
Societatea ta a inregistrat in anul/anii anteriori profit?
Iata ce ar trebui sa cunosti cu privire la repartizarea si taxarea dividendelor:
Ce sunt dividendele?
Dividendul reprezinta o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o entitate juridica unui participant, ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea entitate, exceptand urmatoarele:
- distribuire de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, ca urmare a unei operatiuni de majorare a capitalului social;
- o distribuire efectuata in legatura cu dobandirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica;
- o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
- o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social;
- o distribuire de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant;
- o distribuire de titluri de participare in legatura cu operatiuni de reorganizare.
Poti sa repartizezi dividende doar daca societatea ta a inregistrat profit (Total venituri > Total cheltuieli) in anul/anii anteriori si au fost intocmite si aprobate situatiile financiare pentru anul/anii de referinta.
Valoarea dividendelor va trebui stabilita printr-o adunare generala a asociatiilor / actionarilor, adunare care trebuie efectuata cel putin o data pe an, dupa incheierea exercitiului financiar.
Nu exista nici o restrictie cu privire la numarul de ani pentru care se poate face repartizare dividendelor, astfel ca, de exemplu daca profitul pentru ultimii 4 ani (2013; 2014; 2015; 2016) nu a fost repartizat, poti repartiza tot in anul 2017.
In anul 2018 poti sa repartizezi dividende aferente rezultatului anului 2017, 2016, 2015 etc.
Daca te-ai hotarat sa repartizezi profitul realizat in anul/anii anteriori sub forma de dividende trebuie sa stii faptul ca acestea nu pot fi achitate mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
Atentie! Dividendele se pot distribui doar persoanelor care detin calitatea de actionar/asociat si trebuie sa fie echivalente cu aportul adus la capitalul social al entitatii juridice.
Cum se taxeaza in 2018 repartizarea de dividende?
Impozitul pe dividende
In anul 2018, cota de impozit pentru virarea dividendelor ramane de 5% la fel ca si in anul 2017.
Cota de 5% se aplica asupra dividendelor brute platite unei persoane fizice romane.
Impozitul pe dividende trebuie declarat si platit la bugetul de stat de catre firma pana la data de 25 (inclusiv) a lunii urmatoare celei in care se platesc dividendele catre asociati / actionari.
Daca dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, potrivit art. 43 alin (3) din Codul Fiscal, impozitul pe dividende aferent se va plati, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale.
Contributia la sanatate aferenta venitului din dividende in 2018
Potrivit prevederilor art. 155 alin. (2) din Codul fiscal, valabile de la 01.01.2018, contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) – d), care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 154, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din asocierea cu o persoana juridica;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
d) venituri din investitii;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si pisciculture;
f) venituri din alte surse.
Cu alte cuvinte, potrivit acestei prevederi, contribuabilii care au obtinut venituri din lista de mai sus (inclusiv dividende care se incadreaza la lit. d) venituri din investitii) datoreaza CASS in 2018 procent de 10% aplicat la 12*1.900 lei = 22.800 lei, rezultand o contributie anuala de 2.280 lei.
Spre deosebire de 2017, in 2018 se aplica CASS la dividende in conditiile de mai sus, indiferent daca persoana care le primeste este sau nu salariata.
Se pot ridica dividende pe anul in curs?
O intrebare frecventa, care a fost in acest an si subiect al unei discutii privind o posibila modificare legislativa este repartizarea dividendelor din profitul anului in curs .
Regula generala valabila care ramane in vigoare este ca dividendele se pot distribui doar din profitul anului incheiat.
Am inregistrat profit, insa nu am lichiditati pentru a repartiza dividende !
Exista situatii mai putin placute in care societatile inregistreaza profit pentru exercitiul financiar incheiat, insa nu detin lichiditati pentru a putea repartiza dividendele. Cu aceasta situatie se pot intalni societatile care intampina probleme majore cu cash-flow-ul, diferenta dintre incasari si plati. Mai exact, platile catre furnizori au fost efectuate la termen, insa incasarile de la clienti nu au fost efectuate la scadenta.
Este bine de stiut faptul ca decizia de repartizare a dividendelor se poate intocmi, chiar daca societatea nu dispune de suficiente lichiditati pentru a efectua plata acestora, ele fiind virate la o data ulterioara, cand exista disponibilitati.
Bun? ziua,
Ne pute?i spune dac? dividendele pot fi pl?tite ?n valut?? Se poate face plata din contul de valuta al societ??ii c?tre contul de valuta al ac?ionarului care este o persoana fizica rezident?
Multumesc
Buna ziua,
Operatiunile in valuta efectuate de rezidenti se realizeaza cu respectarea prevederilor Regulamentului BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar.
Potrivit acestuia, platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in la Regulamentul BNR nr.4, Anexa nr. 2 ?Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta?, care se pot efectua si in valuta.
Toate celelalte operatiuni intre rezidenti care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii pot fi efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta. Efectuarea operatiunilor in valuta se face numai pe baza acordului de vointa al partilor.
In concluzie, avand in vedere prevederile mentionate mai sus, consideram ca plata dividendelor in valuta nu este o operatiune care face obiectul comertului cu bunuri si servicii, astfel poate fi efectuata si in valuta, insa doar pe baza acordului de vointa al partilor.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Cum pot incasa dividendele de la Prebet Aiud, dupa ce am obtinut extrasul de cont de la Depozitarul central? Mentionez ca detin certificatul de mostenitor in urma parintelui decedat si am cont deschis la Banca Transilvania din Aiud. Ce acte trebuie sa trimit la Depozitarul central si ce formulare trebuie sa complectez? Va multumesc.
Buna ziua,
In acest caz concret nu avem informatiile necesare pentru a va putea raspunde. Va recomandam sa contactati societatea-departamentul /responsabilul cu actionariatul.
Zi frumoasa!
Buna ziua
Va rog sa imi transmiteti daca mai pot ridica dividente pe ultimi 5 ani daca ele au ramas in societate si nu au fost distribuite.
Multumesc!
Buna ziua,
Sigur, se pot ridica dividende din acest profit reportat.
Zi frumoasa!
care este legatura intre profitul net si dividende?
Buna ziua Claudiu,
Dividendele se platesc din profitul net al entitatii. Practic, profitul net este cel care se poate repartiza sub forma de dividende conform hotararii asociatului unic/AGA.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Vin si eu cu o intrebare.
Daca dividendele anului 2017 nu am putut sa le distribui in 2018 (fiind actionar unic} datorita faptului ca disponibilul a fost folosit pentru construire unui nou sediu al sociitatii pot sa ridic dividendele prin caseria unitatii pe masura ce realizez venituri?
Mentionez faptul ca impozitul a fost platit in 2018 si profitul anului 2018 a ramas nerepartizat
Multumesc
Buna ziua,
Potrivit Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, operatiunile de plati in numerar efectuate de PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane, catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana.
Astfel, potrivit legii, se pot distribui dividende in numerar, insa acestea trebuie sa se incadreze in plafonul maxim de 10.000 lei/zi si sa nu se efectueze plati fragmentate care sa depaseasca aceasta valoare. Restul dividendelor trebuie distribuite prin virament bancar catre persoanele care beneficiaza de aceste drepturi.
O zi placuta!
Buna ziua.
In 2016 am obtinut un profit net de 15000 lei, 2017 – 60000, 2018 – 85000. Nu am repartizat acest profit. Il pot repartiza pentru 2019 sub forma de dividende? Profitul total pt 3 ani ar fi 160 000. Ce impozite tre sa platesc de la aceasta suma?
Multumesc mult
Buna ziua,
Desigur, profitul net obtinut se poate repartiza ca dividende (atentie insa, daca aveti pierdere reportata anterioara anului 2016, mai intai compensati pierderea si apoi din ce ramane se pot face distribuiri de dividende).
Pentru aceasta veti datora pe firma impozit 5% = 8.000 lei si apoi individual, ca persoana fizica, contributia la sanatate – 2.496 lei.
Zi frumoasa!
Multumesc mult de raspuns.
Societatea a fost creata in 2015 si am obtinut profit de cateva mii lei. Toti acesti ani au fost doar cu profit.
Deci, total impozite de la 160 000 ar fi cam 10496 lei.
Buna ziua,
Atunci este in regula, consideram ca puteti sa distribuiti. Da, in total 10.496 lei (dar 8.000 de pe firma si restul de pe persoana fizica).
Zi frumoasa!
buna ziua!
sunt asociat cu 40% intr-un SRL cu profit in 2018 – aprox 120.000 ron
asociatul cu 60% este mai mult formal;
prin decizia de repartizare a profitului spre dividende, hotarata de comun acord, pot opta sa incasez intreaga suma numai eu?
plata taxelor ar fi de 5% * 160.000 = 8000 ron – impozit pe dividende;
pentru sanatate – 12 * 2.080 = 24960 * 10% = 2496 ron – daca am socotit corect;
Buna ziua,
Daca in actul consitutiv apareti atat dumneavoastra ca asociat cu 40%, cat si o terta persoana cu 60%, atunci profitul trebuie sa se distribuie proportional cu cota de participare.
Din comentariul dumneavoastra reiesind ca profitul total pe 2018 a fost de aproximativ 120.000 lei, atunci calculele ar fi urmatoarele:
? Impozit pe dividende: 5% * 120.000 ron = 6.000 lei
? Dividende nete = 120.000 ron ? 6.000 ron = 114.000 lei
? Dividende asociat (40%) ? 45.600 lei
? Dividende asociat (60%) ? 68.400 lei
Avand in vedere ca atat asociatul cu 40% cat si cel cu 60% incaseaza venituri din dividende peste plafon 24.960 lei, atunci fiecare dintre cei doi vor trebui sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS (10%) ? 2.496 lei.
O zi placuta!
Buna ziua!
Daca anul trecut am primit dividende in suma de 1 000 ron ce suma trebuie sa declar in declaratia unica pana la data de 31/07/2019?
Cat trebuie sa platesc si pana cand?
Multumesc mult!
Buna ziua Daniela,
Daca suma incasata in dividende in 2018 a fost doar de 1.000 lei, atunci nu aveti obligatia de a depune declaratia unica si de a plati CASS, fiindca suma este sub plafonul de 12 salarii minime pe economie (valabile pentru 2018) ? 22.800 lei.
O zi placuta!
Buna ziua!
Am o firma infiintata anul trecut in aprilie(2018).
Profitul in urma bilantului depus de catre contabil pe anul trecut a fost de 1200ron.
Anul acesta este destul de mukt in crestere.
As dori sa stiu exact cum se procedeaza cu dividendele: cand se pit obtibe, dupa cat timp, ce trebuie sa fac in acest sens, etc?
Mentionez ca am pkatit la fiecare 3 luni de cand am infiintat firma impozit pe profit.
Pt.viitor cand ar trebui sa solicit dividende?
La ce ma ajuta exact acestea fata de faptul daxa le-as lasa acolo, in firma pt.a fi rulati banii.
Mentionez ca sunt unic asociat.
Multumesc frumos pt.rabdare!
Buna ziua,
Dividendele se pot obtine anual sau trimestrial, pentru anul in curs, urmand ca regularizarea sa fie facuta la final de an. Pentru obtinerea dividendelor trimestriale trebuie sa se depuna situatii financiare intermediare. Apoi puteti retrage dividende, impozitandu-le cu 5% prin retinere la sursa.
In calitate de persoana fizica, daca suma din dividende depaseste 12 salarii minime brute pe economie (24.960 lei) aveti obligatia de a plati si CASS(10%). Dividendele sunt sursa de venit a antreprenorului, asa cum salariul este sursa de venit a angajatului. Daca nu aveti nevoie de dividende, puteti sa le lasati in firma, pana la o decizie ulterioara. Este optiunea dumneavoastra cand doriti sa le repartizati.
Zi frumoasa!
Multumesc frumos!
Informa?i-ma va rog, as vrea sa investesc o anumita suma de bani 20 – 30.000 ? in ac?iuni, sa cumpar ac?iuni la o companie. Se merita o asa suma, ar aduce ceva profit, cam ce procent as putea primi anual? Imi dau seama ca depinde de asocia?ie, de profitul acesteia dar va rog cei care cunosc sa ma informeze si pe mine, se merita ori nu??? Nu cunosc domeniul bine, doar ce am mai citit de pe forumuri. Va multumesc.
Buna ziua,
Prin tranzactiile cu actiuni puteti obtine venit fie prin faptul ca le revideti la un pret mai mare, fie ca le pastrati pentru a obtine dividende. Piata titlurilor din Romania nu este una foarte dinamica insa, ceea ce limiteaza posibilitatile de castig din vanzare-cumparare de titluri. In ceea ce priveste dividendele, trebuie sa studiati cu atentie piata pentru a analiza firmele care acorda dividende, la ce nivel etc.
Va sfatuim sa adresati aceasta intrebare unui consultant de investitii financiare, va va putea indruma cu siguranta.
Mult succes!
Zi frumoasa!
Va multumesc
Buna ziua,
AGA din 27.05.19 a hotarat repartizarea dividendelor in anul 2019 din profitul anilor anteriori inregistrati de societatea A. Dividendele urmeaza sa se distribuie peste 30 zile. Asociatul, persoana fizica, nu si-a depus declaratia unica pana pentru dividendele estimate ca le va incasa in cursul anului 2019. Era termen pana in 15.07.2019? Cum se va depune aceasta declaratie, ca rectificativa pentru estimatul pe 2019? In 2018 nu a incasat venituri din dividende. Asociatul are venituri mai mari decat 12 sal.minime, deci va plati cass la nivelul sal.minim. Valoarea cass variaza daca dividendele se platesc in transe in termen de 60 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale?
Multumesc.
Buna ziua,
In situatia in care dividendele se incaseaza in anul 2019, dupa data de 31.07.2019, persoana fizica este obligata sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului (art. 174, alin. 10 din Codul fiscal) completand corespunzator cap II.
Zi frumoasa!
Bun? seara!
Ajuta?i-m?, v? rog, cu o explica?ie pentru urm?toarea situa?ie:
Dac? ?nfiin?ez o firm?(SRL) cu un asociat din str?in?tate ?i v?rs?m accea?i sum? pentru capitalul afacerii, asta ?nsemn?nd c? fiecare dintre noi are 50% din firm?; dac? ulterior cel?lalt asociat investe?te ?n firm? o sum? de 100.000 Euro, atunci c?nd se va face repartizarea dividendelor, el va avea dreptul la mai mult(adic? mai mult de 50%) sau doar suma corespunz?toare celor 50%? Iar dac? va ?ncasa mai mult de 12 salarii minime pe economie, va trebui s? pl?teasc? CASS aici ?n Rom?nia sau cum trebuie s? procedeze? Men?ionez c? el nu va locui ?n Rom?nia, ci ?n Germania; el doar contribuie cu capital pentru firm?. Sau cunoa?te?i o form? de societate mai potrivit? pentru astfel de cazuri?
Mul?umesc anticipat!
Buna ziua Marian,
In repartizarea profitului sub forma de dividende se respecta prevederile actului constitutiv si proportia de repartizare a capitalului social. In prezent este de 50%-50%. Daca nu s-a realizat majorare de capital social cu acea contributie a celuilalt asociat, el doar creditand firma pentru desfasurarea activitatii, se va pastra procentul de repartizare a dividendelor de 50-50.
Zi frumoasa!
Buna ziua , voi avea dividende de la o companie din strainatate a carui partener sunt, daca voi avea banii in conturi bancare romanesti, ar trebui sa platesc taxe pe acele dividende?
Buna ziua,
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Va redam prevederile art. 130 din Codul fiscal: ?Venituri obtinute din strainatate
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si cele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 59 alin. (2) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate.
(2) Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
(3) Pentru veniturile obtinute din strainatate de natura celor obtinute din Romania si neimpozabile/scutite in conformitate cu prevederile prezentului titlu se aplica acelasi tratament fiscal ca si pentru cele obtinute din Romania.
(4) Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.”
De asemenea, mentionam prevederile art. 131 care arata ca: ?Evitarea dublei impuneri prin metoda creditului fiscal sau metoda scutirii
(1) Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si pentru aceeasi perioada impozabila, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in statul strain cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate, in limitele prevazute in prezentul articol.
(2) Contribuabilii persoane fizice rezidente care realizeaza un venit si care, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un alt stat, poate fi impus in celalalt stat, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda scutirii, respectivul venit va fi scutit de impozit in Romania. Acest venit se declara in Romania si se inscrie in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.”
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Seara placuta!
Daca sunt si salariata si iau si dividente in cuantum mai mare de 12 salarii mai trebuie sa platesc CASS?Daca da,platesc doar CASS doar la diferenta de 12 salarii ?
Buna ziua Mona,
Chiar daca sunteti salariata, in cazul in care aveti incasari din dividende care depasesc 12 salarii minime, datorati CASS, insa acesta se datoreaza la plafonul de 12 salarii. Pe anul 2019 plafonul a fost 24.960 lei, prin urmare CASS datorat este de 10%*24.960 = 2.496 lei.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am avut profit pe ultimii 3 ani dar nu am distribuit dividende ci din profitul care ar fi trebuit sa-l distribui firma a achizitionat o locatie nou pt birouri nemairaminind banuti si pt dividende? Ce se intimpla in acest caz, cum mai tratez dividendele?
Buna ziua Claudiu,
Dividendele pot ramane nedistribuite pana la momentul in care compania va avea suficiente lichiditati pentru a putea efectua retrageri de numerar. Practic, termenul de pastrare a sumelor in contul de rezultat reportat este nelimitat.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Din profitul de pe ultimii 3 ani firma nu a distribuit dividende si a cumparat o locatie noua si nu au mai ramas bani si de dividende pt a fi distribuite. Cum tratez acest caz? Mai sunt ceva dator la stat daca nu am distribuit dividende?
Buna ziua Claudiu,
Daca nu ati distribuit dividende, atunci nu aveti nici o obligatie – nici declarativa si nici de plata. Practic, veti avea sume in contul de rezultat reportat care pot ramane acolo fara limita de timp, pana in momentul in care veti avea suficienti bani sa repartizati profitul. Doar atunci veti datora impozit.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Pentru dividende distribuite si ridicate in anul 2019, valoare 500000 lei, din profitul aferent anului 2016 si 2017, mai este obligatorie plata contributiei de sanatate (10%) de catre asociati?
Multumesc.
Buna ziua Daniela,
Pentru dividendele platite in 2019 se datoreaza CASS daca valoarea lor depaseste 12 salarii minime brute pe economie/asociat, respectiv 24.960 lei.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Dividentele pot fi incasate in doua transe ? Adica daca nu sunt disponibilitati banesti in firma, se poata face o plata si ulterior alta plata care sa stinga toata valoarea de incasat ?
Buna ziua Cristian,
Da, dividendele se pot plati in mai multe transe, in functie de disponibilitatile existente in firma. Nu exista o restrictie in acest sens.
Zi frumoasa!