Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – RO e-Transport si RO e-Factura, registrul unic de control, modificari in Codul Muncii

SmartBill

Iata noutatile legislative din saptamana aceasta, prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Incepand cu data de 1 iulie 2022, firmele, PFA-urile si alti operatori economici vor trebui sa raporteze anumite facturi prin sistemul RO e-Factura si RO e-Transport.
Incepand cu aceasta data au obligatia raportarii prin RO e Factura urmatoarele categorii:

  • operatorii economici stabiliti in Romania, in relatia B2G – acestia au obligatia sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura
  • operatorii care comercializeaza produse cu risc fiscal ridicat comercializate in relatia B2B

2. Guvernul a aprobat in 23 iunie 2022 normele de aplicare a prevederilor privind reglementarea activitatii prestatorului casnic. Persoanele fizice (prestatori casnici) pot desfasura activitati casnice in beneficiul altor persoane fizice (beneficiari casnici) si remunerarea acestora in tichete de activitati casnice, prin derogare de la Codul Muncii – fapt posibil prin Legea 111/2022 numita si legea prestatorului casnic. Legea nr. 111/2022 intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024.
Acest tip de tichete vor putea fi achizitionate atat pe suport electronic, prin crearea unui cont online in vederea inregistrarii in platforma electronica de evidenta a desfasurarii activitatilor casnice, cat si pe suport de hartie.

3. DGRFP Bacau a publicat un documentar util privind obligatiile declarative ale persoanelor fizice ca obtin venituri din meditatii. Aceste persoane au obligatia de a se inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului si de a solicita autorizarea functionarii in urmatoarele forme de organizare:

  • individual si independent, ca persoane fizice autorizate
  • ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale
  • ca membri ai unei intreprinderi familiale

Documentul realizat de ANAF se regaseste integral aici.

4. Directia Antifrauda si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a declansat o actiune comuna de control a activitatii de comercializare en-gros a legumelor, fructelor si produselor agroalimentare in 17 centre comerciale si puncte de desfacere dedicate din Bucuresti si judetele Ilfov si Dambovita. Este urmarita respectarea cerintelor de trasabilitate si procedurile prin care operatorul poate identifica cu exactitate persoana fizica sau juridica de la care s-a aprovizionat si persoana juridica catre care a livrat produsele pe care le comercializeaza. De asemenea, se preleveaza probe pentru determinarea prezentei sau a depasirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide.

5. Agentii economici care doresc sa majoreze cu 200 lei netaxabili salariile angajatilor cu minim pe economie incepand cu 1 iunie 2022, vor trebui sa comunice in REVISAL majorarea pana la 30 iunie 2022. Este vorba de majorarea de la 2.550 lei la 2.750 lei.
In baza OUG nr. 67/2022, incepand cu data de 1 iunie 2022, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii pentru o suma de 200 de lei reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor in urmatoarele situatii:

  • angajatorii majoreaza voluntar, oricand in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, in executare la data de 1 iunie 2022, ce prevad un nivel al salariului de baza lunar brut la aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin HG nr. 1.071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
  • nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei, in cazul persoanelor nou-angajate in perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv


6. Ministerul Muncii intentioneaza modificarea Legii privind concediul paternal, printr-un proiect publicat in 22.06.2022.
Printre modificarile vizate de proiect amintim acordarea concediului paternal si a indemnizatiei aferente acestuia tuturor tatilor care au calitatea de salariat cu un contract de munca sau un raport de munca, incheiat conform legii si eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat si extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la 5 zile lucratoare la 10 zile lucratoare care sa fie efectuate cu ocazia nasterii copilului salariatului.

7. Autoritatea nationala pentru protectia datelor cu caracter personal a sanctionat doua firme care au derulat campanii in cadrul carora au transmis un mesaj comercial catre adresele de posta electronica ale unor persoane, fara ascunderea acestora, permitand astfel divulgarea neautorizata a adreselor de e-mail catre ceilalti destinatari. Amenzile au fost cuprinse intre 1.000 euro pentru firma care a trimis un astfel de email la 27 de adrese si 3.000 de euro la firma care a trimis un email la 810 adrese.

8. Codul muncii urmeaza a fi modificat pentru transpunerea a doua directive europene:

  • Directiva UE 2019/1152 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in UE
  • Directiva UE 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor.
    Printre modificari amintim:
    • introducerea obligatiei de a pune la dispozitia salariatilor a unui pachet mai extins de informatii
    • introducerea unor drepturi noi pentru cei care lucreaza cu un program variabil pentru a beneficia de o mai mare previzibilitate a muncii
    • introducerea CIM cu fractiune de norma si program imprevizibil
    • introducerea dreptului la concediul de ingrijitor
    • acordarea concediului paternal cu o durata de minim 10 zile
    • posibilitatea absentarii de la locul de munca in situatii neprevazute determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului

9. O alta propunere legislativa recent inregistrata la Senat spre dezbatere vizeaza introducerea unei aplicatii pentru Registrul unic de control electronic care sa fie pusa la dispozitia contribuabililor de Ministerul Finantelor, urmand ca utilizarea acestuia in format fizic, sa fie o exceptie.
Aplicatia Registrul unic de control electronic ar urma sa fie pusa la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor si structurile sale, ca parte a serviciilor accesibile prin SPV si nu va presupune nici o procedura de inregistrare in aceasta. Optional, contribuabilii, persoane juridice inregistrate la ONRC, autorizate potrivit legii, care nu dispun de niciun mijloc de conexiune la internet la sediul social sau la punctele de lucru pot utiliza registrul unic de control in format fizic.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *