Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Dividendele – 12 cele mai frecvente intrebari de la antreprenori

dividende

Dividendele primite de persoanele fizice vin cu o serie de costuri (taxe de plata) si obligatii declarative (in anumite situatii). Cele doua taxe la care ne referim sunt: impozitul si contributia la sanatate (la depasirea unui plafon).

  1. Ce inseamna dividende distribuite, dividende platite?
    Foarte simplu spus, dupa inchiderea anului (in cazul dividendelor anuale) sau trimestrului (in cazul dividendelor trimestriale), se intocmeste o hotarare AGA sau o decizie a asociatului unic prin care se poate decide repartizarea profitului sub forma de dividende, sau din contra lasarea profitului nerepartizat. In cazul deciziei de repartizare, se mentioneaza si suma care urmeaza a fi repartizata ca dividende. Aceasta suma reprezinta dividendele distribuite, adica dividendele pentru care s-a luat decizia de repartizare. Nu inseamna ca suma este si platita efectiv asociatilor. Abia dupa plata acestora vorbim de dividende platite.
  2. Cota de impozit, plata si declararea acestuia.
    Cota de impozit pe dividende in 2020 este 5%, la fel ca in anul 2019. Impozitul se retine si se plateste la stat de catre firma care acorda dividendele. Tot ea il declara la buget prin declaratia 100 si apoi anual, in declaratia 205, pe CNP-ul fiecarei persoane. Impozitul se plateste de catre firma la buget pana in 25 a lunii urmatoare platii dividendelor. In cazul dividendelor distribuite dar neplatite, se plateste impozitul pana pe 25 ianuarie a anului urmator, obligatoriu. Asadar, chiar daca nu ai incasat dividendele, daca ele au fost distribuite, impozitul va trebui platit la inceputul anului urmator.
  3. Contributia la sanatate cand se datoreaza?
    Contributia la sanatate nu se datoreaza decat daca venitul din dividende, fie singur daca persoana nu are alte venituri, fie cumulat cu alte venituri pe care le obtine, depaseste 12 salarii minime brute pe economie. In cazul in care suma veniturilor depaseste 12 salarii minime, adica 12* 2.230 lei = 26.760 lei, persoana fizica datoreaza CASS. CASS nu se datoreaza la venitul efectiv obtinut, daca acesta este mai mare decat 26.760 lei, ci la acest plafon, astfel ca suma fixa este de 10% * 26.760 lei = 2.676 lei.
  4. Persoanele care sunt salariate mai datoreaza CASS la dividende daca depasesc plafonul?
    CASS se datoreaza la depasirea plafonului, indiferent daca persoana are sau nu calitatea de salariat.
  5. Dividendele se pot plati anual sau trimestrial in functie de optiunea entitatii.
    Daca decizi sa repartizezi in 2020 dividende trimestriale,va trebui sa intocmesti situatii financiare intermediare si sa efectuezi inainte inventarierea patrimoniului.
  6. Ce restrictii exista la plata dividendelor?
    Exista situatii in care firmele nu pot plati dividendele asociatilor din cauza ca le lipsesc resursele financiare pentru a o face. Practic, nu au suficienti bani in conturi sau in casierie, din cauza ca se afla fie intr-o perioada de investitii in care au folosit resursele financiare pentru a cumpara active sau au rambursat datorii mai vechi sau alte situatii. De aceea, o firma care repartizeaza dividende trebuie sa aiba in vedere si capacitatea sa financiara de plata, inainte de a lua aceasta decizie. Pe de alta parte, nu este necesar ca sumele sa fie platite toate odata. Acestea se pot plati pe masura acumularii resurselor.
  7. Care este cel mai devreme termen pentru a retrage dividende?
    Repartizareadividendelor se poate face dupa intocmirea si aprobarea situatiilor financiare si o data cu aceasta, aprobarea repartizarii profitului. Asadar, este importanta intocmirea situatiilor financiare si aprobarea lor. Plata dividendelor nu este conditionata de depunerea lor la ANAF.
  8. Asociat pensionar, datoreaza CASS la dividende?
    Nu este prevazuta in Codul fiscal o scutire de la CASS pentru asociatii pensionari care obtin venituri din dividende peste plafonul de 12 salarii minime pe economie.
  9. Dividendele mai vechi nerepartizate, carui regim fiscal se supun? Celui din anul inregistrarii profitului sau celui din anul distribuirii?
    Din perspectiva firmei, dividendele se supun acelui regim fiscal din anul distribuirii in ce priveste impozitul. Daca ai repartizat profitul anului 2009 in anul 2020,atunci aplici 5% cota de impozit. In ce priveste CASS, se aplica prevederile din momentul platii dividendelor catre asociati.
  10. Daca repartizezi dividende trimestrial, in ce perioada de timp trebuie sa depui situatiile financiare interimare?
    OMFP 3067/2018 arata ca situatiile financiare interimare se depun in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor. Prin urmare, daca, de exemplu, vrei sa depui situatii financiare intermediare pe trimestrul 1 2020 si intocmesti hotararea AGA in 05 aprilie 2020, atunci in termen de 30 de zile de la aceasta data ai obligatia depunerii situatiilor.
  11. Ce se intampla daca dividendele interimare din cursul anului depasesc la final de an suma care se putea distribui?
    Pentru aceasta situatie care poate aparea in practica este prevazuta posibilitatea de regularizare. Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
  12. Daca o persoana obtine venituri din dividende sub plafonul de 12 salarii minime brute, are obligatia depunerii declaratiei unice?
    In aceasta situatia nu exista obligatia depunerii declaratiei unice.
  13. Ce obligatii are o persoana care incaseaza dividende in cursul anului ce depasesc 12 salarii minime?
    Daca dividendele incasate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, asociatul are obligatia depunerii declaratiei unice in termen de 30 zile de la depasirea plafonului. Potrivit art. 174 din Codul fiscal, alin. (10) persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) – h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata, este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.

Daca vrei sa afli ce obligatii fiscale au persoanele fizice care incaseaza venituri din dividende in 2022, citeste articolul Dividende 2022.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

69 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *