariu minim 2021)?
Dividendele le pot ridica in functie de resurse.Ma intereseaza termenul de depunere al declaratiei unice.
Pentru anul 2021,pot achita impozitul 5% la profitul cumulat ian- nov, chiar daca nu ridic dividende?aceeasi intrebare si pt contrib sanatate.
Buna ziua,
Multumim frumos pentru aprecieri.
Intr-adevar, se va achita de catre firma un impozit pe dividendele distribuite in suma 8412 lei iar dumneavoastra in calitate de persoana fizica beneficiara a veniturilor din dividende veti plati (prin declaratia unica) un CASS 10% aplicat salariului minim pe economie aferent anului in care incasati dividendele. Daca in 2021 le incasati atunci se va achita 2760 lei.
Declaratia unica se va depune in termen de 30 de zile de la incasarea sumelor.
Nu am inteles exact ultima intrebare, oare ati putea reformula?
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Dupa plata impozitului ,a CASS si a depunerii declaratiei unice,ridicarea dividendelor se face doar prin banca?Firma dispune si de cash.
Multumesc anticipat.
O zi buna!
Buna ziua Silvia,
Ridicarea dividendelor se poate face atat prin virament bancar cat si cash, insa cu respectarea plafoanelor privind tranzactiile cu numerar prevazute de Legea nr. 70/2015.
Zi frumoasa!
Buna seara,
Daca dividentele aferente anului 2020 si care depasesc plafonul de 12 salarii nu se platesc in 2021 ci se duc pe anul urmator 2022, cand voi scoate dividentele aferente an 2020+2021 platesc o singura data cass, chiar daca in ambele cazuri se depaseste plafonul de 12 salarii?
Buna ziua Daniel,
Plata CASS si depunerea declaratiei unice va trebui sa le faceti in anul in care incasati efectiv respectivele venituri din dividende.
Da, veti plati o singura data CASS in anul in care le veti incasa, chiar daca dividendele incasate sunt aferente atat anului 2020, si cat anului 2021.
Conteaza momentul incasarii dividendelor, nu anii aferenti carora are loc repartizarea.
Zi frumoasa!
Buna ziua, in aprilie s-au repartizat dividende din profit nerepartizat, in suma de 27500 lei prin AGA Nu s-a depasit plafon.
In iunie se face AGA si se doreste sa se mai repartizeze 20000, in august se face AGA si se repartizeaza 50000 lei si in decembrie iar AGA pt 50000.Deci se depaseste plafonul si trebuie depusa declaratia unica.Intrebarea mea este cand se depune aceasta declaratie unica?In iulie si se declara CASS 2760 si atat?se mai depune si altceva, se face rectificativa?Multumesc,o seara frumoasa
Buna ziua Violeta,
Declaratia unica se depune in termen de 30 de zile de la incasarea veniturilor din dividende care au depasit plafonul celor 12 salarii minime pe economie. Practic, dupa transa in care s-a depasit plafonul, va trebui intr-un termen de 30 de zile sa depuneti declaratia unica.
Se va completa sectiunea de CASS aferent anului 2021 (suma de plata fiind 2.760 lei) unde se va mai declara si suma din dividendele peste plafon incasate de dumneavoastra.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
As avea o nelamurire daca ma puteti ajuta. Suma „maxima” de dividende de 12 x salariul minim brut este pe an ?
Mai exact, daca dupa 3 luni scot dividende din firma de 25000 RON, nu depun decalaratii, nu platesc CASS, peste 3 luni daca vreau sa scot iar, pot sa scot aceeasi suma fara sa depun declaratii sau suma de 12 x salariul minim brut este pentru tot anul fiscal ?
Va multumesc !
Buna ziua Cristian,
Suma de 12 salarii minime brute pe economie este pe an. Astfel, daca in decursul unui an calendaristic ati incasat venituri din dividende peste plafonul de 12 salarii minime brute pentru anul respectiv, atunci aveti obligatia de a depune declaratia unica si de a plati CASS de 10% stabilita la acest plafon de 12 salarii minime. Daca in anul x ati incasat dividende care depasesc 12 salarii minime, plata CASS o veti face in anul X+1, pana la data de 25 mai.
Zi frumoasa!
Bună seara,
Doresc repartizarea dividendelor aferente anului 2020 în aceasta luna care sunt sub plafonul plati CAS-ului și doresc sa știu dacă în anul 2020 am avut venituri din chiri se tine cont de acestea la stabilirea plafonului ? Se iau în considerare alte venituri din anul 2020?
Buna ziua Eduard,
Se va tine cont si de veniturile din chirii la stabilirea plafonului pentru plata CASS. Chiar daca individual fiecare tip de venit nu depaseste plafonul, insa cumulate toate il depasesc, atunci datorati si CASS.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
doresc sa distribui dividendele trimestrial si voi depasi plafonul de 12 salarii minine pe economie, deci va trebuie sa platesc 10% CASS. Cand trebuie facut demersurile, acum ca preconizez ca voi depasi sau dupa distribuirea dividendelor? Va multumesc mult!
Buna ziua,
Dupa ce incasati dividendele prin care depasiti plafonul, in 30 de zile, aveti obligatia depunerii declaratiei unice.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca in iunie 2021 s-au platit dividente (din anul 2019) in suma mai mare decat plafonul de 12 salarii si s-a depus in 30 de zile decl unica pentru CASS si in decembrie 2021 s-au mai platit dividente (din anul 2020) tot in suma mai mare decat plafonul de 12 salarii, intelegerea mea este ca nu se mai plateste CASS deoarece s-a platit in cursul anului 2021 pentru depasirea plafonului.
Dar declaratie unica pentru aceasta a 2 transa de dividente se mai depune avand in vedere ca nu se mai plateste al CASS sau rectificativa la decl unica initiala avand in vedere ca s-a schimbat suma dividentelor platite in 2021 (adica au crescut), chiar daca CASS a ramas acelasi?
Multumesc
Buna ziua Luiza,
Daca ati depus in iulie 2021 declaratia unica pentru depasire plafon, atunci nu mai aveti obligatia de depune inca o data declaratia unica in decembrie 2021. Termenul de plata al CASS este 25 iunie 2022 pentru declaratia depusa in iulie. Daca ati platit deja CASS, atunci nu mai trebuie sa platiti nimic in 2022.
Zi frumoasa!
Dacă anii trecuți 2020- 2021 nu am luat dividendele Sif Oltenia îi pot lua pe anii trecuți .
Buna ziua Cristina,
Rezultatul nerepartizat din anii precedenti se poate repartiza prin hotararea AGA, deci in cazul in care se decide repartizare de dividende, acestea se repartizeaza din intregul profit ramas de repartizat, incluzand anii precedenti.
Daca nu ati ridicat dividendele repartizate, trebuie sa tineti cont ca exista un termen de 3 ani de prescriptie – ar trebui sa contactati platitorul in vederea achitarii sumelor.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Sarbatori fericite!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati. Am mai multe nelamuriri.
Am infiintat o firma in martie 2021, care a inceput activitatea efectiva cu incasari de la 1 mai. Suntem 2 asociati si am dori sa ridicam dividendele acum, in ianuarie 2022. Practic, dupa impozitare, ne-ar reveni fiecăruia cate 34.000 lei. Cum se calculează daca am depasit sau nu plafonul? Impartind la cele 8 luni lucrate sau la 12 luni? Iar daca depasesc si platesc acest CASS si nu am depusa cartea de munca nicaieri, acesta imi ofera automat calitatea de asigurat la CNAS si pe ce perioada?
Apoi, daca în august 2021, ca sa imi pot face asigurare medicala la CNAS, am fost la ANAF si am estimat in declaratie ca venitul meu va fi sub cel al salariului minim şi am achitat circa 700 de lei (mi s-a spus ca pot depune oricat ca sa fiu asigurata din august 2021 si restul pana in august 2022 ), acum ar trebui sa depun doar diferenta pana la 2760 lei, in cazul in care depasesc plafonul?
Multumesc!
