Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Dividendele – cum sunt platite si taxate?

dividendele

Societatea ta a inregistrat in anul/anii anteriori profit?

Iata ce ar trebui sa cunosti cu privire la repartizarea si taxarea dividendelor:

Ce sunt dividendele?

Dividendul reprezinta o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o entitate juridica unui participant, ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea entitate, exceptand urmatoarele:

  • distribuire de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, ca urmare a unei operatiuni de majorare a capitalului social;
  • o distribuire efectuata in legatura cu dobandirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica;
  • o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
  • o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social;
  • o distribuire de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant;
  • o distribuire de titluri de participare in legatura cu operatiuni de reorganizare.

Poti sa repartizezi dividende doar daca societatea ta a inregistrat profit (Total venituri > Total cheltuieli) in anul/anii anteriori si au fost intocmite si aprobate situatiile financiare pentru anul/anii de referinta.

Valoarea dividendelor va trebui stabilita printr-o adunare generala a asociatiilor / actionarilor, adunare care trebuie efectuata cel putin o data pe an, dupa incheierea exercitiului financiar.

Nu exista nici o restrictie cu privire la numarul de ani pentru care se poate face repartizare dividendelor, astfel ca, de exemplu daca profitul pentru ultimii 4 ani (2013; 2014; 2015; 2016) nu a fost repartizat, poti repartiza tot in anul 2017.

In anul 2018 poti sa repartizezi dividende aferente rezultatului anului 2017, 2016, 2015 etc.

Daca te-ai hotarat sa repartizezi profitul realizat in anul/anii anteriori sub forma de dividende trebuie sa stii faptul ca acestea nu pot fi achitate mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

Atentie! Dividendele se pot distribui doar persoanelor care detin calitatea de actionar/asociat si trebuie sa fie echivalente cu aportul adus la capitalul social al entitatii juridice.

Cum se taxeaza in 2018 repartizarea de dividende?

Impozitul pe dividende

In anul 2018, cota de impozit pentru virarea dividendelor ramane de 5% la fel ca si in anul 2017.

Cota de 5% se aplica asupra dividendelor brute platite unei persoane fizice romane. 

Impozitul pe dividende trebuie declarat si platit la bugetul de stat de catre firma pana la data de 25 (inclusiv) a lunii urmatoare celei in care se platesc dividendele catre asociati / actionari.

Daca dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, potrivit art. 43 alin (3) din Codul Fiscal, impozitul pe dividende aferent se va plati, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale.

Contributia la sanatate aferenta venitului din dividende in 2018

Potrivit prevederilor art. 155 alin. (2) din Codul fiscal, valabile de la 01.01.2018, contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) – d), care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 154, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:

a) venituri din activitati independente;

b) venituri din asocierea cu o persoana juridica;

c) venituri din cedarea folosintei bunurilor;

d) venituri din investitii;

e) venituri din activitati agricole, silvicultura si pisciculture;

f) venituri din alte surse.

Cu alte cuvinte, potrivit acestei prevederi, contribuabilii care au obtinut venituri din lista de mai sus (inclusiv dividende care se incadreaza la lit. d) venituri din investitii) datoreaza CASS in 2018 procent de 10% aplicat la 12*1.900 lei = 22.800 lei, rezultand o contributie anuala de 2.280 lei.

Spre deosebire de 2017, in 2018 se aplica CASS la dividende in conditiile de mai sus, indiferent daca persoana care le primeste este sau nu salariata.

Se pot ridica dividende pe anul in curs?

O intrebare frecventa, care a fost in acest an si subiect al unei discutii privind o posibila modificare legislativa este repartizarea dividendelor din profitul anului in curs .

Regula generala valabila care ramane in vigoare este ca dividendele se pot distribui doar din profitul anului incheiat.

Am inregistrat profit, insa nu am lichiditati pentru a repartiza dividende !

Exista situatii mai putin placute in care societatile inregistreaza profit pentru exercitiul financiar incheiat, insa nu detin lichiditati pentru a putea repartiza dividendele. Cu aceasta situatie se pot intalni societatile care intampina probleme majore cu cash-flow-ul, diferenta dintre incasari si plati. Mai exact, platile catre furnizori au fost efectuate la termen, insa incasarile de la clienti nu au fost efectuate la scadenta.

Este bine de stiut faptul ca decizia de repartizare a dividendelor se poate intocmi, chiar daca societatea nu dispune de suficiente lichiditati pentru a efectua plata acestora, ele fiind virate la o data ulterioara, cand exista disponibilitati.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

40 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.