Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Ce inseamna inactivitatea fiscala, ce o poate genera si cum redevii activ?

Inactivare fiscala

Inactivitatea fiscala este o stare a unei firme in evidentele fiscale, generata de neindeplinirea unor obligatii enumerate mai jos:

  • neindeplinirea, pe parcursul unui semestru calendaristic, a nici unei obligatii declarative. Firmele au in evidentele ANAF un vector fiscal, potrivit caruia, in functie de perioadele fiscale care ii sunt aplicabile, trebuie sa depuna declaratii fiscale, unele chiar si cu suma 0, daca nu exista baza impozabila. In momentul in care nu s-au depus declaratiile aferente se considera neindeplinita obligatia declarativa
  • sustragerea de la controalele efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia
  • organul fiscal central constata ca persoana juridica nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat
  • inactivitatea temporara inscrisa la Registrul Comertului
  • durata de functionare a societatii este expirata
  • societatea nu mai are organe statutare
  • durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata

O parte din informatiile din lista de mai sus sunt furnizate catre ANAF de catre Oficiul National al Registrului Comertului.

Decizie de declarare in inactivitate

ANAF, in termen de 5 zile de la primirea informatiilor de la ONRC, intocmeste cate o lista care cuprinde contribuabilii care se afla in una din situatiile de mai sus.

In situatiile:

  • de inactivitate temporara inscrisa la Registrul Comertului
  • in care durata de functionare a societatii este expirata pentru fiecare contribuabil inscris in lista

in maximum 5 zile lucratoare de la intocmirea listei, organul fiscal intocmeste cate o Decizie de declarare in inactivitate.

Notificare in vederea clarificarii situatiei pentru care a fost propus pentru a fi declarat inactiv

Pentru persoanele care:

  • nu mai au organe statutare sau
  • durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu este expirata

Pentru fiecare contribuabil inscris in lista, in maximum 5 zile lucratoare de la intocmirea listei, organul fiscal transmite contribuabililor cate o Notificare in vederea clarificarii situatiei pentru care a fost propus pentru a fi declarat inactiv.

Daca in urma primirii acestei notificari, in termen de 30 de zile faci dovada ca nu te mai afli in situatia care a condus la aceasta, nu vei fi inscris in evidenta contribuabililor declarati inactivi.

Dovada care trebuie prezentata este certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului cu privire la clarificarea situatiei in cauza. Aceasta trebuie depusa de contribuabil la organul fiscal.

Ce se intampla daca esti declarat inactiv?

Consecinte pentru persoana juridica

In perioada de inactivitate vei putea sa desfasori activitati economice si vei fi supus obligatiei de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor, insa in aceasta perioada nu vei putea sa iti deduci cheltuielile.

Apoi, daca esti platitor de TVA, de la data declararii firmei tale ca inactiva, si codul tau de TVA va fi anulat.

Aceasta inseamna ca ai obligatia de plata a TVA, depunand in acest sens formularul 311 in loc de decontul de TVA (D300) dar nu vei putea sa deduci TVA la achizitii.

Inactivitatea cu exceptia celei generate de inactivitate declarata la Registrul Comertului se inscrie in cazierul fiscal al persoanei juridice.

Consecinte pentru partenerii tai

Mai mult, si partenerii tai de afaceri sunt afectati de inactivitatea ta, in sensul ca cei care cumpara bunuri si servicii de la tine nu isi vor putea deduce cheltuiala si nici suma de TVA aferenta achizitiei, chiar daca tu o inscrii in factura.

Partenerii tai te pot identifica prin consultarea Registrului contribuabililor inactivi, care este disponibil public.

Consecinte pentru reprezentantii legali (administrator)

Inactivitatea fiscala, cu exceptia celei care rezulta din inactivitate temporara inscrisa la Registrul Comertului se inscrie in cazierul fiscal al reprezentantilor legali sau reprezentantilor desemnati ai acestora, existenti in perioada in care au intervenit situatiile de declarare a inactivitatii fiscal.

Remedierea situatiei reactivarea

Pentru a putea fi reactivat, un contribuabil declarat inactiv va trebui sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa isi indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege – aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care obligatiile fiscale au fost stabilite prin decizie de catre organul fiscal
  • sa nu inregistreze obligatii fiscale restante
  • organul fiscal central sa constate ca acestia functioneaza la domiciliul fiscal declarat
  • sa nu se afle in situatia pentru care a fost declarat inactiv, in cazul contribuabililor declarati inactivi aflati in inactivitate temporara inscrisa la Registrul Comertului/au durata de functionare a societatii expirata /nu mai are organe statutare/durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu este expirata 

In cazul indeplinirii cumulative a conditiilor de reactivare poate solicita reactivarea, prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat. Organul fiscal reactiveaza la cerere, dupa indeplinirea obligatiilor declarative, contribuabilii:

  • pentru care s-a deschis procedura insolventei in forma simplificata
  • care au intrat in faliment
  • pentru care s-a pronuntat ori a fost adoptata o hotarare de dizolvare

Reactivarea contribuabililor se face cu data comunicarii deciziei de reactivare. 

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *