Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. Un act normativ recent publicat aduce cateva modificari legislative in ce priveste esalonarea clasica si cea simplificata. Este vorba de OUG nr. 20/2023.
Referitor la esalonarea clasica, incepand cu 6 aprilie 2023, organul fiscal central acorda la cererea debitorilor esalonari la plata, pe o perioada de cel mult 5 ani, daca sunt indeplinite conditiile de acordare a acestora. Esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni pentru debitorii care nu au in proprietate bunuri in vederea constituirii de garantii in cuantumul prevazut de lege si nici nu pot constitui niciun fel de garantie ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata. O alta modificare prevede excluderea din sfera esalonarii la plata pentru obligatiile fiscale/bugetare care reprezinta ajutor de stat sau de minimis de recuperat acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat si obligatiile fiscale care reprezinta accize.Contribuabilii pot depune o singura cerere de modificare a deciziei de esalonare la plata intr-un an calendaristic sau, dupa caz, fractie de an calendaristic.
Debitorii pot solicita organului fiscal competent mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data intr-un an calendaristic.
In ce priveste esalonarea simplificata, ordonanta prevede ca nu intra in sfera esalonarii la plata, in forma simplificata obligatiile fiscale/bugetare care reprezinta ajutor de stat sau de minimis de recuperat acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, obligatii reprezentand accize, impozitele si contributiile sociale obligatorii cu retinere la sursa sau retinute prin stopaj la sursa, taxele aferente activitatilor din domeniul jocurilor de noroc.
Debitorii pot depune o singura cerere de modificare a deciziei de esalonare la plata pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata. S-a dublat nivelul dobanzii de la 0,01% la 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Debitorii pot solicita organului fiscal mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata.
2. In luna iunie 2023 exista urmatoarele zile de sarbatoare legala:
a) 1 iunie (joi) : Ziua Copilului
b) 4 iunie (duminica) :Rusalii, 5 iunie (luni):a doua zi de Rusalii
Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.
Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
3. Incepand cu 15 mai 2023 au intrat in vigoare prevederile OUG 34 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative cunoscuta si sub denumirea de ordonanta austeritatii.
Printre prevederi amintim:
a) conducatorii autoritatilor/institutiilor publice au obligatia de a dispune masurile necesare in vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul „Bunuri si servicii“.
b) autoritatilor si institutiilor publice li se interzice achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica precum si obiecte de inventar de natura acestora, in scopul dotarii spatiilor cu destinatia de birou
c) persoanele si durata activitatii desfasurate in regim de telemunca se stabilesc de catre conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare.
d) personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de subordonare si de finantare, poate detine calitatea de membru al consiliului de administratie si/sau de membru al consiliului de supraveghere la maximum doua intreprinderi publice sau in organele de conducere ale altor entitati detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale al caror sediu se afla pe teritoriul Romaniei.
4. Finalul lunii mai 2023 este marcat de 2 scadente importante:
a) 25 mai – termenul pentru depunerea declaratiei unice pe anul 2022
Tot pana in 25 mai 2023 se poate depune si formularul 230 Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat.
b) 30 mai este termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale la ANAF.
Situatiile financiare se semneaza de administratorul firmei si in al doilea rand se semneaza pentru intocmit de catre directorul economic, contabilul sef, alta persoana imputernicita potrivit legii, persoane fizice autorizate, membre CECCAR, persoane juridice autorizate, membre CECCAR.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.