Buna ziua,
Depasirea de plafon se calculeaza pe an, nu conteaza in cate luni efective de lucru a fost obtinut venitul. Ar putea fi teroretic si o luna. Daca nu depasiti plafonul, puteti sa optati pentru plata CASS, depunand declaratia unica si astfel veti deveni asigurat din momentul depunerii declaratiei unice, timp de un an.
Zi frumoasa!
Felicitări pentru răspunsuri, foarte clare.
Aș dori să întreb dacă dividendele din 2020 au fost plătite parțial, precum și dividendele din 2021 în 2022 pot fi plătite lunar pentru întregul an 2022?
Multumesc pentru raspunsul
Buna seara,
Nu stim daca am inteles corect intrebarea dumneavoastra. Va referiti la posibilitatea ca in anul 2022 sa platiti diferenta de dividende neachitata in anul 2020 si dividendele aferente anului 2021? In acest caz, raspunsul este da.
Seara placuta!
Banii încasați din vânzarea imobilelor sânt considerați că profit ce poate fi distribuit sub forma de dividende?
Buna ziua Mihai,
Daca activitatea desfasurata de societate este vanzarea de apartamente, se va inregistra un venit care va influenta profitul. Din profitul societatii, desigur, se pot repartiza dividende.
Zi frumoasa!
Buna seara, am citit aproape toate comentariile , felicitări !
Eu mă confrunt cu următoarele.
Eu și soțul deținem un Srl. Din 2017 ,in anul 2020 a avut profit și la contabilitate ne au spus că este obligatoriu sa scoatem dividende, am scos și achitat cei 5%
In anul 2021 la fel a avut profit,
cum facem sa Nu scoatem profitul din firma? ne dorim să crească și să reinvestim la un moment dat. Contabila spune că trebuie să scoatem și să achitam impozitul.
Mulțumesc
Buna seara Dana,
Mulțumim pentru aprecieri si pentru ca ne cititi.
Din punctul nostru de vedere, informatia primita de la contabila dumneavoastra nu este corecta.
Nu sunteti obligati sa repartizati sub forma de dividende profitul firmei, este decizia asociatilor daca doresc sau nu sa faca asta, mai mult decat atat este tot decizia asociatilor care este destinatia profitului.
Mult succes!
Buna ziua!
Nu am ridicat dividendele de la CEC Bank și s-au întors înapoi ,îmi pot recupera bani pe ele și cum?
Buna ziua,
Va trebui sa va adresati bancii pentru acest lucru. Puteti face o solicitare scrisa.
Zi frumoasa!
buna ziua ! suma de referinta pentru plata cass prin depasirea plafonului ( cele 12 salarii brute ) o reprezinta dividendele distribuite ( brute ) sau cele platite efectiv actionarilor ( nete ) ? multumesc !
Buna ziua Ovidiu,
Suma de referinta este formata din divindende nete, adica sumele pe care le-ati incasat efectiv de la firma.
Zi frumoasa!
Bună ziua am și eu o întrebare .tatăl meu a murit acum doi ani și nu am mai încasat dividendele pe acțiuni care le avea la o firmă.Aș mai putea să recuperez bani și cum ? Menționez că am făcut succesiunea după moartea lui și sunt moștenitor eu mama și un frate.vă mulțumesc și aștept un răspuns pe mail dacă se poate
Buna ziua Ion,
In aceasta situatie va trebui sa va adresati societii respective – pentru a anunta succesiunea si implicit ca sunteti noii beneficiari ai actiunilor. Ei vor opera in registrul actionarilor transferul astfel incat sa puteti beneficia dumneavoastra in continuare de drepturile cuvenite. Probabil va fi nevoie sa prezentati si documentele justificative.
Mult succes!
Am retras dividente in suma de 35000 lei pentru o nevoie personala dar nu am mai avut nevoie si vreau sa rambursez in aceeasi zi suma in contul societatii? E permis?
Buna ziua Andrei,
Consideram ca puteti sa anulati Hotararea AGA de repartizare de dividende si sa restituiti banii in societate.
Mult succes!