Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-HowIntrebari din Domeniu

Ce ar trebui sa stiu daca vreau sa repartizez dividende trimestrial?

dividende trimestrial

In calitate de asociat sau actionar al unei societati trebuie sa stii ca incepand cu data de 15 iulie 2018, legislatia romaneasca permite, optional, repartizarea de dividende aferente anului in curs si trimestrial, nu doar anual cum era prevazut pana acum.

Dividendele date spre repartizare trimestrial asociatilor sau actionarilor, precum si cele distribuite anual, se vor repartiza proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.

Modificarile cu privire la distribuirea dividendelor trimestrial au fost aduse prin intermediul Legii nr. 163/2018 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, precum si modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Atentie! Repartizarea trimestriala a dividendelor se va realiza in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop. 

Pe de alta parte, din suma permisa spre repartizare se vor scadea toate pierderile reportate din anii anteriori (daca exista), precum si sumele depuse in rezerve.

Este obligatoriu sa se acopere pierderile contabile si abia apoi sa se efectueze repartizarea de dividende, evident, daca pierderile sunt mai mici decat profitul anului curent si al celor anteriori.

Pentru ca orice repartizare de dividende se realizeaza doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, in cazul in care se decide repartizarea de dividende trimestriale apare obligatia de intocmire si depunere de situatii financiare interimare, care la randul lor vor fi supuse auditului doar daca persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora. 

Regularizarea posibilelor diferente rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului vor trebui efectuate prin intermediul situatiilor financiare anuale, iar plata posibilelor diferente rezultate din regularizare va trebui efectuata in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

Avantajele repartizarii trimestriale a dividendelor:

• asociatii/actionarii vor beneficia mai des si mai rapid de rezultatul muncii prestate, eliminandu-se astfel una dintre principalele frustrari ale antreprenorilor, aceea de a nu putea scoate banii din firma decat in anul urmator, dupa intocmirea situatiilor financiare;

• asociatii/actionarii care pana acum au fost si angajati in propria firma (pentru a putea avea un venit lunar) vor putea renunta la calitatea de angajat, remuneratia lor venind acum din dividendele trimestriale, astfel se vor reduce semnificativ taxele catre bugetul de stat aferente contractului individual de munca;

• pentru veniturile din dividende, impozitarea este mai redusa decat la salarii;

• regimul microintreprinderilor devine tot mai atractiv (poti sa scoti mai repede bani din firma), la fel de atractiv ca regimul PFA-urilor (unde se poate dispune in orice moment de venitul net realizat).

Dezavantajele repartizarii trimestriale a dividendelor:

• costuri mai ridicate cu serviciile de contabilitate externalizate (mai multa munca pentru contabili cu intocmirea situatiilor financiare de exemplu);

• costuri mai ridicate cu salariile angajatilor din domeniul financiar-contabil (daca societatea are un departament de contabilitate intern);

• riscul de afectare a cash-flow-ului societatii, daca nu s-a realizat din timp o analiza a fluxurilor de trezorerie.

Atentie! Este considerata infractiune fapta prin care o persoana incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale.

Pe scurt, ce ar trebui sa cunosti daca vei decide sa repartizezi dividende trimestrial:

• repartizarea trimestriala a dividendelor se bazeaza pe profitul anului in curs;

• vei avea obligatia de a intocmi situatii financiare interimare (momentan nu au fost publicate detalii cu privire la modalitatea de intocmire a situatiilor financiare interimare);

• repartizarea trimestriala a dividendelor se va putea face doar dupa aprobarea situatiilor financiare interimare;

• repartizarea trimestriala a profitului se va efectua in limita profitului contabil net realizat trimestrial;

• dividendele se vor distribui proportional cu cota de participare a asociatilor/actionarilor la capitalul social;

• regularizarea sumelor distribuite sub forma de dividende in timpul anului (trimestrial) se va realiza la intocmirea situatiilor financiare anuale;

• dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar trebuie restituite in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

67 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *